Meteen naar de inhoud
Home » Witte tripel en bruine balletjes in ‘t Parlement in Halle

Witte tripel en bruine balletjes in ’t Parlement in Halle

Onlangs heb ik de “Ronaldus Witte Tripel” gedronken in een zeer bijzonder cafeetje in Halle. Heel toevallig terecht gekomen en een superleuke middag gehad! Hoe dat allemaal gekomen is leg ik hieronder uit.

ronaldus-witte-tripel

Ronaldus Witte Tripel

De Ronaldus is een streekbier en dat mag je echt wel letterlijk nemen. Ik heb in ons Belgenland al op veel plaatsen bier gedronken en het was de allereerste keer dat ik deze tegenkwam. Deze witte tripel is afkomstig uit de streek van Halle – Sint Pieters Leeuw en het is dan ook daar dat ik hem ontmoet heb. Ik moest voor de gelegenheid in Halle zijn en heel toevallig stapte ik daar café ’t Parlement binnen. Zo meteen vertel ik iets meer over dat café maar eerst nog even over het bier.

Dit bier wordt gemaakt door hobbybrouwer Ronald Praet. De naam Ronaldus is dan ook deels afgeleid van de man zijn voornaam. Voor het brouwen doet hij beroep op Brouwerij Pirlot uit Zandhoven.

In dit artikel lees ik dat het de bedoeling is om de Ronaldus ook echt lokaal te houden zodat hij de naam streekbier alle eer aandoet.

Deze blonde tripel heeft een alcoholgehalte van 7,5%. Ik heb hem geproefd en wat mij betreft smaakt dit zeker naar meer! Alleen… je moet er dus wel voor naar de kanten van Halle komen en als je dat dan toch doet kan je misschien ene gaan pakken in ’t Parlement.

Café ’t Parlement

Ik kende het café niet maar een eerste blik op het interieur was genoeg om te weten dat ik hier goed zat. Het is een relatief klein cafeetje maar wel met een leuke uitstraling. Veel donker hout, maar een paar tafeltjes en een toog die onmiddellijk de aandacht opeist.

Wat me direct opviel was dat er achter de toog echt een hele verzameling single malts stond. Het is dus niet enkel een biercafé maar ook een plek waar de whisky liefhebber zeker aan zijn trekken komt. Voor de bier- en de whiskylijst neem je best een kijkje op hun website, daar staan ze allemaal op.

Zoals hierboven reeds aangegeven heb ik de Ronaldus genomen en daarbij heb ik ook een portie huisgemaakte gehaktballetjes genomen. De balletjes werden geserveerd met wat brood en twee sauzen en echt waar, ze waren heerlijk!

De eigenaar weet volgens mij ook goed waarover hij het heeft want hij kwam bij ons de bieren persoonlijk uitgieten met een woordje uitleg en rondom mij hoorde ik verschillende mensen om zijn advies vragen bij hun bierkeuze.

Ik heb  jammer genoeg maar één bier kunnen proeven omdat ik niet veel tijd had maar ik denk dat de meerwaardezoeker hier gerust een paar uurtjes kan vertoeven.

De website van Ronaldus: http://www.ronaldus.be/

De website van ’t Parlement: http://www.tparlement.be/

 

Vaste klant van ’t Parlement of woonachtig in de streek? Laat gerust weten welke bieren we nog moeten uitproberen!

 

Facebook Comments Box
Tags:

2 reacties op “Witte tripel en bruine balletjes in ’t Parlement in Halle”

 1. Koen Vander Eeckt

  Ik zal die Ronaldus ook eens gaan proeven en eens in 't parlement passeren. Blijkbaar heeft dat cafe redelijk wat succes, zelfs tot ver buiten de streek :-).
  In Halle of 't pajottenland zeker de Kriek of Framboise van Boon proberen. Als je voor Geuze bent is de "mariage parfait" van Boon ook een aanrader. Nadien eens de Geuze van Girardin proeven: super. Samen met de Bersalis is dit zowat het topbier uit de streek.
  En aan de redacteur : Als je in de Halle bent, altijd welkom voor een Westvleteren of iets lichter 😉

  1. Zal ik onthouden Koen! Die Girardin heb ik al geproefd en dat is inderdaad een topper. Deze en een hele hoop andere streekbieren zijn ook te verkrijgen daar.

   Groeten!

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!