Meteen naar de inhoud
Home » Hoe maak je een Irish coffee

Hoe maak je een Irish coffee

Irish coffee, vaak een mooie afsluiter van een gezellige avond. Maar hoe maak je die nu zoals het écht moet zijn? Er zijn veel chefs  met tal van tips en hieronder vind je een overzicht van de beste tips.

de perfecte irish coffee

Andy De Brouwer, sommelier van het Jaar in 2012.

In het magazine van De Morgen, stond alvast zijn ongezouten mening. Met drie handige tips kan je jouw “Irish koffie” naar next level tillen.

  • Gebruik Ierse whiskey (en dus geen Schotse Whisky). Reden? Omdat de Schotten een keertje meer distilleren. Daarom zou de Ierse beter geschikt zijn. Voor sixpacks.be zal het in elk geval NIET de fles Connemara zijn. De juiste whiskey dus, en je moet hem nog opwarmen ook.
  • Zorg dat er géén laagjes zijn. Dat doe je door te werken met bruine suiker en niet met rietsuiker. Rietsuiker is zwaarder, en zakt dus naar de bodem. Je mengt alles onder mekaar: Hete koffie, opgewarmde whisky en suiker mooi samenroeren.
  • Gebruik géén slagroom uit een bus. Bovenop het mengsel komt een laagje opgeklopte room, dat je er via de bolle kant van de lepel rustig laat opvloeien. Slagroom uit de bus is taboe.

Zo krijg je een mooi geheel van whisky en koffie, dat bij de eerste slok door het laagje room breekt.

Ons Kookboek

Mijn vierde druk, editie 1985 verklaart op pagina 326: Irish coffee

Per Persoon:

  • 1 klontje suiker
  • 1/3 whisky (voor hen mag het dus wel Schotse zijn
  • 2/3 sterke koffie

Voor de dames van de KVLV, wordt de whisky niet gewoon opgewarmd, maar zelfs geflambeerd. Verder nog een opmerkelijk verschil: zij doen de suiker onder de room, en niet in het drankmengsel.

Bedenking van sixpacks.be: als je de whisky gaat flamberen gaat het alcoholgehalte wel erg sterk naar beneden.

Dit boek van “De Boerinnenbond” is nog altijd hét Vlaamse kookboek bij uitstek maar bij de nieuwste versie hebben ze beslist dat ze het enkel nog via hun eigen website en via Standaard Boekhandel verkopen. Als je er één wil hebben zal je dus naar daar moeten gaan want elders vind je het niet online.

Larousse Gastronomique

De Franse kookbijbel ziet het licht anders. Zij verwarmen het glas, doen daar samen met een lepel suiker de whisky in. Daarbij gieten we dan gloeiend hete koffie.

Ook hier: géén laagjes. Alles onder mekaar roeren en op het einde een laagje opgeklopte room.

Deze Larousse is trouwens als kookboek erg de moeite! Bestellen kan bij Cosmox.be.

Knack Weekend

De mannen van Knack gaan een stapje verder.

Ingrediënten: Zij kiezen Mauritiaanse Demerarasuiker (tja).. in plaats van en ik citeer “ordinaire bruine suiker”. Als whiskey (u merkt dat ze kiezen voor Ierse) mag het Paddy zijn. De koffie tenslotte komt niet uit een Senseo. Hier treden we hen overigens volmondig in bij. Koffie druipt niet uit een “maandverbandpad”.

Aan de slag Het glas wordt net als volgens Larousse voorverwarmd. De whisky wordt wel verwarmd. Niet geflambeerd zoals bij de Boerinnenbond. Dit omdat niet enkel de alcohol wegvliegt, maar de smaak wordt ook aangetast.

En erg belangrijk: je moet het nog serveren zonder lepel.

Jamie Oliver

Onze Britse vriend maakt er iets minder woorden aan vuil qua ingrediënten. Gewoon whisky, koffie en room.

Hecht veel belang aan het Niet roeren, eens het is klaargemaakt. “the whole thing, once assembled must not – I repeat, must not – be stirred; the hot liquid is to be drunk through the cold cream, which floats beautifully atop it and will leave you with a killer white moustache after each sip”. klik hier overigens voor het volledige recept.

In tegenstelling tot Ons Kookboek van de Boerinnenbond vind je de boeken van onze vriend Jamie wel overal online.

Piet Huysentruyt

Piet is de enige die in laagjes wilt werken. Hij lacht nog met de Ieren die niet beter weten, en alles mengen. Huysentruyt denkt er dus anders over dan de rest van de wereld.


In het filmpje hierboven laat Piet zijn laagjes-koffie zien.

Keuze genoeg maar hoe drinken jullie je Irish Coffee het liefst?

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!