Meteen naar de inhoud
Home » Zelf gin maken

Zelf gin maken

Waarom zou je zelf gin maken? Je kan een persoonlijke toets geven aan je aperitief, het is niet bijzonder moeilijk, je hebt een excuus om te proeven, en je kan je een kleine scheikundige voelen en ongelimiteerd experimenteren met smaken en geuren.zelf gin maken

Om gin te maken, moet je eerst weten wat het is. Wij kozen voor de officiële uitleg, recht vanuit het Bureaucratische hart van Europa (Verordening (EEG) nr. 1576/89)

De drank mag gin worden genoemd indien het product wordt verkregen door aromatisering van ethanol uit landbouwprodukten met natuurlijke en/of aromatiserende stoffen,…, op zodanige wijze dat de smaak van jeneverbessen overheerst;” Bon, aan de slag dus met alcohol en smaakmakers.

Alcohol uit het rek

Wat heb je nodig?

  • Alcohol van 96%
  • Filtertje met actieve kool en een koffiefilter
  • Glazen flesjes (met dop)
  • Alcoholtester
  • Koele donkere plaats.

1  Op zoek naar Ethanol. Colruyt (juli 2016) rekent voor een liter € 43,76. Echt goedkoop gaat je gin dus sowieso niet worden. En een kleine bedenking: of dit “uit landbouwproducten” is bekomen is maar zeer de vraag. Maar goed, alcohol is neutraal dus dat doet er voor ons niet zo heel veel toe. Om neutraal te beginnen is dit een prima product. Koop overigens geen kuisproduct wanneer je naar alcohol op zoek gaat.. Bon, de Collishop dus…

2 Aan deze alcohol voeg je water toe. Verdunnen tot je een goede 60% hebt. (te controleren met je alcoholtester)

3 Kruiden toevoegen. Naar keuze en smaak. Het spreekt voor zich dat citrus een frissere gin zal geven, en zoethout een veel zoetere smaak. Hou echter altijd in t oog dat je jeneverbes gebruikt (anders mag het dus geen gin worden genoemd), en de meeste betere gins gebruiken ook korianderzaad. Tip: maak niet meteen 5 liter hetzelfde, maar ga aan het experimenteren. En schrijf goed op wat er in welk flesje zit.

4 Maandje wachten (de koele donkere plaats), zodat de smaken er goed inzitten en vervolgens zeven. Dit doe je met je koffiefiltertje. Het mengsel is nog vrij troebel.

5 Door een filter met actieve kool om het lichter en doorzichtiger te maken.

6 Aanlengen met water tot 37,5 % (de officiële gin ondergrens). Ook hier kan je mee spelen. Het ene water is absoluut het andere water niet. Lees bijvoorbeeld het artikel over de Edelweiss. Zij hebben hun gin zelfs genoemd naar de bron die aan de brouwerij ligt.

Met wodka

Je kan het eerste proces ook eenvoudiger maken. In plaats van zelf te zorgen voor alcohol van Moskovskayahet juiste percentage door het aan te lengen met water, kan je ook voor alcohol uit graan kiezen. Wodka dus. Kies wel voor een degelijke wodka, het bepaalt in grote mate de smaak van je gin. Die zit al op 40% dus je moet zeker niet gaan aanlengen !!! (gin moet minstens 37,5% zijn). Zelf kozen we overigens voor de Moskovskaya. Als je een product als basis neemt, kan het maar beter goed zijn.

Wodka, nemen, botanicals aan toevoegen. Volgende dag proeven en eventueel nog wat bijsturen. (te straffe smaak? Dan voeg je nog wat wodka toe).. Eventueel nog kruiden bijvoegen, en opnieuw een dag wachten. Spreekt dit resultaat je aan? Laat het dan nog een goede week staan. Vervolgens filteren en op flessen trekken..

Zelf alcohol brouwen

Alternatief is om zelf alcohol te gaan maken. Dat kan je uit fruit of suiker doen. Je hebt dan ook een destilleerketel nodig. Let goed op wanneer je hiermee begint. Je zou absoluut niet de eerste zijn die tuinhuis of keuken tijdens het maken van een leuk brouwseltje de lucht doet invliegen. Er kunnen ook tal van zaken misgaan: te hard water, niet helemaal zuiver fruit of een boterzuurinfectie, …. Kortom: zelf alcohol aanmaken is echt niet eenvoudig. Zonder enkele lessen doorgedreven chemie wordt het niets.

Allemaal wat te ingewikkeld voor jou? Dan kan je ook een set kopen waar je enkel de vodka en de kruiden moet gaan mengen:

 

(GRATIS) abonneren op de nieuwsbrief is de boodschap !

Dit is overigens een bericht om zelf een lekker drankje te maken, niet om een illegale stokerij op te starten.. Check zeker wat je mag indien je je aan de grote volumes wil wagen.


Als je zelf gin maakt wil je misschien ook ineens gepersonaliseerde etiketten? Dat kan! Check de site van Yoursurprise.be maar eens, je kan ze vinden in alle geuren en kleuren.

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: