Echte die-hard Duvel lovers gaan na het lezen van dit artikel allicht even de wenkbrauwen fronsen. Logisch want als je dit de eerste keer leest kan het best wat vreemd lijken.  Ik ga het hebben over een Smoutpot, een Duvel cocktail met pompelmoes.

De oorsprong van een Smoutpot

De eerste keer dat ik een Smoutpot tegenkwam was in Zwijndrecht in het gelijknamig gehucht en café. Ik weet al niet juist meer wie er toen juist de eigenaar was (zo lang is het al geleden). In ieder geval, ik zag heel wat mensen een geelachtig drankje drinken uit van die grote Duvelglazen en uiteraard moest ik weten wat dit was.

Men vertelde mij dat dit iets nieuw was, een Smoutpot. Net uitgevonden, getest en onmiddellijk goedgekeurd!

Wat doe je op zo een moment…? Inderdaad! Bestellen en proeven natuurlijk! Het moet gezegd, de eerste slok is wat vreemd.  Het pompelmoessap overheerst en wie niet echt gek is van pompelmoes zal niet onmiddellijk enthousiast reageren. Het duurde dan ook niet lang of er werd een tweede versie van de Smoutpot gemaakt: een Duvel met sinaasappelsap.

Deze laatste versie is momenteel echt veruit de populairste. Het is veel zachter en gaat veel gemakkelijker binnen. Pas op, dit is gevaarlijk spul hoor! Het drinkt als een vruchtensap maar mét alle goede eigenschappen van Duvel (8,5% alcohol).

In tegenstelling tot sommige andere cocktails is dit wel een echte longdrink. Dit is een drankje dat je niet zomaar achterover giet.

Je kan een Smoutpot heel het jaar door drinken maar persoonlijk zou ik het onder de noemer ‘zomerdrank’ willen zetten. In de winter neem je volgens mij beter een gewone Duvel.

Hoe, wat, waar?

Voor een Smoutpot te maken heb je niet veel nodig:

– een Duvel
– een flesje Looza pompelmoes of sinaasappel
– een ijskoud Duvel glas

Doe de eerste twee ingrediënten in het glas en het is klaar. Je kan de Smoutpot drinken uit het glas of via een rietje.

Een echte originele Smoutpot kan je nog steeds drinken in het gelijknamige café: http://www.smoutpot.com/

Ze hebben het zeker niet overal maar ik denk dat je in meer en meer café’s een Smoutpot kan bestellen tegenwoordig.

 

Smoutpot

 

UPDATE: Ik lees net dat er nog Duvelcocktails zijn:

Bierre Elitaire

Duvel (8,5%), Appelcider (2%), Bacardi Rum (37,5%), Crushed ice, Witte suiker

Begeleidende tekst: Smaakt heel fris en zomers, maar het is vooral een gevaarlijk drankje, omdat je de massa’s alcohol niet proeft. Ideaal om vrouwen mee in bed te krijgen, maar je houdt er wel een ferme kater aan over.

 

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/01/smoutpot-1.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/01/smoutpot-1-150x150.jpgKristofDrankDuvelEchte die-hard Duvel lovers gaan na het lezen van dit artikel allicht even de wenkbrauwen fronsen. Logisch want als je dit de eerste keer leest kan het best wat vreemd lijken.  Ik ga het hebben over een Smoutpot, een Duvel cocktail met pompelmoes. De oorsprong van een Smoutpot De eerste keer...Alles voor de man met smaak!