Meteen naar de inhoud
Home » Een smakelijke kennismaking met Polen

Een smakelijke kennismaking met Polen

Polen is niet onmiddellijk het favoriete vakantieland van de Belgen en de Nederlanders. Het is een voormalig Oostblokland en ze spreken er een onverstaanbaar taaltje! Veel mensen kennen Polen trouwens enkel van de goedkope bouwvakkers die je hier wel eens ziet rondrijden maar Polen is veel meer dan dat.

Onlangs heb ik er een paar heel fijne dagen beleefd dus ik geef jullie hieronder graag een paar goede redenen om een (city)trip naar Polen te overwegen.

Ik was uitgenodigd op een groot feest voor een huwelijksverjaardag en zo ben ik in Polen terecht gekomen. Op het feest zijn me twee dingen heel duidelijk geworden: de Polen zijn eigenlijk bijzonder hartelijke mensen voor wie familie het allerbelangrijkste is én ze houden van eten en drinken!

Het familiale gedeelte hou ik verder maar privé maar over eten, drinken én over de stad die ik bezocht heb wil ik graag wat meer vertellen.

Eten en drinken in Polen

Ik denk dat je over het algemeen kan stellen dat in Polen alles even duur is als bij ons, behalve eten en drinken dan. Tijdens mijn reis ben ik in verschillende restaurants gaan eten en telkens viel het me op hoe goedkoop het eten en drinken was in vergelijking tot bij ons. Voor vier personen betaalden we iets van een zestig euro voor eten en drinken!

Als je wat meer op het platteland gaat is het nog goedkoper, daar aten we voor dat geld een volledig menu met alles op en aan.

Polen is trouwens ook nog een land waar je de ingrediënten recht van het veld op je bord krijgt. Alles is puur en gezond dus kies aub niet voor één of andere fastfood keten als je in het land bent maar ga zeker naar een traditioneel restaurant.

Over het drinken kan ik kort zijn:

tyskie-bierIn Polen drink je Wodka en pils! (En wie dat echt niet lust kan een zeer betaalbare mojito of andere cocktail bestellen.)

Wodka drinkt men als aperitief, tijdens het eten en bij het dessert. De verhalen die je gehoord hebt over Polen en wodka zijn dus echt waar. Het is de nationale drank en je moet ver zoeken om een Pool te vinden die geen wodka drinkt.

Polen is ook een bier-land. Je hebt er verschillende pils bieren die echt goed te drinken zijn. Ikzelf vond Tyskie en Zubr zeker niet slecht. Ook de andere die ik geproefd heb waren lekker maar daarvan heb ik de naam niet onthouden.

Wroclaw

De naam Wroclaw zegt u allicht niks maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. Wroclaw is een stad niet ver van de Duitse grens en in 2016 is het de Culturele Hoofdstad van Europa.

Er wonen 630.000 inwoners in Wroclaw en daarmee is het de vierde grootste stad van Polen. Tot 1945 heette deze stad trouwens nog Breslau en was het een Duitse stad. Op het einde van de oorlog werd de stad overgenomen door Polen maar hier en daar zie je zeker nog sporen van het Duitse verleden.

Vandaag de dag is Wroclaw een verrassend leuke stad om te bezoeken met voor ieder wat wils!

Je hebt er een hele grote markt (Rynek) waarop tientallen restaurants en cafeetjes zijn en in het midden van het grote plein staat het 13de eeuwse stadshuis. Op het plein ben ik verschillende keren iets gaan eten en daar liggen de prijzen iets hoger dan op het platteland maar nog altijd veel lager dan hier bij ons. Wat leuk is, is dat bijna alle herenhuizen mooi gekleurd zijn en dat maakt het extra gezellig.

rynek-in-wroclaw

Wroclaw is een stad met een eeuwenoude geschiedenis dus cultuurliefhebbers gaan hier zeker hun hart kunnen ophalen! Veel oude historische gebouwen in het centrum en veel musea. Ikzelf heb niet de tijd gehad om musea te bezoeken maar ik heb me laten vertellen dat ze echt de moeite zijn.

(Meer info over de geschiedenis vind je op Wikipedia)

Je ziet in de stad ook nog wel sporen van het Oostblok verleden van Polen. Sommige gebouwen lijken zo uit de jaren 60 van vorige eeuw te komen!

Daarnaast wordt er hard gewerkt om van Wroclaw een zeer moderne stad te maken. Dit heeft allicht te maken met het feit dat ze volgend jaar veel toeristen verwachten. Overal heb je vernieuwde straten en pleinen en in de stationsbuurt waar ons (gloednieuwe) hotel was waren overal bouwwerven.

Mocht je beslissen om naar Wroclaw te gaan moet je zeker de dierentuin bezoeken! Het is de grootste en oudste zoo van Polen en hij is echt wel de moeite! Er zitten 7000 dieren en alles is heel mooi onderhouden.

Ik geef jullie hieronder nog een paar foto’s mee en ook nog een laatste weetje over Wroclaw:

Wroclaw is ook een kabouterstad! Verspreid in de stad staan meer dan 200 kabouterbeeldjes. Voor de kinderen is het echt wel leuk om ze één voor één te ontdekken.

Voor een citytrip naar Polen heb je zelfs geen reisbureau nodig. Wij hebben onze trip gewoon via Booking.com geregeld. Wij zaten in het Ibis Style hotel en dat was heel goed en vooral heel betaalbaar.

kabouters-van-wroclaw-2

standbeeld-wroclaw kabouters-wroclaw-1

stadhuis-wroclaw-rynek

wroclaw-oude-gebouwen

Uiteraard is Polen veel meer dan Wroclaw alleen. Ik wil heel graag nog een keer naar Warschau en Krakau ook. Over die laatste heb ik een mooi artikel gevonden over een Citytrip naar Krakau. Zeker even lezen als je interesse hebt.

Hou je van Citytrips? Bekijk dan zeker dit artikel over Stadsbons een keer!

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: