Meteen naar de inhoud
Home » Doelse dwarskoppen brouwen tripelbier

Doelse dwarskoppen brouwen tripelbier

Ikzelf ben woonachtig in het Waasland dus ik ben al een paar keer geweest in polderdorp Doel. De laatse keer dat ik er was had ik echt niet de indruk dat er nog veel leven inzat maar kijk… Enkele enthousiaste jongelingen hebben de handen uit de mouwen gestoken en komen nu op de markt met de Doelse Dwarskop, een tripel bier van 7%.

De naam Dwarskop verwijst naar de jarenlange strijd die de inwoners van Doel voeren tegen de overheid. In de jaren 60 reeds werd bekend dat Doel moest verdwijnen om plaats te maken voor de haven van Antwerpen. Het spreekt voor zich dat de inwoners van Doel niet zomaar van plan waren om alles zomaar op te geven en te verhuizen. Ondertussen zijn we 50 jaar later en hebben de meesten het toch opgegeven. Doel is nooit een groot dorp geweest want er woonden altijd maar net iets meer dan duizend inwoners en als ik goed ingelicht ben zouden er nu nog iets meer dan 100 mensen wonen. Die overblijvers kan je dus terecht dwarskoppen noemen.

doelse-dwarskop

De Doelse Dwarskop

Terug naar het bier want daar gaat het hier natuurlijk over. De Doelse Dwarskop is geen etiket bier maar een volledig nieuw, ambachtelijk gebrouwen bier. In het bier zit ook tarwe uit Doel verwerkt en dat maakt het natuurlijk extra speciaal. De dag dat Doel niet meer bestaat kan je ook geen tarwe uit Doel meer gebruiken en logischerwijze kan het bier dan niet meer gemaakt worden.

De Doelse Dwarskop wordt gebrouwen in brouwerij ’t Paenhuys, een nabijgelegen brouwerij. Ik kende het niet maar ik zie dat ze nog andere bieren hebben zoals Zwarte Jef, Kloefkapper en Schapenkop, namen die uitnodigen om er eens wat meer onderzoek naar te doen.

De Dwarskop is een tripel bier, dus blond, en heeft een alcohol percentage van 7%. Het wordt enkel gebrouwen in flessen van 75cl en het kost 7 euro voor een fles. Ik heb gelezen dat het verkocht wordt in cafe’s in en rond Doel maar waar specifiek weet ik niet…

Als iemand weet waar je het kan krijgen, laat het dan aub weten via de comments.

 

Facebook Comments Box
Tags:

1 reactie op “Doelse dwarskoppen brouwen tripelbier”

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!