grootmoeders-keukenOf je nu een keukenprins bent of een absolute beginner in de keuken met grootmoeders tips kan je altijd wel wat. Dikwijls gaat het om kleine dingen waar je zelf nooit opgekomen zou zijn maar ze werken meestal wel.

Ik heb er hieronder al een paar verzameld maar ik reken op jullie om er nog zoveel mogelijk bij te zetten!

Heb je zelf een leuke tip? Zet hem in de commentaren en ik pas het artikel aan met jouw tip er bij.

Elke tip is goed maar zorg ervoor dat het te maken heeft met koken, eten, drinken, enz.

 

Grootmoeders keukentips

  1. Als je puree maakt met een beetje melk bij, warm de melk dan eerst op. Als je koude melk gebruikt is je puree koud als je hem opdient.
  2. Worsten barsten tijdens het bakken niet open als u ze eerst even in warm water legt.
  3. Vlees uit de supermarkt haal je best 20 minuten op voorhand al uit het pak. Het vlees in de supermarkt is verpakt “onder beschermde omstandigheden’ en dat wil zeggen dat er in het pak een soort (onschadelijk) gas zit. Je vlees zal een mooiere kleur hebben en veel beter smaken als je het 20 minuten op voorhand uit het pak haalt.
  4. Om te weten of je olijfolie warm genoeg is om te bakken doe je er gewoon een klontje bakboter bij. Als de bakboter gesmolten is kan je bakken. Dit helpt ook tegen spatten.
  5. Wist je dat er een verschil is tussen beide kanten van aluminiumfolie? De glanzende zijde van de folie reflecteert de warmte, de matte zijde slaat de warmte op. Gerechten die warmgehouden moeten worden moet je dus met de matte zijde naar buiten omwikkelen.
    Gerechten die koel gehouden moeten worden, met de glanzende zijde naar buiten omwikkelen.
  6. Bewaar in uw diepvries steeds een paar ijsblokjes gemaakt met limoensap. Ideaal voor als u een gin-tonic wil maken.
  7. Giet bij het koken van bloemkool een klein scheutje azijn in het water, de bloemkool blijft dan mooi wit. Een schepje suiker heeft hetzelfde resultaat.
  8. Het bakken van pannenkoeken gaat vlugger als u gesmolten boter of een scheutje olie door het beslag mengt.
  9. Citroenen geven meer sap als u ze van te voren even op de verwarming legt.
  10. Leg bananen best naast je fruitmand. Bananen geven een soort gas af waardoor het ander fruit vlugger gaat rijpen. Als je natuurlijk keihard fruit iets vlugger wil laten rijpen dan moet je ze er wel bijleggen.
  11. Gebruik zeezout of bakpoeder bij het blancheren van groene groenten voor een mooi groen resultaat.
  12. Als je tijdens het snijden van een ui muntkauwgom eet zullen je ogen niet tranen.
  13. Aardappels worden vlugger gaar als je wat margarine aan het kookwater toevoegt.
  14. Steek een broccoli met de steel naar beneden in een kookpot en laat hem zo koken. Zo wordt alles gelijkmatiger gaar en blijven de roosjes krokant.
  15. Broodjes uit de oven blijven langer warm als je ze in een broodmand legt met een aluminiumfolie eronder. Je kan voor het zicht gerust een servet op de aluminiumfolie leggen.
  16. Als je gehaktballetjes rolt zet dan een kom water naast je zodat je tijdens het rollen je handen nat kan maken. Het gehakt blijft minder plakken aan natte handen.
  17. Look pellen gaat veel beter als je eerst met de platte kant van een mes hard op de teen drukt. Leg het mes erop en druk tot je ‘krak’ hoort.
  18. Als je verse tomaten koopt ruik er dan eerst eens aan. Hoe sterker ze ruiken, hoe beter ze smaken.
  19. Chili pepers kunnen erg pikant zijn. Verwijder de zaadjes uit de peper dan worden ze iets zachter van smaak.
  20. Tomaten mag je niet in de koelkast bewaren. Leg ze beter op een warmere, droge plaats.
  21. Schotelvodden bevatten veel bacteriën, vervang ze daarom zeer regelmatig. Als je ze wast, was ze dan op zeer warme temperauur.
  22. Voeg bouillonblokjes pas op het einde toe aan uw saus of soep. Als je ze laat meekoken verliezen ze een deel van hun aroma.
  23. Restjes van wijn kan je invriezen in een ijsblokjesvorm, handig voor als je een scheutje wijn nodig hebt voor in sausen.
  24. Te veel zout in het eten? Een eetlepel azijn en een eetlepel suiker toevoegen kan helpen.
  25. Kokosmelk die over is kan je ook invriezen in ijsblokvormpjes.
  26. Een tip van Inge V.:  Wil je mooie gave partjes van sinaasappel, pompelmoes? Schil de vrucht tot alle wit eraf is. Druk de partjes met je duimen uit elkaar, leg ze netjes op een rij. Knip alle witte ‘binnenrandjes’ eraf en de velletjes pluk je er gemakkelijk af. Geen sapverlies!

 

Hieronder kan je eenvoudig zelf je handige keukentip nalaten. Dit kan via een Facebook comment of via het invul formulier eronder.

Alvast bedankt!

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2015/01/grootmoeders-keuken.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2015/01/grootmoeders-keuken-150x150.jpgKristofFoodTop lijstenfoodhack,keuken,tipsOf je nu een keukenprins bent of een absolute beginner in de keuken met grootmoeders tips kan je altijd wel wat. Dikwijls gaat het om kleine dingen waar je zelf nooit opgekomen zou zijn maar ze werken meestal wel. Ik heb er hieronder al een paar verzameld maar ik reken...Alles voor de man met smaak!