De Champagne is een wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk . Het is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk en natuurlijk bekend als de plek waar ‘s werelds duurste bubbels worden gemaakt. De Champagnestreek bezoeken is dan ook een heel goed idee!

Enkel en alleen in deze streek mag men de echte champagne maken! In de regio zijn tientallen kleine dorpjes waar men de producenten kan gaan bezoeken om te proeven en om te kopen.

In dit artikel probeer ik u een paar tips te geven zodat u het beste uit uw trip naar de Champagne kan halen. Lees zeker ook onze andere tips over de Champagnestreek om nog veel meer te leren!

Reims en Epernay

Reims en Epernay zijn twee steden die het middelpunt van de Champagnestreek vormen. Als u van plan bent om veel te degusteren en achteraf een leuk restaurant te bezoeken dan raad ik u aan van een hotel of kamer te boeken in één van deze twee steden.

Zit u ‘s avonds liefst gezellig binnen, dan kan u ook een gîte huren in één van de kleinere dorpjes rond Reims en Epernay.

 

Check de website van Trivago een keer en zoek op Champagne-Ardenne, Reims of Epernay en je krijgt tientallen mogelijkheden aan de beste prijs.

De kathedraal van Reims

Mocht u in Reims komen, vergeet dan niet van de kathedraal te bezoeken! Deze is echt immens en in deze kathedraal werden vroeger de koningen van Frankrijk gekroond.

Tegenwoordig kan u aan de kathedraal ook een lasershow bekijken en dat is echt de moeite! De kathedraal bestaat uit een soort gelige zandsteen maar tijdens de show kleuren ze hem helemaal in. Elk beeld dat op de enorme gevel staat wordt tot in het kleinste detail ingekleurd.

Als u in het najaar gaat (aanrader!) kijk dan ook even op de website van Reims of de kerstmarkt al bezig is. Ik geloof dat deze begint rond half november.

Meer info kan u vinden bij de toeristische dienst, vlak naast de kathedraal.

 

kathedraal-reims-verlicht

 

Champagne in Reims

Een bezoek aan Reims moet natuurlijk ook in het teken van de champagne staan. Ik raad u aan om in Reims één van de grote huizen te bezoeken en om de proeverijen te doen in de kleine dorpjes tussen Reims en Epernay.

Champagne Pommery

Aan grote huizen geen gebrek trouwens! Wat dacht u van een bezoekje aan Pommery, Veuve Cliquot, Taittinger, Mumm of Ruinart. Allemaal topmerken die te bezoeken zijn in Reims.

Zo een topmerk moet je echt één keer bezocht hebben, hun kelders zijn enorm en machtig om te zien. Bij de kleinere producenten is het over het algemeen dan weer iets ‘gezelliger’ en ik moet u allicht ook niet vertellen dat een bekend merk een pak meer kost dan een onbekend merk.

Let op! Kijk op voorhand altijd op de website van de producent die u wenst te bezoeken. Sommigen zijn tijdens de wintermaanden gesloten of werken enkel op afspraak.

Epernay

Epernay is kleiner dan Reims maar staat nog veel meer in het teken van de Champagne.

champagnestreek bezoekenIn het centrum kan u wandelen over de beroemde Avenue de Champagne. Op deze avenue zitten producenten zoals Moët & Chandon (Dom Perignon) en Mercier.

Mercier is een aanrader om te bezoeken! Dit huis is 7/7 open en is ideaal voor bezoekers.

Met een lift nemen ze u mee onder de grond waar u met een elektrisch treintje de kelders kan bezoeken. Na het bezoek aan Mercier gaat u met een heel ander gevoel over de Avenue de Champagne lopen…

Het besef dat er miljoenen flessen champagne enkele meters onder je liggen doet wat met een mens!

Goedkope overnachtingen kan je zoeken via de hotelsite Trivago.be. Je geeft gewoon Reims of Epernay in en zij geven je een overzicht van de beschikbare hotels.

Tips voor een geslaagd champagne weekend

Zeker doen!

Dit zijn enkele persoonlijke tips die u op weg kunnen zetten bij het plannen van een trip naar de Champagne streek. Hebt u de dingen anders ervaren, laat het dan even weten in de commentaren.

  • Ga tenminste voor 2 dagen één dag voor te proeven bij de lokale producenten en één dag waar u de tijd neemt om een groot huis te bezoeken.
  • Ik heb Reims al een paar keer gezien en heb dus geen nood om de kathedraal nog eens te zien. Daarom boek ik voor mezelf een hotel in Epernay. Rond Epernay zijn de meeste kleine dorpjes en zo vermijd ik dat ik nog echt ver moet rijden. De afstand tussen Reims en Epernay is toch  een dertigtal kilometer over kleinere wegen. (drinken en rijden…)
  • Plan uw reis! Neem een kaart van de streek , beslis waar u wilt slapen en check het internet voor producenten in de buurt. Normaal ben je overal welkom, maar het is veel beter om op voorhand eens te bellen en te laten weten dat u langskomt. Met een goede planning kan je minstens 4 producenten op een dag doen.
  • Niet gaan proeven zonder te kopen… Als u om wat voor reden dan ook niks wil kopen is het beter om dit op voorhand te zeggen. Waarschijnlijk rekent men dan een klein bedrag aan voor de proeverij.
  • Lees deze blog ! Ik heb al redelijk wat huizen bezocht en ik geef u graag tips over de champagnes die ik gedronken heb.

Zeker niet doen!

Hieronder staan een paar zaken waarmee je rekening moet houden.

  • Niet stoppen bij een lokale producent tussen 12u en 14u . Als u geen afspraak hebt zullen ze u niet met open armen ontvangen. De Fransen zijn nogal gesteld op hun lunchpauze.
  • Zoeken naar extra goedkope champagne: Als dat de reden van uw bezoek is kan u evengoed thuis blijven. De lokale boeren kennen hun prijzen en het kan goed zijn dat u hier in de supermarkt goedkopere flessen zal vinden. De flessen beginnen vanaf 13 euro en gaan tot ….
  • Ook in Frankrijk telt het volgende: Don’t drink and drive!
  • Neem niet teveel bagage mee! Je kofferruimte heb je nodig voor je kisten champagne.

Logeren

Als je twijfelt over een hotel kan ik persoonlijk bijvoorbeeld de Ibis in zowel Reims als Epernay aanraden. Ik ben in beide al geweest en bij alle twee heb je een kleine maar propere kamer. Ze liggen ook midden in het centrum dus dat is ideaal om ‘s avonds nog uit te gaan in het centrum. In Reims is het een afgesloten parking en in Epernay een ondergrondse, zo staat je wagen veilig en dat is toch ook belangrijk! (zeker als er een paar dozen champagne in je koffer liggen)

De Ibis hotels kan je net zoals zovele anderen vinden op de site van Trivago (zoeken op Epernay of Reims en dan het Ibis hotel kiezen).

 

 

In Epernay kan ik jullie alvast deze twee restaurants aanraden:

Chez Max” en “La Grillade Gourmande“.

Er zijn in Epernay nog een paar heel goede restaurants maar deze twee heb ik al een paar keer bezocht.

Om champagne te gaan proeven kan ik onderstaande producenten aanbevelen ( zelf bezocht):

 

Als je 10 minuten tijd hebt kan je eventueel ook alvast dit filmpje over de streek bekijken:

 

Tot slot, de champagnestreek bezoeken is een aanrader voor iedereen die er eens een paar dagen van tussen wil en die graag champagne drinkt. Er is voldoende aanbod qua restaurants en hotels en je gaat gegarandeerd heel veel champagne drinken!

Champagne cadeau geven

Een cadeau dat met champagne te maken heeft is altijd een mooi cadeau!

Bij Yoursurprise.be  kan je flessen champagne met gepersonaliseerd etiket of kist bestellen. Tof hoor!

 

Vraag en antwoord

Ik hoop dat jullie uit al het bovenstaande iets wijzer zijn geraakt en nu nog meer beseffen dat de Champagnestreek bezoeken een goed idee is.

Uiteraard kan ik door het schrijven van een artikel niet al je vragen beantwoorden, er zijn zoveel champagnes en zoveel leuke manieren om deze streek te gaan ontdekken… Wat ik wel kan doen is je vragen (proberen) beantwoorden. Stel je vraag hieronder in de comments en ik probeer er zo vlug mogelijk een antwoord op te vinden!

Tips over hotels en overnachtingen in de Champagnestreek vind je alvast hier. Wat kost zo’n trip naar de Champagnestreek? Dat lees je hier.

Volg mij op Social Media:https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2013/10/Chanpagne-streek.jpg?fit=460%2C276&ssl=1https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2013/10/Chanpagne-streek.jpg?resize=150%2C138&ssl=1KristofDrankReizenchampagneDe Champagne is een wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk . Het is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk en natuurlijk bekend als de plek waar 's werelds duurste bubbels worden gemaakt. De Champagnestreek bezoeken is dan ook een heel goed idee! Enkel en alleen in deze streek mag men...Alles voor de man met smaak!