Meteen naar de inhoud
Home » Een culinaire reis naar Engeland (ja, écht)

Een culinaire reis naar Engeland (ja, écht)

Wie aan de Britse keuken denkt, is misschien niet meteen onder de indruk, maar de culinaire omgeving van het land is al geruime tijd aan een revolutie bezig. De doorgaans eerder ongezonde traditionele keuken heeft tegenwoordig ook ruimte voor Franse en Italiaanse invloeden en ook vermengt het zich meer en meer met de Indische en andere Oosterse elementen. Dit is ongetwijfeld dankzij het koloniale verleden van het land, maar ook het grote aantal immigranten dat zich er gevestigd heeft. Een culinaire reis naar Engeland kan dus veel dingen betekenen; van de traditionele sterke smaken, tot een ware wereldreis. Je je daarvoor tot een weekendje Londen beperken of werkelijk het hele land rondreizen voor het beste dat elke streek te bieden heeft. Het is aangeraden je met de auto te verplaatsen en dus een ferry te nemen van Calais naar Dover, om je reis in de hoofdstad te beginnen. Ook onze tips beginnen daar.

trip-engeland

Londen

In Londen vind je alles van het traditionele ‘pub food’ tot culinaire hoogstandjes. Ook hier is de variatie van verschillende culturele invloeden duidelijk merkbaar. Twee restaurants in Londen dragen met trots drie Michelinsterren. Alain Ducasse in het Dorchester heeft een heel traditionele setting en ook de stijl en etiquette zijn eerder aan de stijve kant. Op het menu staan enkele lokale Britse ingrediënten, zoals Dorset krab en Stiltonkaas, maar de keuken is doorgaans erg Frans. TV-kok Gordon Ramsay’s meest prestigieuze restaurant biedt een heel andere ervaring. De omgeving is modern elegant en de menukaart deinst er niet voor terug innovatief te zijn. De prijzen in deze restaurants kunnen je misschien sterren doen zien, maar voor een keer moet je een bezoek misschien toch overwegen. Voor meer toprestaurants moet je zeker eens een kijkje nemen op TimeOut, dat een handig te doorzoeken lijst van de 100 beste restaurants van Londen heeft gepubliceerd.

Traditionele Engelse keuken

De reputatie van de Engelse keuken is misschien niet de meest overtuigende, maar op een culinaire reis naar Engeland moet je toch één keer in een ‘pub’ gegeten hebben. De kwaliteit verschilt sterk en je vraagt best aan de ‘locals’ waar je moet zijn, maar uiteindelijk zal je moeten toegeven dat de Engelsen kampioenen zijn in ‘comfort food’. Verfijnde gerechtjes zal je in deze categorie niet vinden, heerlijke hamburgers en gebraden daarentegen zeker wel. Doe dus gerust mee met de Engelse zondagse traditie zondagmiddag de pub te bezoeken voor een heerlijke ‘Sunday roast’ van lam, kip, runds- of varkensvlees.

De Britten zijn daarbij ook erg trots op hun lokale ‘ales’ en kazen. Er is vernieuwde aandacht voor lokaal, in de Engelse traditie gebrouwen bieren, neem bijvoorbeeld het Bristolse Wiper and True. Veel brouwerijen en boerderijen stellen hun deuren dan ook open voor het wijde publiek om te laten zien hoe deze traditionele producten artisanaal geproduceerd worden. Veel boerderijen zijn ondertussen ook begonnen met de productie van artisanaal roomijs. Een tussenstop hier is dus zeker aangeraden.

Indische curries

Wie een culinaire reis rond de wereld wil maken is in Engeland op de juiste plaats. De vele immigranten hebben hun authentieke keuken meegenomen en hebben de Britse bevolking in beslag genomen met hun nieuwe smaken en technieken. Een van de bekendste voorbeelden is de Indische keuken, die overal in het land sterk aanwezig is, maar met name in Bradford (West-Yorkshire) naam en faam geniet. Houd je van Indische curries, dan kan je deze stad dus niet links laten liggen.

Kooklessen

Wie graag zelf aan de slag gaat met eten, vindt in het Verenigd Koninkrijk z’n gade vast in het aanbod aan kooklessen. Dankzij TV-chefs als Jamie Oliver is de doorsnee Brit geïnteresseerd geraakt in het ontdekken van nieuwe smaken en is hij zich bewuster geworden van wat hij op zijn bord legt. Ook dankzij de vele buitenlandse invloeden, vindt iedereen er wel een keuken en een kookles die bij zich past. Dit artikel van The Telegraph geeft je een eerste overzicht van de meest gekende scholen en workshops.

 

“Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met P&O Ferries.”
Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: