Meteen naar de inhoud
Home » Golabki – echte powerfood!

Golabki – echte powerfood!

Golabki? Ja, ik weet het, de kans is klein dat je daar al van gehoord hebt. Golabki is een typisch Pools gerecht dat ik leren kennen heb op mijn trip naar Polen.

Geloof me, dit is echt powerfood! De combinatie van gehakt en koolbladeren is niet alleen superlekker maar zorgt er ook voor dat je gegarandeerd geen honger meer zal hebben achteraf.

Het gehakt kan je mengen met rijst, stukjes groenten, enz. Daar moet je zelf maar een keer met experimenteren. Ook de kool kan je kiezen, witte of groene. Persoonlijk vind ik de witte net iets meer smaak hebben.

Hieronder een receptje dat ik zelf al een paar keer gemaakt heb.

golabki

Recept Poolse Golabki

Ingrediënten

1 zakje snelkookrijst
1 witte kool
2 uien
500 gram gemengd gehakt
boter
1 blik tomatenblokjes
1/2 theelepel suiker
1 theelepel tijmblaadjes
4 eetlepels zure room
4 takjes dille

Bereidingswijze

  • Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Blancheer 20 hele koolbladeren in ruim kokend water, per 4 tegelijk in ongeveer 5 minuten net gaar.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Snipper de uien en fruit iets meer dan de helft in wat boter. Voeg het gehakt toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rul. Laat afkoelen en meng de gekookte rijst en 1 losgeklopt ei erdoor.
  • Schep op elk koolblad 2 eetlepels gehaktvulling. Vouw de buitenste randen over de vulling naar binnen, rol, de blaadjes netjes op en leg ze in de ovenschaal. Kook het bouillionblokje 1 1/2 liter water. Schenk het over de koolrolletjes tot ze voor de helft onder staan en laat afgedekt met aluminiumfolie ongeveer 25 minuten in de oven garen.
  • Fruit nu de resterende ui ongeveer 5 minuten in wat boter. Voeg de gezeefde tomaten, suiker en tijmblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus op laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen tot je een mooie tomatensaus hebt.
  • Verdeel de saus over 4 borden en leg de koolrolletjes erop. Garneer elk bord met 1 eetlepel zure room en een takje dille.

 

Al geprobeerd? Nog een beter recept? Laat het even weten in de commentaren hieronder.

Grote fan van dit recept? Deel het dan even op Facebook!

 

Facebook Comments Box

1 reactie op “Golabki – echte powerfood!”

  1. ondanks ik het niet mag klinkt het super lekker en misschien maak ik het wel eens voor de rest hier

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: