Als kaasliefhebber kan je mij met een kaasschotel altijd plezieren. Kaasliefhebbers weten wat ik bedoel, bij kaas gaat het om extremen: you love it or you hate it!
Ik ben een absolute liefhebber dus als ik dan spreek over een kaasschotel dan heb ik het wel over een kaasplankje waar je niet de alledaagse kazen op vind. Hoe smakelijker en hoe specialer, hoe liever ik het heb.
Het probleem is natuurlijk dat er honderden verschillende soorten kaas bestaan en dat maakt het niet eenvoudig om de juiste kazen te kiezen. Gelukkig bestaan er een paar richtlijnen die je kunnen helpen bij het samenstellen van een geslaagde kaasplank.
Een kaasschotel samenstellen
Een kaasschotel kan je geven als hoofdgerecht of als dessert. Belangrijk is dat je afhankelijk van het doel rekening houdt met de grootte van de porties.
Reken voor een dessert op 100 à 120 gram kaas per persoon en voor een hoofdmaaltijd is dit 250 gram per persoon.
Bij kazen kan je eigenlijk 4 grote groepen onderscheiden: harde kaas, zachte kaas, blauwschimmel kaas en geitenkaas. Zorg ervoor dat je bij een dessert van elke soort één stuk serveert. Je hebt dan vier soorten kaas en dat is eigenlijk genoeg. Voor een hoofdschotel kan je gerust meerdere stukken per soort nemen.
Om het geheel af te maken wordt er ook dikwijls gewerkt met garnituur. Hiervoor kan je gebruik maken van noten, gedroogd fruit, groene kruiden of zefs augurken en uitjes.
Tot slot heb je ook nog brood nodig. Dit hoef heus geen Frans stokbrood te zijn, notenbrood, vijgenbrood, enz. zijn perfecte vervangers. Durf origineel zijn en je gasten zullen tevreden zijn!
De volgorde om de kazen op te eten
Om volop van je kaasschotel te genieten is het belangrijk om rekening te houden met een bepaalde volgorde. Als je direct begint met de allerstrafste kaas is de kans groot dat je niet veel meer proeft van de rest van de kazen. Dus niet beginnen met een goeie straffe Roquefort als je achteraf nog een lekker zacht geitenkaasje wil eten.
Bij een goede kaaswinkel zullen ze je zeker kunnen zeggen in welke volgorde je de kazen moet opeten. Als je kazen in de supermarkt koopt dan kan je als volgt te werk gaan:
- Geitenkaas
- Zachte, romige kaas
- Harde kazen
- Blauwe schimmelkazen
Kaas kopen
Je kan zowat overal lekkere kaas kopen en zeker ook in de supermarkten. In de supermarkt ga je goede kazen vinden aan relatief scherpe prijzen. Een mogelijk nadeel is dat dit de meer populaire kazen zijn die je allicht wel al eens gegeten hebt.
Als het eens wat specialer mag zijn raad ik jullie een bezoek aan de kaaswinkel aan! Ik ben er zeker van dat er in Belgie tientallen goede kaaswinkels zijn maar de allerbeste is Van Tricht in Berchem. Althans dat is wat de Wallstreet Journal nog niet zo lang geleden publiceerde. Van Tricht werd verkozen tot beste kaaswinkel van Europa!
Van Tricht laat twee kaaswinkels uit Parijs achter zich dus dat kan tellen! Ik ken de winkels op de lijst niet maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je daar in Berchem bangelijk veel keuze hebt!
Op de foto hierboven zie je maar één kant van de kaastoog, er is nog een even groot gedeelte aan de andere kant!
Ik ben zelf al twee keer daar geweest en ik kan je wel zeggen dat het er zeer druk kan zijn, zeker met de feestdagen. Qua prijs kan ik er weinig over zeggen want kaas is zowieso geen goedkoop product. Ik weet dus ook niet of Van Tricht nu duur of niet is.
De laatste keer dat ik daar was heb ik verschillende kazen genomen en twee daarvan waren echt de moeite om te vernoemen. De eerste, een harde belegen kaas, is Remeker. Deze kaas is in 2013 verkozen tot beste belegen kaas van Nederland! Smaakt echt top!
De Camenbert van Van Tricht zelf is ook de moeite, iets duurder dan de Camenbert uit de supermarkt maar die smaak…. echt lekker!
Het torentje op de foto is een ‘Mont Ventoux’, een geitenkaas. Kon ik als wielerliefhebber niet laten liggen.
Op de website van Colruyt heb ik nog een interessant pdf document gevonden: kaasschotel_nl
Via de commentaren mag je mij gerust laten weten welke kaaswinkels of kazen nog de moeite zijn.
Ondertussen heb ik nog een winkel gevonden die ik kan aanraden. Je hebt er minder keuze maar het is er ook een pak minder druk en je kan dus gerust een praatje slaan of vragen stellen aan de eigenaar:
http://kaasenwijnstefaan.be/
De uitbater verkoopt naast kaas dus ook wijn en is een paar jaar geleden nog “Beste Sommelier van België” geweest.
Kaasmeesters Callebaut/Vanhaver! Topwinkel