De zomer loopt op zijn einde. Gedaan met terrasjesweer; treurnis. Maar vandaag vieren we de herfst met lekkere producten die nu op hun best zijn! Pompoen met risotto van boschampions. Niet moeilijk, wel leuk gepresenteerd en een gegarandeerd succes met een etentje.
Ingrediënten voor 4
– Pompoen. In het najaar in alle vormen en maten te krijgen. Kies er eentje uit die mooi op tafel zou staan als serveerpot.
– Olijfolie
– een sjalotje en een teentje look
- Risotto-rijst (200 gr)
-
6,5 dl groentebouillon
-
1,5 dl witte wijn. (neem geen brol, want dat proef je. Het moet uiteraard ook niet je allerbeste fles zijn)
-
300 gr boschampions
-
10 sint-jacobsvruchten
-
pomponpitolie
-
parmezaan (liefst een blokje)
Aan de slag (uiteraard weer in zes stapjes)
1 Snij het bovenste kwart van de pompoen er af. Haal de pitjes er uit. Snijd daarna het vruchtvlees er uit.
2 In wat olijfolie het vruchtvlees glazig aanbakken. Kap de groentebouillon erbij. Daarna pureren.
3 Pompoen inwrijven met olijfolie en in de oven zetten (180 graden is voldoende).
4 sjalot en look snipperen en aanstoven in wat olijfolie. Rijst toevoegen, even laten stoven en witte wijn bijgieten. Wanneer die volledig is geabsorbeerd: wat bouillon-pompoenmix erbij. Wanneer die is geabsorbeerd: nog wat erbij. Op t einde is je rijst klaar, en het vocht op.
5 De coquiles en de paddenstoelen kort maar krachtig bakken en erbij opdienen.
6 Doe de pompoenpitolie er nog onder, net zoals de parmezaan die je nog even raspt. (een eetlepeltje per persoon mag er worden doorgedraaid).
Combinatie met drank?
Je kan deze risotto combineren met een wijntje. Pas echter op: het is al een smaakbom. Een te zware wijn geeft een overladen gevoel. Is de wijn lichter, zorgt hij voor een frisse toets, maar kan hij dus even goed verloren gaan en “smaakloos” overkomen. Daarom de KillerTip: Een glaasje Piper. Veel smaak en toch een grote fraîcheur ! La vita e bella.
Een absolute aanrader dus voor de herfst. Op zoek naar andere groenten die in deze periode op hun best zijn? www.lekkervanbijons.be
Volg mij op Social Media: