Meteen naar de inhoud
Home » Champagne Charlier & fils

Champagne Charlier & fils

Charlier & Fils is een champagnehuis in Montigny-sous-Chatillon. Het is geen groot bekend huis maar zeker ook geen kleintje want ze hebben een mooi domein waar je ook begeleide bezoeken kan doen. Wij waren tijdens ons bezoek met een groep van acht en hebben voor de degustatie zo een rondleiding genomen.

Dit was het eerste bezoek van de dag en dus ideaal om met een fris hoofd een woordje uitleg te krijgen over hoe men artisanale champagne maakt.

Rondleiding bij Charlier & fils

Ik heb in het verleden al verschillende grote huizen bezocht en daar daal je af in een enorme kelder, diep onder de grond. Hier niet, dit is weliswaar geen klein boertje maar voor dergelijke imposante kelders moet je echt naar een Pommery of een Mercier gaan.

Bij Charlier & fils wordt alles bovengronds in een grote schuur gedaan maar dat maakt de rondleiding niet minder interessant. Het voordeel aan een rondleiding door de eigenaar zelf is dat alles heel persoonlijk is. Je kan bovendien volop vragen stellen. Bij de grote huizen krijg je sowieso een standaard uitleg.

Bij aankomst neemt de gastheer je mee naar de schuur. Onderweg krijg je al een woordje uitleg over de verschillende terroirs van de streek. In de schuur zelf doorloop je heel het productieproces. Daar krijg je ook een woordje uitleg over het ontstaan van het huis zelf. Ik ga niet te veel verklappen zodat je er ook wat aan hebt als je deze wil gaan bezoeken.

Hieronder staan enkele foto’s zodat je alvast de sfeer van zo’n bezoek kan zien.

explication-champagne-charlier

champagne-charlier

visit-charlier-champagne

visit-champagne-charlier

Degustatie bij Charlier & fils

Na de rondleiding is er uiteraard nog tijd voor te degusteren en dat wordt gedaan in hun speciale degustatie ruimte. In tegenstelling tot de productiehal heb je hier wel de indruk dat je in een echte kelder zit. De degustatiehal is zeer ruim en uiterst geschikt voor het ontvangen van grotere groepen.

Ze zijn trouwens ook gewend van veel volk te ontvangen, dat zie je aan de verschillende extra’s die ze te koop aanbieden. Ijsemmers, champagnestoppen, geschenkdozen; you name it.

Tijdens de proeverij hebben we verschillende champagnes gekregen en nu was het mevrouw die ons een uitleg gaf. Allemaal heel smooth en met de glimlach maar ik heb toch één puntje van kritiek…

Ze hebben ook een rosé saignee, mijn favoriete soort rosé champagne, en die wou ik graag proeven maar dat kon niet. Mevrouw vertelde ons dat de rose niet tot zijn recht zou komen na al de andere champagnes en daarmee was de kous af..

Ok, geen ramp maar toch, ik kom voor te proeven en te kopen en ik vind dan ook dat ik alles moet kunnen proeven.

Laat dit je echter niet tegenhouden om dit huis te bezoeken! Ze hebben trouwens een prijs gewonnen voor ‘Beste ontvangst in de Champagnestreek”. Persoonlijk zou ik deze niet dé beste noemen maar zeker één van de betere.

Deze Charlier & fils is ideaal om in de voormiddag in te plannen en achteraf iets te gaan eten zodat je tegen 14u kan beginnen aan de rest van de degustaties.

Ik kies er voor om ‘s avonds uitgebreid te gaan eten en ‘s middags een iets goedkoper alternatief te nemen. Dat hebben we gevonden in restaurant La Porte Oubliée. (http://www.la-porte-oubliee.fr).  Ze hebben er een menu rapide voor 15 euro; je krijgt waarvoor je betaalt. Voor ‘s middags is dat echter meer dan in orde.

Meer info over Charlier vind je op: http://www.champagne-charlier.com

champagne-charlier-degustationdegustation-charlier-et-filschampagnes-charlier-et-fils

Meer info over reizen naar de champagnestreek

Facebook Comments Box
Tags:

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: