Meteen naar de inhoud
Home » Tips voor (food) bloggers

Tips voor (food) bloggers

bloggen“Content is King!” Dat is de gouden regel die elke beginnende blogger wel eens te horen krijgt. Terecht want goede inhoud doet lezen maar hoe schrijf je goede content? Op die vraag en op een hele hoop andere probeer ik jullie in dit artikel een antwoord te geven.

Ik ben zelf geen top-blogger maar ik probeer, stap voor stap, mijn blog steeds beter te maken zodat er steeds meer bezoekers op afkomen. Sommige dingen heb je zelf in de hand, andere dan weer niet.

Hieronder geef ik jullie een opsomming van tips en links waarvan ik zeker weet dat je er iets aan hebt. Ik heb de zaken onderverdeeld in 4 blokken: Het opzetten van een blog, SEO voor een blog, inhoudelijke tips en allerlei.

Ik heb ook een heel aantal links geplaatst die stuk voor stuk dieper ingaan op bepaalde onderwerpen. Hoe meer je leest over deze dingen hoe meer achtergrond je zal krijgen om je doel te bereiken.

Gezien het groot aantal links en tips is het uitgesloten van dit allemaal tegelijk toe te passen dus zet deze pagina bij je favorieten en haal er uit wat je kan gebruiken!

De meeste tips gelden voor alle soorten bloggers. Misschien dat enkel het inhoudelijke deel eerder geschikt is voor foodbloggers.

Tips voor (food) bloggers: een blog starten

Zo, jij wil dus gaan bloggen? Goed idee want bloggen is een leuk en ontspannend tijdverdrijf. Je kan de dingen die je interesseren neerpennen, je kan de zaken die je stress bezorgen van je afschrijven en uiteindelijk kan je eender welke boodschap met ‘de wereld’ delen. Wie dat wil kan het lezen en wie er geen interesse in heeft leest het niet. Zo simpel is dat!

Zo simpel is het inderdaad en in de zinnen hierboven zit ook de eerste belangrijke les verborgen: Schrijf over iets waar je feeling mee hebt. Begin geen blog over levensverzekeringen of over financiële producten omdat je denkt dat je daar geld mee kan verdienen. Je lezers zullen snel door hebben dat je fake bent en voor je het weet ben je uitgeschreven.

Eens je voor jezelf uitgemaakt hebt waarover je wel met volle overtuiging kan gaan schrijven is het tijd om er effectief mee te beginnen. Voor te bloggen heb je een ‘blogplatform’ nodig en die bestaan in alle geuren en kleuren:

Gratis:

Blogger.com: Dit is een gratis blogservice van Google. Je kan een blog aanmaken met de naam die je wil (als die nog niet bezet is) en het heeft de basismogelijkheden die je nodig hebt om een leuke blog te maken. Uiteraard werkt dit goed samen met andere Google producten zoals Picasa (foto’s) en Google AdSense.

WordPress.com:  WordPress is hét blogplatform! Dit is de gratis dienst die ze aanbieden. Je kan er blogs aanmaken die dan een naam zullen krijgen in de genre van jouwblog.wordpress.com. Dit platform is bijzonder geschikt voor mensen die geen geld willen uitgeven aan de blog. Ondanks het feit dat het gratis is zijn de mogelijkheden enorm!

Betalend:

wordpresslogoMet betalend bedoel ik niet dat je voor de software moet betalen maar wel dat je een eigen domeinnaam en hosting nodig hebt. De voordelen van een eigen domeinnaam zijn dat het professioneel oogt en dat die domeinnaam ook écht van jou is. Niemand kan hem van je inpikken zolang jij hem geregistreerd hebt. Een eigen domeinnaam ziet er zo uit: www.jouwdomeinnaam.be of www.jenaam.nl (of .com , .org, .net, enz.). Bij zo’n eigen domeinnaam heb je dan ineens ook de passende email adressen.

De prijs voor een domeinnaam varieert van een paar euro per jaar tot…. Typ in Google ‘hosting’ in en je gaat zeker iets vinden. Als je niks vind, contacteer me even, ik kan je allicht wel helpen.

WordPress.org: Ik zei het al, WordPress is hét platform om te bloggen. Als je je blog serieus wil aanpakken raad ik deze zelf gehoste WordPress aan. De software zelf is gratis en je kan er duizenden extra’s voor vinden op het internet. Ook als je vragen hebt of als je vastloopt vind je op internet altijd het antwoord bij deze software. Artikels schrijven gaat heel vlot en een groot voordeel van WordPress is dat de blogs die hiermee gemaakt zijn goed geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines.

Je hebt nog andere gratis software die je op je eigen hosting kan draaien maar hey… neem ineens de beste!

Wil je er aan beginnen maar weet je niet goed hoe? Check Google! “Een blog opzetten met WordPress” zal je allicht al een heel stuk op weg helpen.

SEO voor blogs

Veel mensen willen liefst van al gewoon maar schrijven en willen zich met al de rest zo weinig mogelijk bezig houden. Ik snap het want ik heb ook zo van die periodes. Jammer genoeg kan dit niet als je wil dat je blog ook gelezen wordt.

seoJe hebt uiteraard vrienden en familie die af en toe eens op je blog komen kijken maar al de rest van je bezoekers moet je te pakken zien te krijgen via zoekmachines en eventueel via sociale media.

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization, dat wil zeggen dat je je site zoveel mogelijk aanpast opdat bezoekers je beter kunnen vinden in een zoekmachine.

Onderstaande tips zijn voor sommige mensen misschien saai maar ze zijn van kapitaal belang als je veel bezoekers wil!

Oh ja, er zijn er verschillende maar als ik ‘zoekmachine’ schrijf dan bedoel ik eigenlijk gewoon Google.

Je site aanmelden bij zoekmachines

Begin bij het begin, laat weten aan de zoekmachines dat je bestaat:

Google: http://www.google.be/add_url.html
Bing: http://www.bing.com/toolbox/submit-site-url

Meten is weten!

Een cliché van formaat maar het is en blijft de waarheid. Enkel door je bezoekers te analyseren kan je je blog optimaliseren om nog meer bezoekers te krijgen. Stel dat uit de statistieken blijkt dat het merendeel je bezoekers enkel geïnteresseerd is in onderwerp a of b loont het misschien de moeite om daar wat meer over te gaan schrijven. Als je merkt dat het merendeel van je bezoekers afkomstig is van links die je op Facebook plaatst loont het allicht de moeite om daar nog meer aandacht aan te besteden.

Dit kan je enkel weten door te meten!

Google analytics: Google Analytics is een gratis tool van Google (uiteraard) waarmee je enorm veel mogelijkheden hebt. Je kan zien hoeveel bezoekers je hebt, je kan zien uit welk land ze komen, hoe lang ze op je site blijven, waarin ze geïnteresseerd zijn, enz. Dit is echt een must-have tool als je jezelf constant wil bijsturen op basis van wat je bezoekers doen.

Jetpack: Dit is een tool specifiek voor WordPress. Je installeert het als een plugin en je geeft ineens je site een volledige upgrade. Het spul zit vol handige dingetjes en er zit ook een ‘stats’ gedeelte in. Met deze stats kan je heel eenvoudig zien welke artikels er het meest bekeken zijn, op welke uitgaande links je bezoekers klikken, enz.

Ik vind deze laatste persoonlijk heel handig omdat je onmiddellijk in je admin gedeelte de informatie krijgt. Bovendien zeer eenvoudig te installeren.

SEO voor WordPress

Yoast: Alweer een onmisbare plugin voor wie blogt met WordPress. Deze plugin kan je artikels analyseren en op een samenvattingspagina geeft het aan waar je nog kan verbeteren.

Staat er te weinig tekst in je artikel? Gebruik je te weinig, of te veel, zoekwoorden? Zitten je titels goed in elkaar?

Deze plugin helpt je op weg.

Meer info over hoe je WordPress beter kan instellen vind je via onderstaande links:

https://yoast.nl/artikelen/wordpress-seo/

https://www.antagonist.nl/blog/2013/08/seo-handleiding-voor-wordpress/

Linkbuilding

De reden waarom Google de ene site hoger plaatst dan de andere heeft te maken met een bijzonder complexe formule. (hier staat een overzicht van de factoren, ENG)

Eén van de factoren die een rol spelen in het bepalen van hoe waardevol een domein is, en hoe hoger het scoort in Google, is het aantal inkomende links. Concreet wil dit zeggen dat als er veel mensen op hun eigen site een link leggen naar jouw site dat Google dan aanneemt dat je wel een belangrijke site moet hebben. Pas op, hier zitten heel wat addertjes onder het gras want niet elke inkomende link is even waardevol. Probeer altijd van links te krijgen van sites die zelf goed scoren en die iets te maken hebben met het onderwerp van jouw site.

Volgens experts is het af te raden van je site aan te melden bij startpagina’s en linkverzamelingen. Als je teveel van die ‘verdachte’ links hebt zou dit slecht zijn voor je Google-score.

Hier ben ik het maar gedeeltelijk mee eens. Als je door een robot enkele honderden van die links laat aanmelden op elk forum en elke startpagina zal dat inderdaad verdacht overkomen. Ik ben echter van mening dat je site aanmelden op een paar van die spullen helemaal geen kwaad kan.

In een vorig leven heb ik hierover eens een paar bladzijden vol geschreven en die bladzijden kan je hier downloaden.

Dit is trouwens ook een food-blog, als je een linkruil met deze blog wil doen moet je het gewoon maar vragen.

Meer info over linkbuilding:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Link_building

http://moz.com/blog/beginners-guide-to-link-building (ENG)

Social Media

socialmediaFacebook, Twitter, Youtube, Google+ en al de rest zijn zowat de meest bezochte sites ter wereld en wie dat wil kan er gratis gebruik van maken.

Doen! Laat weten via deze netwerken dat je bestaat en lok op die manier extra bezoekers naar je site.

Onrechtstreeks hebben deze social media kanalen ook invloed op je SEO resultaat. Het aantal likes en retweets van je site is ook één van de factoren van de Google-formule.

Probeer dus op alle mogelijke manieren van zoveel mogelijk volgers te krijgen.

Dit gezegd zijnde, dit zijn een paar van mijn kanalen:  Instagram, Sixpacks op Facebook

Zorg er ook voor dat mensen heel eenvoudig je artikels kunnen delen via sociale media. Er bestaan tientallen plugins die je hierbij kunnen helpen.

Meer informatie over Social Media:

http://moz.com/beginners-guide-to-social-media

Meer uitleg over het gebruik van Social Media buttons voor je blog:

http://socialmediablog.nl/social-media-buttons/

Bovenstaande informatie is slechts het topje van de ijsberg. Er is op internet zoveel informatie te vinden (en zoveel verschillende meningen) dat je eigenlijk voor jezelf de gewoonte zou moeten aannemen om op regelmatige basis eens iets op te zoeken over SEO.

Handige tips over Instagram vind je bijvoorbeeld ook op Ilsewitjes.com

Inhoudelijke tips voor food blogs

De informatie hieronder bestaat vooral uit links naar artikels die ik interessant vind. Ze zijn bijna allemaal in het Engels maar ze zijn echt de moeite om te lezen.

Recipe Girl: Deze link wijst naar een verzameling van 150 andere links. Begin zeker met deze want zowat alles wat je kan lezen over food-bloggen staat hierop!

Hungry Australian: Opnieuw een verzameling van links met allerlei informatie voor foodbloggers.

Minimalist Baker: U kan het al raden, opnieuw een verzameling met artikels over bloggen.

ProBlogger: 20 quickwin tips van een professionele blogger.

Amateur Gourmet: Hier leggen ze uit hoe u verschillende soorten food-artikels kan maken. Men geeft 10 verschillende types van artikels waarvan ik er al minstens de helft heb kunnen gebruiken.

Bloggen doe je zo! Nederlandstalig boek vol tips en tricks voor de blogger.

 

Met bovenstaande links gaat u al een heel eind op weg zijn!

Een laatste tip die ik misschien kan meegeven is van ook de artikels over fotografie te lezen. Ikzelf neem de meeste van mijn foto’s zelf maar ik ben (nog) geen held in goede voedselfoto’s te nemen. Je zal vlug zien dat de blogs met de mooiste foto’s ook de meeste bezoekers hebben. Maak hier dus werk van!

Allerlei

Geld verdienen met je blog.

Jawel, iets verdienen met je blog is wel degelijk mogelijk! Er zijn twee soorten van verdienen: in natura en in cash.

Verdienen in natura hangt een beetje af van het succes van je blog. Vanaf producenten je blog leren kennen is de kans groot dat ze je contacteren om een artikel over hun product te schrijven. Op deze blog heb ik al ‘gesponsord’ geschreven over allerlei zaken. Schrijven over producten brengt niet altijd cash op maar een gratis product is zeker even leuk om te krijgen.

Hiervoor kan je je ook inschrijven op een ‘bloggers-platform’. Deze mensen brengen bloggers in contact met bedrijven die op zoek zijn naar bloggers om betaald artikels te schrijven. Laat gerust een paar van die platformen weten in de commentaren.

moneyblogDe tweede manier, cash verdienen, is ook relatief eenvoudig. Hieronder zet ik een paar dingen die je kan doen om dit voor elkaar te krijgen. (Zeg je werk nog niet op want de meesten onder ons zullen niet rijk worden van het bloggen. Maar je weet natuurlijk maar nooit…)

Google Ads: Allicht de meest bekende manier om een centje bij te verdienen. Je plakt een stukje code op je website en Google toont advertenties die passen bij de inhoud van je artikel. Elke keer iemand klikt op zo een advertentie verdien jij een centje. Dat centje mag je bijna letterlijk nemen want de tijd dat mensen massaal doorklikten op advertenties is wel gedaan!

Tradetracker: Dit is een affiliate netwerk. Dit netwerk bijvoorbeeld heeft een 500-tal klanten, webshops voornamelijk, die hun producten ter beschikking stellen. Als je een artikel schrijft over een product dat wordt aangeboden kan je een link plaatsen naar dat artikel. Als iemand doorklikt en het artikel ook effectief koopt krijg jij een percent op het aankoopbedrag. Volgens mij is dit veel interessanter dan Google Ads.

Daisycon is ook één van mijn favoriete affiliate netwerken. Veel keuze qua campagnes en goede ondersteuning:

Heel wat mensen gebruiken ook het partnerprogramma van Bol.com. Erg handig ook, via een WordPress plugin kan je eenvoudig producten in je artikel toevoegen.

Een derde manier om geld te of spullen te verdienen is gewoon rechtstreeks contact op te nemen met sponsors. Ik weet dat het werkt maar ik heb er zelf geen ervaring mee.

 

Schrijf een nieuwsbrief

Een nieuwsbrief is een goede manier om lezers terug te laten komen naar je blog. Als je werkt met WordPress kan je een plugin voor Mailchimp installeren. Mailchimp is een gratis service voor nieuwsbrieven te versturen. Je kan het zo instellen dat Mailchimp automatisch je recente berichten verstuurd. (RSS campagne)

Inschrijven op mijn nieuwsbrief kan aan de rechterkant van de site of door hier te klikken.

Offline netwerken

Ga naar bijeenkomsten van bloggers! Hier ben ik zelf recent mee gestart en de keren dat ik het gedaan heb, heb ik er wel iets aan gehad. Of ga naar events of persvoorstellingen over het onderwerp van je blog. Zo leer je mensen kennen die je dingen kunnen bijleren of die je kunnen uitnodigen voor nieuwe events.

Hoe meer mensen je leert kennen hoe groter de kans dat ze iets met jouw blog willen gaan doen.

Offline netwerken wil ook zeggen dat je geen schrik moet hebben om van je te laten horen. Weten je collega’s al dat je een blog hebt?

 

Conclusie

Een betere blog is een kwestie van constant bijleren. De tips hierboven zijn dan ook maar een klein topje van de de ijsberg. Ik ben begonnen met te zeggen dat ik zelf nog geen top-blogger ben dus ik leer ook elke dag bij. Als jullie tips & tricks hebben zet ze dan aub in de commentaren zodat ik ze in het artikel kan zetten voor anderen.

En voor ik het vergeet… Heb je een handige tip gelezen? Deel dit artikel dan even via de share-knoppen hieronder!

Facebook Comments Box

13 reacties op “Tips voor (food) bloggers”

    1. Bedankt Marthe, altijd prettig als mensen er iets aan hebben.

      Groeten

      Kristof

  1. lodiblogt

    Duidelijk artikel en zeker nog actueel. Ik begon ook eerst met een gratis wordpress site en dat was prima om de eerste jaren mee te beginnen.

  2. Handige tips! Ik volg ze bijna allemaal al op. Binnenkort gaat zelfs mijn eerste nieuwsbrief eruit. Best spannend hoe dat gaat lopen…

  3. wat een superhandige tups. hier ga ik me zeker nog verder in verdiepen

  4. Super handig om te lezen, krijg zelf ook heel veel tips van mijn vriend die zich bezighoudt met SEO scores voor zijn werk, maar altijd handig om ook tips uit andere hoeken te lezen

  5. Yousra-Yasmine

    Wat een goed artikel! Handige tips. Bedankt!

  6. Marieke

    Handige tips, die ik bijna allemaal al opvolg. Naar degene die ik nog niet opvolg ga ik eens naar kijken of dat misschien ngo interessant is, of dat ik dat gewoon niet wil 😉 Geld verdienen heb ik het dan over. Werk nu vooral nog op basis van natura wat ik eigenlijk ook prima vind 🙂

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: