Meteen naar de inhoud
Home » Havana Club uit Cuba én uit Amerika

Havana Club uit Cuba én uit Amerika

De meeste rum drinkers zullen het wel met me eens zijn als ik zeg dat Havana Club één van de beste rums is die je in de supermarkt kan vinden. De goedkopere versies kunnen dienen voor een cocktail en de duurdere versies kunnen perfect zo gedronken worden. Het is dus niet meer dan logisch dat je het rood met witte logo in bijna alle horecazaken tegenkomt.

Vandaag de dag is Havana Club eigendom van de Franse Pernod maar het wordt wel degelijk in Cuba gemaakt.

Wist je dat je echte Cubaanse producten kan herkennen aan hun zegel van herkomst? Let er maar eens op! Op je fles Havana Club of op bijvoorbeeld Cubaanse sigaren staat altijd een label van herkomst.

Dit is een sigaren label, hetzelfde bestaat voor rum

Dit is een sigaren label, hetzelfde bestaat voor rum

Havana Club is in de tijd opgericht door de familie Arechabala maar tijdens de Cubaanse revolutie werd het bedrijf (zoals bijna alle bedrijven) eigendom van de staat.

Ergens begin jaren 90 sloot de Pernod groep een deal met de Cubaanse regering en sindsdien kan je deze heerlijke rum wereldwijd vinden. Het is te zeggen, in heel de wereld behalve in Amerika…

Geen echte Havana Club in Amerika

Dat Amerika en Cuba geen beste vrienden zijn mag duidelijk zijn. Eén van de bewijzen hiervan is het handelsembargo dat nu al sinds 1960 van kracht is. Door dit embargo mag er géén enkel Cubaans product verkocht worden in Amerika.

Amerikanen zouden echter geen Amerikanen zijn als ze hier geen oplossing voor mochten gevonden hebben. Hierboven maakte ik al melding van de familie Arechabala. Toen de regering hun bedrijf in beslag nam verlieten zij Cuba en vertrokken zij naar Amerika.

Rond de tijd dat Pernod Havana Club wereldwijd begon te verdelen heeft het Amerikaanse Bacardi de rechten én het recept gekregen van Jose Arechabala.

Sindsdien verkoopt Bacardi ook Havana Club maar hun versie mag dan weer enkel in de US verkocht worden.

Uiteraard lopen er verschillende rechtzaken tegen Bacardi maar tot op de dag van vandaag zijn deze nog niet uitgesproken en kan Bacardi dus rustig verder verkopen.

Ik heb de Amerikaanse versie nog niet gedronken maar gezien ze het zelfde recept gebruiken zal de rum ook wel hetzelfde smaken…

De fles ziet er in ieder geval een pak minder charmant uit!

Havana Flessen

Links de Bacardi versie en rechts de Cubaanse versie

De website van Havana Club (de échte): http://www.havana-club.com

De website van Bacardi: http://www.bacardi.com

 

 

Facebook Comments Box
Tags:

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!