Meteen naar de inhoud
Home » Mooie cadeautip: een snijmachine! Waar let je best op?

Mooie cadeautip: een snijmachine! Waar let je best op?

Het is niet elke hobbykok gegeven, maar een degelijke snijmachine is wel een prachtig instrument in de keuken. Zeker wanneer je enkele erg fijne schelletjes moet afsnijden is een goede snijmachine een enorm handig hulpmiddel. Fijner en constanter dan een keukenmes, daar kan geen chefsmes tegen op.

Het heeft ook wel iets, een grote blok vers vlees/kaas/whatever op uw machine leggen, en daar enkele kraakverse perfecte schelletjes van afsnijden.

Waar moet je op letten als je dit cadeau vraagt, of gewoon voor jezelf gaat kopen?

Prijs

De Prijzen lopen uiteen van 50 tot bijna 1.000 Euro (en boven de 2.000 voor professionele modellen). Je budget bepaalt uiteraard al in welk segment je gaat kiezen. Op tweedehandssites kom je soms wel interessante machines tegen voor echt lage prijzen. Goed nakijken is echter de boodschap. (draait alles nog, en recht?)

Volume en gewicht

Onderschat het volume van een uit de kluiten gewassen snijmachine niet. Het zal een flink stuk van je keuken in beslag nemen. Zeker de stevige modellen wegen daarbij ook nog eens zoveel dat je ze niet elke keer even snel in een keukenkastje wegstopt.

snijmachine

Onderhoud

Aangezien je met verse producten (en vooral vlees) werkt is degelijk onderhoud van groot belang. Kijk goed uit daarom in welk materiaal je dit koopt. Persoonlijk vind ik de uitvoering in roestvrij staal toch beter dan in kunststof. Probeer ook een model te kiezen dat geen hoekjes en kantjes heeft die je onmogelijk kan proper maken. Anders komen er bacteriehaarden die je liever niet in je keuken hebt. Je snijmachine snel even de afwasmachine ingooien is uiteraard ook geen optie.

Vlees of brood

Enkele machines zijn geschikt voor brood, anderen voor vlees en kaas. De meeste kleintjes bijvoorbeeld dienen enkel voor brood, groenten en worst. Maar er zijn er ook die voor beiden kunnen gebruikt worden. Je verwisselt dan uiteraard het mes even. Dus toch maar even nagaan waar je het nu voor gaat gebruiken.

Messen

Uiteraard hangt dit samen met het voorgaande punt: wat wil je er mee snijden. Maar naast “gekarteld” en “glad” is ook de grootte van het mes belangrijk. De diameter kan gaan van 16,5 cm tot bijna het dubbele (30 cm). Let op: koop een exemplaar met goede messen, die scherp zijn en het ook blijven.

Vermogen

De meest gangbare vermogens gaan van 100 tot 250 watt. Net zoals bij een auto: zorg dat het vermogen wat is afgesteld op je gebruik. Te zwaar is zinloos, te licht zal snel stuk gaan en ook niet het gewenste snijresultaat geven.

Uiterlijk

Het oog wil ook wat. Aangezien veel snijmachines haast permanent op je werkblad staan: zorg dat het een machine is die je aanstaat. Elke keer iets moois zien staan blinken in je keuken of een functioneel maar oerlelijk ding… het is toch iets om aan te denken.

 

Merk

Bekendste merk is allicht Berkel. Een pracht van een exemplaar vindt u overigens hieronder. Reken -als u de voet erbij wilt- op een kleine 3.000 Euro. Al lijkt dit mee minder geschikt voor de gewone man in de keuken en is het meer een mooi exemplaar voor slagers.

 

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!