Een Fantastische TOP 6 . Van geniale kraan tot een printer in de keuken! Welke keukentrend mag je absoluut niet missen?
1 Quoker
De kraan is intussen al even op de markt maar zou nu verder haar intrede vinden. Met een Quoker heb je al bij het opendraaien van de kraan kokend water.
Voordelen: tijdswinst, geen waterkoker meer nodig, minder energieverbruik en minder verlies van water.
2 Zuinig (maar efficiënt?)
De energieprijzen stijgen, net zoals de bezorgdheid om onze ecologische footprint. Daarom staan keukentoestellen ook nog de komende jaren in het teken van zuiniger.
Voor toestellen zoals koelkasten en diepvriezers is dat natuurlijk fantastisch. Alleen bij afwasmachines, ook van de duurdere merken blijkt dat wel eens een probleem te worden. Als de helft van het servies vuil uit je superzuinige toestel komt en je moet alsnog alles nog eens gaan afwassen is de netto-winst natuurlijk onbestaande.
3 Wijnkast
Enkel nog grote villa’s worden onderkelderd. In het gemiddelde huis is er tegenwoordig geen kelder meer. Daarom gaat de steile opgang van de wijnkasten ook volgend jaar verder. In zo een kast heb je natuurlijk meer controle dan in je ouderwetse kelder.
4 Smartphones als besturing
Een kookwekker is nogal banaal. Kookboeken maak je ook makkelijk overbodig met een deftige smartphone. Maar we gaan nu meer in de richting van aansturen van toestellen. Voorverwarmen van de oven, aanzetten vaatwasser, aan-en afzetten dampkap, etc.. Miele staat er al relatief ver in met Miele @ home.
5 Design: zwevende keukenkasten
De discussie tussen Donald Muylle en zijn collega’s was gemorrel in de marge. De trends gaan inderdaad over gebruikte materialen maar nog veel meer over design. Een mooie en interessante trend zijn de zwevende keukenkasten.
Voordelen: geven een veel ruimtelijker gevoel en onderhoud is veel makkelijker dan bij een keuken “op pootjes”. Nadeel tegenover een plint is natuurlijk dat je daar onderaan de keukenmuur ook deftig zult moeten schilderen.
6 Uitsmijter: 3D-printer
De Cornucopia (“Hoorn des overvloeds”) is nog niet voor morgen. Maar deze 3D-printer heeft de ambitie om uw gerechtjes echt wel heel erg makkelijk op uw bord te krijgen. Ingrediënten in de printpotjes, die worden dan netjes opgewarmd of afgekoeld, mogelijk gemixt en laag per laag op je bord geprint.
Een futuristisch idee, maar bij IKEA schatten ze dat het er tegen 2040 zal zijn.
Intussen is al in 2012 de 3D chocoladeprinter in verkoop gegaan. Ook de NASA wilt vooruit met dit foodprintingproject. Zo kan het natuurlijk wel wat sneller voor mekaar komen. Lees er hier overigens meer over: http://3dfoodprinter.org/