Meteen naar de inhoud
Home » Eerste hulp bij katers

Eerste hulp bij katers

Avondje gaan stappen en de remmen iets teveel losgelaten? Hoofdpijn, misselijk, moe, etc.? Een kater dus!

Om die te verjagen moet je natuurlijk weten wat er aan de hand is. Sixpacks.be is geen medische encyclopedie, dus we houden het kort:

Deshydratatie zorgt ervoor dat er minder vloeistofdruk in de hersenen is. “Hersenen die tegen de schedel kloppen” is een ietwat simpele uitleg voor een kater.

Stevige kater

De bloedsuikerspiegel neemt een fameuze duik. Een lusteloos gevoel is uw deel.

Bloedvaten zetten uit bij het drinken van alcohol. Je ziet wat roder dan anders en je krijgt geen koude tijdens het drinken? Dat komt dus hierdoor. Gevolg is wel dat bij het ontwaken de bloedvaten terug gaan krimpen, en je dat dus voelt.

De lever moet instaan voor afbraak van al die alcohol en kan pijn gaan doen. Voor afbraak van ethanol is ook vitamine B1 nodig, waardoor er dus the day after een tekort kan ontstaan. Bovendien zit je lever volgepakt met afbraakstoffen.

Bier na wijn geeft venijn? De sterkte van de kater hangt niet af van de volgorde waarin je drinkt. Dit is gewoon een gezegde dat voorkomt uit het feit dat wijn voor de rijken was en bier voor de armen. En dus als je maatschappelijk een stap moet terugzetten, dat dat pijn doet.

Nu we weten wat er aan de hand is…

De remedies:

1 Eet zout

Niet te zwaar eten, de op de proef gestelde ingewanden kunnen het nog moeilijk hebben. Maar probeer wat gezouten eten binnen te krijgen (en te houden). Dat zorgt ervoor dat het vocht beter in je lichaam blijft. Dit advies telt enkel in geval van een stevige kater want normaal gezien is te zout eten helemaal niet goed.

2 Drink water

Water drinken. Veel water drinken. Den overschot gaat er vanzelf wel uit. Opnieuw: hydrateren.

3 Maak dat je buiten bent

Zorg voor meer zuurstof in je lijf. Geen duurloop van een uur, want je zou teveel zweten en het vochttekort zou dus nog verder oplopen. Een gewone wandeling is wel goed want de zuurstof die je zo binnenkrijgt zorgt ervoor dat je bloedsomloop weer beter gaat en de spijsvertering komt beter op gang. Het vergif gaat dus sneller je lijf uit.

4 Soep van de dag

Soep is wat zout en vocht tesamen. Dankzij de andere wondermiddelen weet je al dat dit is wat je nodig hebt.

5 Fruit en melk

Fruit zorgt voor vitamine C. Goed om de lever weer zijn ding te laten doen. Bananensmoothie met honing is ook een fantastich middel. De banaan zal je maag kalmeren en bevat ook nog eens magnesium, iets wat je door het drinken ook al kwijt bent. De honing met zijn trage suikers zal de bloedsuikerspiegel opkrikken. En de melk is er om je ingewanden verder wat te kalmeren.

6 Blijf van de koffie en de pijnstillers

Met moeite de trap afgeraakt, snakkend naar een lekkere kop koffie? Absoluut af te raden! Zorgt voor nog meer deshydratatie en doet dus exact het tegenovergestelde van wat je nodig hebt.

Snel de chemische oplossing? Een teveel aan pijnstillers kan je lever nog verder toetakelen.

 

Van buiten leren tegen volgend weekend en delen met uw drinkebroers!

 

Facebook Comments Box

3 reacties op “Eerste hulp bij katers”

  1. kleine extra tip: het vele water dat je als remedie moet zien binnen te krijgen is uiteraard best plat. Maar iets minder leuk nieuws: het is ook best lauw. Dan krijgen de ingewanden geen temperatuurscchok te verwerken en kan je het sneller opnemen. Om het toch een beetje drinkbaar te houden kan je er natuurlijk een theezakje inhangen.

    1. best toch zonder theezakje, want thee bevat theïne en dat is exact dezelfde molecule als caffeïne en werkt dus ook dehydraterend…

  2. aangezien voorkomen beter is dan genezen: drink tussendoor eens een watertje en eet wat zoute chips/nootjes, dan zal je veel minder snel dehydrateren!
    een glas water (eventueel heel lichtjes gezouten) voor het slapengaan doet ook wonderen, ik heb dit al meermaals succesvol getest! 🙂

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!