In de herfst gaan we met zijn allen al wel eens op zoek naar recepten voor stoofpotjes en bij ons is dat dan meestal een goede pot stoofvlees of een kalfsfricassee. Alle twee echt lekker maar ik zou jullie willen vragen (of willen aanraden) van ook dit recept voor Irish Stew een keer te proberen.

Het principe is hetzelfde als bij andere stoofpotjes maar de smaak is wel anders. Echt een toppertje en zo mogelijk nog eenvoudiger te maken dan ons traditioneel stoofvlees.

Leuk detail: die pot is een Le Creuset van mijn grootmoeder, zeker 30 jaar oud. Ze wou hem weggooien maar gelukkig heb ik dat nog net op tijd weten voorkomen. De pot heeft nu een tweede leven in mijn keuken gekregen en komt geregeld van pas!

recept voor irish stew

Recept voor Irish Stew

  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Smelt een grote klont boter in een stoofpot.
  • Kleur het vlees rondom en kruid met peper en zout.
  • Haal het vlees uit de pan en houd opzij. Het moet nog niet gaar zijn.
  • Snijd het spek in reepjes en bak het in dezelfde vetstof.
  • Pel en snipper de uien. Schil de wortelen en snijd ze in redelijk grote stukken. Spoel de prei en snijd het wit in ringen.
  • Doe de uien, wortelen en prei bij het spek en laat even stoven.
  • Doe het vlees bij de groenten en giet er de Guinness bij. Laat goed doorkoken zodat de alcohol verdampt.
  • Strooi er wat bruine suiker over en giet er de bruine fond bij. Vul eventueel aan met een beetje water tot alles onder staat.
  • Kneus de peperbollen in een vijzel. Kruid de stoofpot met tijm, laurier, peperbollen, kruidnagels en een snuif zout. Laat goed doorkoken op een hoog vuur.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze niet want het zetmeel is nodig om de saus te binden. Leg ze in de kookpot.
  • Zet een deksel op de kookpot en laat minstens 2,5 uur garen in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van het vlees. Plet eventueel wat aardappelen tegen de rand van de stoofpot met een houten lepel om een betere binding te krijgen.
  • Spoel en snipper de peterselie.
  • Serveer de stew met gesnipperde peterselie.

Hierboven staat het recept van Jeroen Meus en daarop heb ik mij gebaseerd. Ik heb wel een paar aanpassingen gedaan:

  • Ik heb geen aardappelen gebruikt dus ik heb de saus achteraf wat aangedikt met sausbinder.
  • Als vervanging voor de aardappelen heb ik kroketten erbij gegeven, ook lekker!
  • Mijn Irish Stew heb ik 2,5 uur laten pruttelen op het vuur, dus niet in de oven.

 

Ken je dit recept voor Irish Stew al of heb je al eerder ergens Irish Stew gegeten? Laat zeker even weten in de commentaren wat je er van vind!

 

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2018/10/irish-stew.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2018/10/irish-stew-150x150.jpgKristofFoodirish stew,Jeroen Meus,recept,stoofvleesIn de herfst gaan we met zijn allen al wel eens op zoek naar recepten voor stoofpotjes en bij ons is dat dan meestal een goede pot stoofvlees of een kalfsfricassee. Alle twee echt lekker maar ik zou jullie willen vragen (of willen aanraden) van ook dit recept voor...Alles voor de man met smaak!