Meteen naar de inhoud
Home » Hoe kies tussen de soorten kachels?

Hoe kies tussen de soorten kachels?

Er zijn vandaag de dag heel wat verschillende soorten kachels waaruit je kan kiezen. Welke de beste keuze is voor jou, hangt af van een aantal factoren. Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk het financiële plaatje. De ene kachel of open haard is al wat goedkoper dan de andere. Daarnaast speelt het doel van de kachel ook een belangrijke rol. Wil je een open haard of kachel kopen uit praktische overwegingen of speelt er ook een element van sfeer mee? In dit artikel worden enkele soorten kachels voorgesteld zodat de keuze hopelijk wat vlotter kan gemaakt worden. 

Hoe kies je een kachel

Houtkachels

Een van de meest gekozen kachels vandaag de dag is ongetwijfeld een houtkachel. De voornaamste reden is dat dit bijna de enige kachel is waar je ook het element van sfeer hebt. Je kent de typische scènes uit de films wel waar men voor het haardvuur zit met een dekentje en een warm drankje in de zetel terwijl de open haard knettert. Wil je graag extra gezelligheid creëren? Ga dan voor een houtkachel. Hou er wel rekening mee dat je een droge stockage ruimte moet hebben om je hout op te slagen. 

Gashaarden

Een tweede mogelijke open haard waarvoor je kan kiezen is een gashaard. Hier is het belangrijk dat je weet dat een haard gas natuurlijk op een gasleiding moet aangesloten worden. Wanneer deze niet voorzien is op de plaats waar jij graag een open haard op gas zou willen plaatsen, dan komt hier nog heel wat werk én kosten bij kijken. Een ander mogelijk nadeel bij een haard gas is dat er altijd een klein vlammetje blijft branden, ook als de haard niet brandt. Niet iedereen vindt dit een even fijn gevoel. Bovendien kan je niet erg veel besparen op financieel vlak wanneer je voor dit type haard kiest. Anderzijds heb je natuurlijk veel minder onderhoud dan bij een houtkachel. 

Elektrische haarden 

Een derde en voorlaatste optie is een elektrische haard. De vlammen die hier worden gebruikt, zijn geen echte vlammen waardoor het voor sommigen als heel artificieel kan ervaren worden. Net zoals bij een gashaard heb je hier ook geen onderhoud in tegenstelling tot een houtkachel. Bovendien heb je dan ook geen rookkanaal nodig waardoor er dus ook niet te veel moet gebroken worden in je woning. Daarnaast kan je ook enkel de vlammen aanzetten zonder dat het verwarmingselement op staat. Op deze manier is de haard ook multifunctioneel.

Bio-ethanol haarden

Een laatste mogelijkheid zijn bio-ethanol haarden. Deze zijn een niet zo veel gekozen optie, maar het heeft ook zeker voordelen. Zo is bio-ethanol een goedkope brandstof waardoor je dus relatief goedkoop een ruimte kan verwarmen. Daarnaast heb je hier ook geen rookkanaal nodig waardoor je het in bijna elke ruimte kan plaatsen. 

Natuurlijk zijn dit slechts maar enkele voorbeelden van open haarden waaruit je kan kiezen. Je kan je altijd laten bijstaan door een expert wanneer je echt geen knoop kan doorhakken. 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!