Meteen naar de inhoud
Home » Lagavulin 16

Lagavulin 16

Whisky reviews schrijven is iets dat ik normaal aan Raf overlaat maar soms kan ik niet anders dan me er ook eens aan wagen. Toen ik deze Lagavulin 16 proefde wist ik meteen dat dit een echte topper was!

Lagavulin 16

Ik ben niet echt een ervaringsdeskundige als het om whisky smaken gaat maar deze Lagavulin heeft zo’n uitgesproken smaken dat je zelfs als leek direct proeft waar je aan toe bent.

Lagavulin 16 is één van de 12 single malt classics en om in dat lijstje thuis te horen moet je van goede huize zijn. Andere whisky’s op die lijst zijn o.a. Glenkinchie, Oban, Talisker en Dalwhinnie. Voor de volledige lijst check je best even Wikipedia of malts.com, een site die speciaal over deze classic collection gaat.

Je zou verwachten dat de 16 jaar oude versie een speciale versie is maar voor één keer is dat niet het geval. De Lagavulin 16 is de standaard editie en de 12, 21,25 en 30 zijn de minder courante versies. Deze zijn dan ook een pak duurder. De 12 jaar oude versie is voor de liefhebbers want dat flesje bevat maar liefst 63% alcohol! De Lagavulin 16 moet het met 43% doen en dat is prima.

De smaak van Lagavulin 16

Deze whisky rijpt 16 jaar in eiken vaten dus je kan verwachten dat hier redelijk intense smaken aan te pas komen. Het eerste dat opvalt als je de Lagavulin proeft is het rokerige of turfachtige.

Ik heb in het begin van het artikel al gemeld dat ik geen expert ben dus ik ben ook niet thuis in het whisky jargon maar deze beschrijving van malts.com moet het zo ongeveer wat samenvatten:

Smaak :

Een volle zoetigheid van gedroogd fruit met rookwolken en sterke aroma’s van gerstemout, warm en intens. Achterin de mond vindt een explosie van gepeperde rook plaats.

Afdronk :

Groots, lang, verwarmend en peperig met een duidelijke, aantrekkelijke zoetigheid.

Geef gerust je eigen smaak ervaringen mee in de commentaren onder het artikel. Hieronder heb ik nog een filmpje gezet van iemand die zich “Master of Malt” noemt. Een beetje een vreemde kerel maar hij weet wel waarover hij het heeft:

(check de planken naast de man, hij heeft wel een mooie collectie zo te zien!)

Conclusie

Een fles om zeker in je collectie te hebben! Ik denk dat je met de whisky’s uit de classic collection zowieso goed zit…

Voor de 16 betaal je rond de 50 euro, de 12 kost rond de 80 euro en de prijs van een Lagavulin Distillers editie zit rond de 70 euro.

Let op, deze prijzen haal ik van internet terwijl ik mijn artikel schrijf. Hier en daar zal je ze dus goedkoper of duurder vinden. Uitkijken naar promoties is de boodschap.

 

Ik weet niet onmiddellijk via welke site je best je whisky online besteld maar deze whisky stones kan ik jullie wel aanbevelen. Leuk als hebbeding of om als cadeau te geven.

 

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!