Gehakt op de barbecue zie je meestal in de vorm van lekkere BBQ burgers maar als aperitief hapje kan je ook perfect gehaktballen op de BBQ maken. Doe daar dan nog een lekker tartaarsausje bij en je hebt een eenvoudig maar superlekker hapje!
De gehaktballen houden we we vrij eenvoudig en de tartaarsaus gaan we afwerken met wat limoensap om er een speciale twist aan te geven.
Recept gehaktballetjes op de BBQ
Ik kruid mijn gehakt altijd vrij traditioneel en vooral met de bedoeling van er toch een persoonlijke touch aan te geven. Ik hou bv. niet van ajuin in mijn gehakt maar als jij dat wel graag hebt kan je dat er perfect bijdoen.
- 500g gehakt
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl tijm
- een flinke snuf peper en zout
- 1 ei
- paneermeel
- 1 el mosterd
Meng alles goed door elkaar en rol de ballen. Belangrijk is dat de balletjes niet te klein zijn zodat ze niet tussen de rooster kunnen vallen maar ze mogen ook niet te groot zijn want dan duurt het te lang om te garen.
Wat ik altijd doe, en ik weet dat veel mensen daar tegen zijn, is de gehaktballen heel even op voorhand in kokend water leggen. Op die manier zijn ze al een beetje gegaard en moeten ze minder lang op de BBQ. Sommige mensen vinden dat het gehakt dan wat elastisch begint aan te voelen maar ik vind het prima zo.
Leg de balletjes boven het vuur en draai ze geregeld om. Als ze mooi bruin zijn kan je ze nog even verder laten garen op indirecte warmte als dat nodig moest zijn.
Recept tartaarsaus met limoen
- Een paar eetlepels mayonaise
- 1 teentje look, fijngeperst
- 1 gesnipperd sjalotje
- een handvol zure augurkjes gecutterd
- een beetje bieslook en peterselie fijngesneden
- peper en zout
- sap van 1/2 limoen (en indien gewenst een paar druppels azijn)
Meng alle ingrediënten onder elkaar maar wacht met het limoensap tot op het einde. Doe er nu geleidelijk wat sap bij en proef tot je de gewenste zuurtje hebt. Mag het voor jou echt wel heel zuur zijn? Geen probleem een paar druppels azijn kunnen wonderen doen.
Deze saus gaat perfect samen met de gehaktballen maar ik heb ze eigenlijk eerst geproefd op een tuinfeest in combinatie met gepaneerde tijgergarnalen. Ook heerlijk! (Merci voor het recept Nicole!)
Laat maar weten in de commentaren wat jullie er van vinden.
Op zoek naar meer lekkere inspiratie? Check dan zeker het overzicht van onze BBQ recepten!
lekker gerechtje weer Kristof, ook makkelijk om een “bak vol” van te maken en zo op tafel te zetten 🙂
Mmmm lekker! Die sla ik even op voor onze volgende barbecue!
Dit recept ga ik even opslaan, de gehaktballen met limoen tartaarsaus lijken me namelijk erg lekker!