Meteen naar de inhoud
Home » Gitaar is geen pose, maar een levenshouding

Gitaar is geen pose, maar een levenshouding

Gitaar leren spelen kan aanvoelen als het volgen van een GPS zonder kaart. Je weet waar je naar toe wilt, maar je hebt geen idee hoe je er moet geraken en je eindigt altijd op een doodlopende weg…

Het leren bespelen van de gitaar kan met tijden heel spannend en lonend zijn, maar het kan ook een ongelooflijk frustrerende motherfucker wezen, vooral voor beginners. Als privéleraar gitaar heb ik door de jaren heen zeer veel beginnende gitaristen begeleid en ik heb gemerkt dat er een aantal belangrijke overwegingen zijn waarmee ze rekening moeten houden om een goede start te maken en niet te snel op te geven. In dit artikel deel ik enkele waardevolle tips en inzichten mee om ook jou als beginnend en “hulpeloos” gitarist een reddingsboei toe te gooien zodat jij altijd even kan stoppen met spartelen in die oceaan van overweldigende gitaarriffs, frusterende akkoordgrepen en likegeile youtubers die elke dag opnieuw jouw leefwereld binnendringen met hun nieuwe kunstjes.

Kies JOUW gitaar

Een van de eerste stappen voor een beginnende gitarist is het kiezen van de juiste gitaar. Er zijn verschillende soorten gitaren: western gitaren met stalen snaren, elektrische en klassieke gitaren, en elk heeft zijn eigen unieke geluid en speelstijl. Het is belangrijk om een gitaar te kiezen die past bij jouw muzikale voorkeur en stijl. Onderschat deze zin niet. Je zou ervan verschieten hoeveel mensen er altijd van gedroomd hebben om iets mooi te kunnen spelen op een gitaar en uiteindelijk komen ze thuis met een banjo of iets dat daar niet veraf zit. Probeer verschillende gitaren uit voordat je er een koopt of laat ze bespelen door een winkelmedewerker. Ga pas voor een gitaar als je echt overtuigd bent van de klank. Hoe weet je dat je overtuigd bent? Als je de kriebels krijgt en die baby wil afpakken om het zelf even voor te doen. Maar geduld, want dat gaat nog niet.. Geef je gitaar een naam en vertel deze naam nooit door, of anders heb je de eerste 2 jaar ongeluk en constant snaren die knallen.

Leer de basisprincipes

Voordat je de wereld van complexe akkoorden en uitdagende riffs betreedt, is het belangrijk om de basisprincipes van het gitaarspel te leren. Dit omvat het leren van de juiste houding, het vasthouden van de gitaar en het correct gebruiken van een plektrum of het correct spelen zonder. Mis je deze stappen, dan ben je net iets sneller gedoemd om te mislukken (maar niet gegarandeerd). Hoe ga je een kom soep opeten als je niet weet hoe je een lepel vasthoudt? Precies. Ben je geïnteresseerd in ritmegitaar? Houd je van country, blues, jazz, poprock…? Leer dan eerst de basisakkoorden. Leer eenvoudige toonladders, zoals de pentatonische vormen. Wil jij een sologitarist worden? Begin dan met de eenvoudige technieken zoals alternerende pick strokes, hammer-ons, pull-offs en zoek liedjes of riffs die deze gebruiken. Panikeer niet als er nieuwe dingen jouw weg op komen maar houd een open geest en alles zal duidelijker worden in een latere fase van je evolutieproces.

Stel realistische doelen

Als beginnende gitarist is het belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf niet te veel druk op te leggen. Het leren bespelen van de gitaar kost tijd en geduld, en het is normaal om fouten te maken en langzaam vooruitgang te boeken.

Werk methodisch en houdt een dagboek bij met je vorderingen. Schrijf vooraan in je dagboek in grote drukletters de naam van je gitaar en schrijf eronder “Ik zal nooit stoppen met jou graag te zien!”. Schrijf op het einde van je dagsamenvatting telkens iets positiefs. Wat heb ik bijgeleerd vandaag? Waarin ben ik verbeterd? Je zal merken dat zelfs 10 of 15 minuten per dag gerichte probleemtraining al iets met je zullen doen. Het belangrijkste van al is dit: “de liefde voor gitaar en muziek”. Het klinkt misschien te evident, maar het is echt zo en veel mensen begrijpen het niet. Heb je geen echt affectie voor je gitaar? Dan zal ze uiteindelijk vergeten worden, hoeveel tijd je er de eerste weken ook mee doorbrengt. Je was een hele tijd bezig met het vormgeven van je imago, maar eigenlijk was het niet meer dan dat. Het was een fase, een pose, een trend.

Ben jij van plan om een ongelooflijke ster te worden op een maand tijd, beginnende van nul? Zet je gitaar dan maar terug te koop, want het gaat niet gebeuren, hoe graag jullie elkaar ook zien. Ongeveer 90% van de mensen die eraan beginnen haken af binnen de eerste maand dat ze starten, En hoe komt dat? Omdat zij niet op bladzijde 2 van hun dagboek hebben geschreven “Gitaar is moeilijk, maar ik zal nooit maar dan ook nooit opgeven”. Zij zien zichzelf graag met hun gitaar, maar ze voelen geen liefde voor de muziek die ze (proberen) te maken en dus zetten zij niet door. Gitaar is een hoofdstuk in hun leven, maar het is niet hun leven. Beschouw je gitaar als een partner. Koop eventueel na de eerste 3 maanden succes samen een nieuwe set snaren en je gitaar zal je heel dankbaar zijn. Vergeet niet ook om je gitaar regelmatig af te stoffen en liefkozend te aaien vlak voor het slapen gaan.

Bepaal wat je wilt bereiken met het leren van de gitaar, of het nu gaat om het spelen van je favoriete nummers, het schrijven van je eigen muziek of het optreden voor publiek, en werk stap voor stap naar deze doelen toe met alle geduld en respect voor jezelf. Zoek iemand die je hierin kan begeleiden. Een gesprekspartner, een vriend, een bandlid,…

Zoek professionele begeleiding

Je vindt veel filmpjes op YouTube die een tipje van de sluier lichten over hoe je dat specifieke stukje van een nummer moet spelen. Je vindt er ook veel die grote beloften doen. “Play this every day and you will shred in 1 week!”…. En dan heb je vooral de filmpjes die je laten zien hoe de wereld van die bepaalde youtuber eruit ziet en wat hij allemaal kan. Maar waar is de grotere structuur? Waar is de schouderklop? Waar is het samenspel, de bevestiging en de feedback?

Een goede gitaarleraar kan je helpen met het begrijpen en vasthouden van de basisprincipes. Hij kan je een weldoordachte structuur meegeven die je overal op je pad van kennis mee zal nemen. Hij geeft je vertrouwen in je kunde en hij kan of zou op al je vragen moeten kunnen antwoorden. Hij leidt je en hij begeleidt je. Hij wordt jouw gezaag en zelfbeklag nooit moe en blijft manieren vinden om je te motiveren. Hij of zij geeft je gitaarlessen met het juiste oefenmateriaal mee op jouw niveau, zodat je nooit een sport op de muziekladder tegenkomt die net te ver weg ligt waardoor je weer het gevoel krijgt naar onderen te vallen. En ja, een goede leraar kost geld. Maar is datgene waar jij zo’n grote liefde voor voelt geen extra investering waard?

Oefen consistent

Last but not least, nog even dit: laat je geliefde niet links liggen! Voor je het weet ben je haar/zijn naam vergeten en dan ga je dat echt goed moeten maken met urenlange extra vingermarteling! Als beginnende gitarist is consistent oefenen de sleutel tot succes. Probeer dagelijks wat tijd vrij te maken om te oefenen, Focus op het verbeteren van je techniek, het leren van nieuwe akkoorden en het spelen van wat jou ook in die flow van zelfmotivatie mag houden. Speel niet steeds opnieuw datgene waar je al zo goed in bent, maar daag jezelf uit en zet extra stappen in het duister vanaf je vertrouwde weg. Wees geduldig en geef niet op als je moeilijkheden tegenkomt. Voor je het weet heb je je eigen nummer opgenomen en ben je klaar om met een ensemble te beginnen met andere muzikanten!

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!