Look zal allicht altijd wel een punt van discussie blijven: you love it or you hate it!

Ik ben zowieso een liefhebber! Hoe meer look hoe beter! Het is dan ook gek dat ik nooit eerder van gerookte look had gehoord. Gerookte look zijn, zoals het woord al doet vermoeden, verse bollen look die gerookt zijn.

De look wordt in strengen gedraaid en naar rookhuizen gebracht. Hier hangt de knoflook boven een vuurtje, opgewekt met turf met daaronder houtzaagsel. De look wordt gerookt gedurende 10 dagen.

Gerookte look

Waarom gerookte look?

Niet voor de smaak want die verschilt amper van gewone look.

Neen, de reden dat men look rookt is om hem langer te kunnen bewaren. Iemand die graag met verse look werkt in de keuken zal het allicht ook al hebben meegemaakt. Na een tijd komen er scheuten aan de look en krijg je binnen in de teentjes een groene kiem.

Die kiem zorgt ervoor de de look ‘straffer’ wordt en dat zorgt ineens voor een veel intensere lookadem. Doordat men voor het roken verse, jonge look gebruikt is de lookadem veel minder.

Na een rook-behandeling kan je de look gemakkelijk een jaar bewaren.

Ik heb ze onlangs op de Vogelenmarkt in Antwerpen zien liggen voor 1 euro per bol. Iedereen moet zijn kost verdienen maar tussen ons gezegd en gezwegen… Dat is veel te duur! Je kan ze heel lang bewaren dus je brengt ze beter mee als je nog eens in Frankrijk bent. Daar heb ik een streng van 12 bollen gekocht voor 3,5 euro.

Enkele look tips

  • Als je de verse look echt superlang wil bewaren kan je hem ook invriezen. Je perst de teentjes en je vriest ze in. Als je ze wenst te gebruiken doe je ze nog bevroren bij je gerecht. Op die manier verlies je niks van de smaak.
  • Als je niet wil dat je vingers naar look ruiken, maak ze dan nat vooraleer je look begint te snijden.

 

Ken je een goed gerecht met gerookte look? Deel het met ons in de comments!

 

 

Volg mij op Social Media:KristofFoodLook zal allicht altijd wel een punt van discussie blijven: you love it or you hate it! Ik ben zowieso een liefhebber! Hoe meer look hoe beter! Het is dan ook gek dat ik nooit eerder van gerookte look had gehoord. Gerookte look zijn, zoals het woord al doet vermoeden,...Alles voor de man met smaak!