Oostends vispannetje
Het beste uit de zee, badend in een lekkere saus en afgedekt met een laagje gegratineerde kaas… Als we zo beginnen dan weet je gewoon dat we het over een Oostends vispannetje gaan hebben.
Er bestaat niet één authentiek recept voor dit bekende pannetje simpelweg omdat de vissers er vroeger ingooiden wat ze die dag gevangen hadden. Je kan het dus maken met verschillende soorten vis al dan niet gecombineerd met garnalen. Persoonlijk combineer ik altijd een stuk witte vis en bv. een stuk zalm.
Op internet is het Oostends vispannetje van Colruyt of het Oostends vispannetje met kreeftensaus heel populair maar ik heb een tof gerechtje gevonden bij Sofie Dumont en ik heb het lichtjes aangepast. Volledig recept vind je hier.
Je kan dit recept maken in één grote ovenschotel of zoals in een brasserie in kleine schaaltjes. Als je het maakt in een grote ovenschaal dan is de presentatie wel iets minder.
Recept vispannetje
Ingrediënten:
250 g champignons 1 klont boter 1 stengel prei 400 g mosselen 350 g zalm zonder vel 350 g kabeljauwhaasje 150 g gepelde garnalen 300 g gemalen kaas (gruyère) |
voor de puree:1 kg aardappelen 1 klont boter peper en zout muskaatnoot 1 eidooier |
voor de saus:1 el boter 1½ el bloem 200 ml room 1 scheutje witte wijn peper en zout 200 ml visbouillon |
Bereidingswijze Oostends vispannetje:
Schil en stoom de aardappelen gaar. Haal ze door de passe vite.
Meng de aardappelen met een klont boter en de eidooier. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Vul een spuitzak met puree.
Was de prei, snij fijn. Snij ook de paddenstoelen in schijfjes.
Stoof zowel de prei als de paddenstoelen aan in wat boter. Kruid met peper en zout. Leg in de ovenschotels.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Smelt voor de roux boter in een pan. Doe er de bloem bij. Laat drogen op het vuur tot het “naar koekjes” ruikt.
Blus met de visbouillon. Roer tot alle klonters verwijderd zijn.
Doe er witte wijn bij. Voeg de room toe en hou warm. Kruid af met peper en zout naar smaak.
Snij de kabeljauw en zalm in stukken. Leg in de ovenschotel(s).
Bak de mosselen gaar in olijfolie. Haal uit de schelp en doe ze samen met de garnaaltjes in de ovenschotel(s).
Spuit de puree in roosjes rondom de ovenschotel(s). Verdeel de saus over de vis.
Strooi de gemalen kaas over de vis. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.
Haal uit de oven en serveer direct.
Laat ons weten wat je er van vond in de commentaren!
Volg mij op Social Media:https://www.sixpacks.be/food/oostends-vispannetje/https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/11/vispannetje.jpg?fit=600%2C450&ssl=1https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/11/vispannetje.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Foodmeesterlijke klassiekers,Recept,vispannetjeHet beste uit de zee, badend in een lekkere saus en afgedekt met een laagje gegratineerde kaas... Als we zo beginnen dan weet je gewoon dat we het over een Oostends vispannetje gaan hebben. Er bestaat niet één authentiek recept voor dit bekende pannetje simpelweg omdat de vissers er vroeger...KristofKristof Luytenkristof@digitalforum.beAdministratorMezelf in 15 woorden: Muziek, Kids, Social Media, Food, Wijn, Films, Webdesign, Mensen, Sport, Auto, Internet, Party, Reizen, Gadgets, Bloggen. De volgorde varieert van dag tot dag.Sixpacks.be

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!