Een mens leert elke dag bij! Zo leerde ik onlangs het bestaan van Wereld-Ei-Dag kennen. Ja, u leest het goed, ook het ei heeft zijn eigen dag. Deze dag valt elk jaar op de tweede vrijdag van oktober en eerlijk gezegd, ik ben blij dat ik het nu weet want dan kan ik er vanaf nu ook aan meedoen.

Ik heb mijn best gedaan om een origineel receptje te vinden en ik denk dat ik er in geslaagd ben want dit recept staat nog niet op de lijst van Jeroen Meus en ook SOS Piet heeft deze nog niet gemaakt!

Bij ons is het relatief onbekend maar in Amerika zijn Eggs Benedict een bekend ontbijt-recept.

Het komt er op neer dat je een warm broodje neemt en dat belegt met gepocheerde eieren en ham en dat overgiet je nog eens met hollandaise saus. Hieronder staat het recept.

Recept voor Eggs Benedict

eggs-benedict Ingrediënten per persoon:

1 zacht broodje, doormidden gesneden
2 eieren
2 sneden spek
grote pot met water
2 el azijn
hollandaise saus
fijngehakte bieslook

Bereidingswijze:

Maak de gepocheerde eieren:

Vul een grote pan voor 7,5 cm met water. Breng het water zacht aan de kook en voeg dan de azijn toe.  Roer met een lepel in het water zodat het water een draaibeweging maakt. Breek de eieren voorzichtig in het kokend water en laat 2 tot 3 minuten koken. De dooiers moeten nog zacht zijn in het midden. Verwijder de eieren met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een warm bord.

Terwijl de eieren worden gepocheerd:

Bak het spek in een middelgrote koekenpan op matig tot hoog vuur en rooster de halve broodjes onder de grill.
Besmeer de geroosterde broodjes met zachte boter, en beleg elk met een stuk spek, gevolgd door een gepocheerd ei.

Leg 2 broodjes op elk bord en overgiet met hollandaise saus. Bestrooi met gehakte bieslook of wat peterselie en dien direct op.

 

Het is een topgerechtje en als je dit als ontbijt neemt heb je je portie wel gehad! Alleen… het is niet op één, twee, drie klaar en toen ik het voor de eerste keer las moest ik onmiddellijk aan een ander gerecht denken dat ook bestaat uit een warm broodje, ham, kaas en spiegeleieren. Ik heb het natuurlijk over een uitsmijter. Veel vlugger klaar en ook super lekker!

Omdat het Wereld-Ei-Dag is zet ik hieronder ook nog het recept voor een goede uitsmijter.

Recept voor een uitsmijter

Een uitsmijter kan je op verschillende manieren maken dus ik geef hieronder het basis recept mee. Normaal gezien neem ik er altijd een blaadje sla bij maar zoals je kan zien op de foto had ik net nu geen sla in huis…

uitsmijterIngrediënten per persoon:

2 geroosterde boterhammen
1 grote snede hesp
1 snede kaas
1 à 2 spiegeleieren
een paar blaadjes sla
peper & zout
mayonaise
(tomaatjes, augurk, …)

Bereidingswijze:

Breek de eieren boven een hete pan en bak je spiegelei. Kruiden naar smaak met peper en zout.
Rooster ondertussen je boterhammen. Dit kan met boter in de pan of in de broodrooster.
Snij het vet van de ham en de korstjes van de kaas.

Nu moet het allemaal even snel gaan zodat niks koud kan worden:

Leg op een bord een bedje van sla.

Schik op de sla de twee geroosterede boterhammen en doe er ruim mayonaise over.

Leg de ham en de kaas op de boterhammen.

Laat het spiegelei erover glijden en dien op!

 

En jullie? Wat verkiezen jullie? De Eggs Benedict of toch maar die goede oude uitsmijter?

 

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/10/eggs-benedict.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/10/eggs-benedict-150x150.jpgKristofFoodAmerika,eieren,receptEen mens leert elke dag bij! Zo leerde ik onlangs het bestaan van Wereld-Ei-Dag kennen. Ja, u leest het goed, ook het ei heeft zijn eigen dag. Deze dag valt elk jaar op de tweede vrijdag van oktober en eerlijk gezegd, ik ben blij dat ik het nu weet want...Alles voor de man met smaak!