Meteen naar de inhoud
Home » Haal het maximum uit uw Weber barbecue

Haal het maximum uit uw Weber barbecue

U heeft een Weber barbecue gekocht of u overweegt er één te kopen. Dan moeten we u eerst en vooral feliciteren met uw keuze. Deze multifunctionele barbecue heeft enorm veel mogelijkheden. Maar hoe gaat u ermee aan de slag? En hoe tovert u de lekkerste gerechten op tafel? In deze blog geven we u een overzicht van de belangrijkste kookmogelijkheden van uw barbecue. Want vergis u niet. Uw Weber barbecue kan meer dan u denkt.

weber-bbq

Barbecue is slow cooking

Voor we beginnen nog eerst even dit. Als u gaat barbecuen neem dan uw tijd. Snel en barbecuen gaan niet samen. Goed barbecuen is een ritueel dat tijd vraagt en waar u best van geniet. Anders loopt het gegarandeerd mis. Maar laten we starten.

Hoe uw barbecue aansteken?

We weten niet of het bij u het geval is maar het aansteken en het geknoei met houtskool vormt bij sommige mensen een struikelblok om vaker te barbecuen. Nochtans is het niet zo moeilijk.

Laten we het stap voor stap bekijken.

Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier enkel over barbecues op houtskool. We zullen u ongetwijfeld binnenkort ook de mogelijkheden van gasbarbecues en elektrische barbecues van Weber uit de doeken doen.

Uw barbecue aansteken op de ’traditionele’ manier

U wilt de aloude manier kennen om uw barbecue aan te steken? Goed, hier gaan we.

 • Verzamel kleine takjes van verschillende diktes. Van heel dun tot vingerdik. Voor wie een tuin met struiken of bomen heeft, vormt dat geen probleem. En wie geen tuin heeft, gebruikt aanmaakhout.

TIP: Zorg dat het hout kurkdroog is. Anders zal u veel meer last hebben van rookontwikkeling.

 • Stapel het droge hout op enkele aanmaakblokjes op de onderrooster. Begin eerst met de dunste takjes onderaan, dan de dikkere… tot u een mooi houtstapeltje hebt.
 • Steek met een lucifer de aanmaakblokjes aan. Wacht even tot het vuur goed brandt.
 • Leg er dan nog paar vingerdikke takken op.
 • Gooi er nu geleidelijk aan houtskool op.
 • Blijf houtskool toevoegen tot de gewenste hoeveelheid bereikt is.
 • Als uw houtskool met een grijze aslaag bedekt is, is uw vuur klaar om te roosteren

TIP: Plaats uw barbecue uit de wind of zorg dat de (eventuele) rook niet naar de tafel of uw feest waait.

Uw barbecue aansteken met de brikettenstarter methode

weber-starterHet is minder heldhaftig maar u kunt ook een brikettenstarter gebruiken natuurlijk. Zeer makkelijk en handig.

 1. Vul de brikettenstarter met een aantal briketten.
 2. Leg enkele aanmaakblokjes op de onderrooster van uw barbecue en steek ze aan.
 3. Zet nu de brikettenstarter boven de brandende aanmaakblokjes.
 4. Als de briketten wit – of liever grijs – gloeiend zijn, schudt u de briketten uit op het rooster
 5. Uw vuur is klaar om te roosteren.

 

Ok, U hebt nu een mooi vuurbed gemaakt. U kunt aan de slag. Maar hoe wilt u barbecuen? Er zijn verschillende methodes dus laten we ze even van dichtbij bekijken.

Hoe gaat u BBQ’en?

Direct of rechtstreeks grillen

Bij direct grillen of de rechtstreekse grillmethode ligt het voedsel boven de gloeiende houtskool. Dit is de bekendste vorm van barbecuen. De gerechten bakken of braden precies boven de hittebron.

Deze methode is het meest geschikt voor gewone stukken vlees of vis of bijvoorbeeld gerechten ‘in papillot’

Veel mensen gebruiken bij rechtstreeks grillen het deksel van de Weber barbecue niet.

Dat is jammer want ook bij deze methode raden we u uw Weber barbecue te sluiten.

Hoe gaat u dan te werk? Braad eerst het vlees of vis (of een ander gerecht) langs beide kanten en sluit daarna het deksel. Zo voorkomt u dat uw ingrediënten uitdrogen.

Resultaat: lekkerdere en smakelijkere gerechten die hun natuurlijke aroma’s beter behouden.

TIP: Verdeel uw rooster in verschillende ‘zones’. Een braadzone. Hier bakt en grillt u alle gerechten. Maar voorzie ook een ‘warmhoud’- zone. Onder deze laatste zone liggen geen kolen. U legt er de gerechten die klaar zijn om warm te houden.

Indirect grillen

De indirecte grill methode is uitermate geschikt voor grotere stukken vlees of vis. Deze gerechten hebben meer tijd nodig om te garen. Bij direct grillen zouden ze immers aan de buitenkant verbranden. Hoe begint u eraan? U zorgt ervoor dat alle gloeiende houtskool aan de buitenkant van het onderrooster ligt. Het midden blijft dus leeg. Daar, in het midden van het onderrooster, plaatst u dan een aluminium bakje.

TIP: een beetje water in het aluminium bakje kan rookontwikkeling voorkomen, veroorzaakt door verbrande vetten. U kan er ook bier of wijn of kruiden aan toevoegen waardoor uw gerecht nog beter afsmaakt.

U legt uw gerecht op de braadrooster net boven het aluminium druipbakje waarin het overtollige vet opgevangen wordt. Daarna sluit u het deksel en wacht u rustig af. Nu werkt uw Weber barbecue als een oven.

De kunst bij deze methode is de juiste gaartijd in te schatten. Deze wordt bepaald door de grootte van het stuk vlees of vis.

TIP: laat het deksel de hele gaartijd op de barbecue. Als u het deksel regelmatig optilt, verliest u veel warmte en zal de gaartijd toenemen.

De circulaire grillmethode

weber barbecueHoudt u van pizza? En wilt u ‘m eens op een traditionele wijze bereiden? Dan moet u echt de circulaire grillmethode eens uittesten. Bij deze grillmethode plaatst u de gloeiende houtskool op de onderrooster ook aan de buitenkant. Zorg ervoor dat de temperatuur (als u een barbecue met temperatuuraanduiding hebt zoals de Weber Master Touch: https://www.vanhie.be/barbecues/houtskool-barbecues/weber–master-touch) tussen de 250 en de 300 graden aanduidt.

Leg uw pizza nooit rechtstreeks op de grill maar gebruik een pizzasteen. Zo verbrandt uw pizza nooit aan de onderkant.

 

Zo, nu kent u al een paar mogelijkheden van uw Weber barbecue.

Test ze gerust eens even uit. Neem uw tijd om uw toestel te leren kennen en ervaring op te doen. U mag er zeker van zijn dat u dan nog veel plezier zal beleven aan deze slow cooking ervaring.

Nog een laatste maar belangrijke tip: Probeer deze methodes niet uit op uw belangrijkste feestje. Barbecuen krijgt u pas echt onder de knie als u wat ervaring opdoet. Dus test bepaalde gerechten en gaartijden uit als u niet onder stress staat. Doe het eens als u enkel met uw gezin barbecuet of met vrienden die niet te streng zijn.

Veel succes!

 

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan zeker ook onze BBQ recepten!

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!