Meteen naar de inhoud
Home » Varkenskroontje met feestelijke garnituur

Varkenskroontje met feestelijke garnituur

Ben je nog op zoek naar een heerlijk, feestelijk recept voor tijdens de feestdagen? Hou je van een kleine uitdaging? Bekijk dan zeker onderstaand recept eens!

Het varkenskroontje is een pak minder bekend dan het lamskroontje en dat is volkomen onterecht.Dit is een kwalitatief en sappig stuk vlees dat heel betaalbaar is.

Voor het stuk dat wij gebruikt hebben betaalden we minder dan 20 euro en zoals je ziet houden we niet van kleine porties!

Onderstaand recept hebben we gevonden op internet en hier en daar wat aangepast naar eigen smaak. Het vlees samen met de combinatie wortel/pastinaak maken hiervan een echt top gerecht. Doe hierbij nog de heerlijke saus en het is helemaal af.

Je kan dit serveren met kroketten maar wij hebben denneappel-kroketjes gebruikt om het geheel helemaal feestelijk te maken.

Ingrediënten voor 6 personen

1 varkenskroontje van 1,5 kg
5 g szechouanpeper
5 g korianderbolletjes
3 g 5-kruidenmengeling
1 limoen
5 cl sojasaus
100 ml honing

Voor de pastinaakcrème:
350 g pastinaken
1/2 l room
40 g boter
pezo

Voor het wortelzalfje:
8 wortelen
1 tonkaboon
pezo

Voor het witloof:
8 stuks witloof
50 g moscovadosuiker
5 cl sojasaus
500 g sinaasappelsap
pezo

Voor de oesterzwammen:
Oesterzwammen
Look pezo

Voor de saus:
4 dl wildfond
4 dl kalfsfond
1,5 dl rode wijn
2g pepermignonettes
1 kleine tonkaboon of vanille
70 g perensiroop
extra koude klontjes boter (smaak / zicht / snelle binding)

Voor de afwerking:
Veldsla

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° C.

Maal de korianderbolletjes en de szechouanpeper fijn in een vijzel. Voeg de 5-kruidenmengeling toe en vermeng goed. Giet deze kruidenmix over in een mengkom. Voeg achtereenvolgens de sojasaus en de honing toe en meng goed. Pers de limoen uit boven de mengkom en roer alles goed dooreen.
Leg het varkenskroontje in een braadslede en strijk het in met de marinade met behulp van een penseel. Laat minimum een kwartier marineren.
Schuif het kroontje voor minstens 1 uur in de voorverwarmde oven.

Voor de pastinaakcrème:

Schil de pastinaken en snijd ze in grove, gelijke stukken. Kook deze gedurende 30 minuten in 1 liter room. Giet af en vang de room op. Blender de zachte pastinaak nu met 50 g van de opgevangen room, de boter en de witte chocolade tot een crème. De boter laten smelten door de warmte van de pastinaken. Houd warm.

Voor het wortelzalfje:

Schil de wortelen en snijd ze in grove, gelijke stukken. Kook deze in water met 1 tonkaboon tot de wortelen zacht zijn. Giet af en vis de tonkaboon eruit. Blender de wortelen met de foie gras. Houd warm.

Voor het witloof:

Breng het sinaasappelsap en de sojasaus aan de kook met de suiker. Zodra de suiker is opgelost, draai je het vuur lager en leg je de stalen witloof erin. Dek af en laat 30 minuten zacht sudderen. Houd warm.

Voor de saus:

Laat de fonds rustig inkoken met de wijn, de siroop, het pepermignonettes en de tonkaboon. Laat de koude boter er al roerend in wegsmelten

Voor de afwerking:

Werk je bord af volgens eigen inspiratie

Varkenskroontje met garnituur en saus in 3 foto’s:

Varkenskroontje van 1,5 kg

Varkenskroontje van 1,5 kg

Als alle kanten aangebakken zijn kan het in de oven

Als alle kanten aangebakken zijn kan het in de oven

Feestelijk genoeg?

Feestelijk genoeg?

 

Met dank aan mijn schoonvader die de kok van dienst was en ook zijn infrastructuur ter beschikking heeft gesteld. 

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: