Meteen naar de inhoud
Home » Uitleg over verschillende soorten cognac

Uitleg over verschillende soorten cognac

Als ik jullie moest vragen wat een London Dry Gin of een Single Malt Classic is dan kunnen jullie mij allicht tot in de puntjes uitleggen wat het is en welke merken ik zeker moet proberen. Als ik jullie vraag wat het verschil tussen VSOP en XO is dan zal het vermoedelijk al wat minder zijn.

glas-cognacUit de titel hebben jullie al kunnen opmaken dat we het gaan hebben over de verschillende soorten cognac. Waarom? Wel ik vind dat cognac een beetje op de achtergrond is geraakt en dat is eignlijk jammer. Cognac is bijzonder geschikt als digestief en het is best classy om je gasten te trakteren op een mooi glas cognac.

Welke fles je moet kopen hangt af van je smaak maar ook van je budget.

Hieronder geef ik jullie alvast een paar basis begrippen mee zodat je op restaurant perfect kan uitpakken met je kennis van cognac.

Als er essentiële zaken missen in het overzicht hieronder laat het ons dan gerust weten via de commentaren.

Soorten Cognac

Op het etiket van een fles cognac staan altijd een paar kenmerken die aangeven welke soort en kwaliteit het is.

Cognacs komen onder verschillende benamingen op de markt, afhankelijk van hun ouderdom. Er wordt gerekend vanaf het moment dat de distillatie klaar moet zijn, 31 maart. Twee jaar later in september mag de cognac gebotteld en verkocht worden. Bij wet mag de leeftijd van de cognac niet op de fles vermeld staan dus in tegenstelling tot bij whisky ga je hier dus geen etiketten met “10 years old” vinden.

Wat ze wel doen bij cognac is een leeftijdsaanduiding op elke fles zetten:

  • V.S : minimale rijptijd tweeënhalf jaar. V.S staat voor Very Special of Very Superior.
  • V.O : minimale rijptijd van vierenhalfjaar. V.O staat voor Very Old
  • V.S.O.P : minimale rijptijd van vierenhalf jaar. V.S.O.P staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale,
  • X.O : : minimale rijptijd zesenhalf jaar. X.O. staat voor Exceptionally Old.

De hierboven vermelde jaartallen zijn de wettelijke ondergrenzen van de jongste cognac in de mengeling. Bijgevolg kan het X.O. label gebruikt worden voor zowel een fles waar de mengeling gemiddeld zes jaar oud is als voor een fles van gemiddeld 50 jaar.

Sommige producenten gebruiken een eigen systeem om de leeftijd aan te duiden, door hun cognac een nummer te geven of te werken met een aantal dukaten. Sinds 1988 mogen ook jaartallen op een fles geplaatst worden, als de producent kan aantonen dat in de fles enkel cognac van dat jaar zit.

Bovenstaande info heb ik gevonden op Wikipedia. In het artikel staan nog veel meer details.

Smaak en prijs

hennessy-xoHet spreekt voor zich dat een cognac die 6 jaar gerijpt heeft een veel vollere smaak heeft dan een cognac die maar 2 jaar heeft kunnen rijpen. Voor een fles cognac met het V.S label betaal je toch al gemakkelijk rond de 25 euro en voor een fles met het X.O label swingen de prijzen helemaal de pan uit!

Ik heb onlangs op restaurant deze Hennessy X.O geproefd en dat is een echte toppper! Nadeel is wel dat een fles minimum 140 euro kost… (Van deze X.O heb je ook nog een speciale versie en dan zitten we al dik over de 300… )

Het is dus maar wat je er zelf aan wil geven.

Cognac online kopen

Wil je zelf een fles kopen dan hebben we nog een tip.

Bij Yoursurprise.be kan je flessen cognac (en andere sterke drank) kopen in een gepersonaliseerde doos. Erg leuk om cadeau te doen!

foto etiket fles wijn

 

Zo, nu kunnen jullie tenminste een woordje meepraten als het over soorten cognac gaat. Zelf nog opmerkingen of tips? Laat maar weten in de commentaren.

Oh ja, ik zei hierboven al dat een goede fles cognac best wat kan kosten, kijk maar even bij Topdrinks via de banner hieronder, daar staat een speciale fles van 7500 euro!

Keuze uit meer dan 150 unieke flessen Cognac

Lees ook onze informatie over champagne een keer als je ook daar alles van wil weten!

Facebook Comments Box
Tags:

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!