Meteen naar de inhoud
Home » Sparen of toch beleggen in 2023? Wat ga ik doen?

Sparen of toch beleggen in 2023? Wat ga ik doen?

Ik ben er zeker van dat dit een vraag is die veel mensen zich stellen aan het begin van een nieuw jaar: Gaan we sparen of gaan we beleggen? En wat met het spaargeld van de kinderen? Wat doen we daar mee?

Allemaal goede vragen en in het begin van het jaar vraag ik me opnieuw weer af wat we in 2023 moeten doen om toch een klein beetje rendement te hebben op ons spaargeld… Moeten we Bitcoin kopen dit jaar of voor de veiligheid toch maar alles gewoon bij de bank houden?

Hieronder lijst ik de opties op waarover ik momenteel zit na te denken. Slecht idee? Deel gerust je mening in de commentaren hieronder, ik lees het met veel aandacht, beloofd!

Geld op een spaarboekje zetten?

Dat is een relatief veilige optie voor je geld. Ik zeg relatief omdat je je geld altijd wel zal terugkrijgen van de bank maar momenteel is de rente die je krijgt op je centen vele malen lager dan de inflatie. Ik ga niet in detail uitleggen wat inflatie is maar het komt er op neer dat je voor hetzelfde aantal euro’s altijd maar minder kan gaan kopen.

Een spaarboekje is momenteel dus zeker geen goede optie om al je centen op te zetten want je geld wordt steeds minder waard. Persoonlijk ben ik echter toch van plan om een groot deel van mijn centen daarop bij te houden, de situatie in de wereld is zo veranderlijk op dit moment dat ik kies voor veiligheid.

Beleggen op de beurs?

Ik heb altijd gehoord dat je geduld moet hebben als je op de beurs wil spelen. Zoals eerder gezegd, ik ben absoluut geen expert maar als je een paar willekeurige aandelen of fondsen in detail gaat bekijken zal je bijna altijd merken dat die na een paar jaar altijd gestegen zijn, met ups en downs meestal maar toch, stijgen is stijgen.

Omdat dit ideaal is om op langere termijn te beleggen is dit ook een goede oplossing voor de kinderen hun spaargeld.

Ikzelf heb via mijn bank al een paar keer fondsen gekocht en daar ben ik telkens al goed mee geweest. Zo’n fonds zit ook op de beurs maar het is de bank die alles voor jou regelt. Je krijgt iets minder winst maar bent wel iets zekerder van je rendement.

De kans is groot dat ik eerstdaags eens ga informeren bij de bank wat de opties zijn momenteel om een deel fondsen bij te kopen.

Beleggen in Cryptomunten?

Relatief nieuw maar uiteindelijk werkt het net zoals de beurs. Je koopt een cryptomunt in plaats van een aandeel en je hoopt dat de koers ervan mooi gaat stijgen.

Ik ga echter direct met de deur in huis vallen: 2022 was absoluut geen goed jaar voor cryptobeleggers!

De koersen zijn vorig jaar allemaal spectaculair gedaald maar dat maakt dat het nu misschien wel juist het ideale moment is om (opnieuw) in te stappen. Iets kopen dat op zijn hoogste koers ooit staat is sowieso een slecht idee dus beter  gokken op iets dat net heel sterk gedaald is.

Je kan dus Bitcoin kopen, dat is sowieso de bekendste crypto munt maar je kan bijvoorbeeld ook Ripple kopen. Die laatste kost momenteel ongeveer 30 eurocent per stuk maar heeft ooit al op 1,5 euro gestaan. Mooi potentieel, nietwaar?  Er zijn nog een paar honderden andere munten ook dus neem even de tijd om één te kiezen die voor jou goed voelt.

Beleggen in zeldzame materialen?

Hier heb ik totaal geen ervaring mee dus een beetje te gevaarlijk voor mij om zomaar mee te beginnen. Je kan investeren in luxe horloges, exclusieve whisky, wijn, enz.

Ik ken er niks van dus tot ik een mooie tip krijg hierover ga ik het toch maar zo laten. Maar hoe zit dat met jullie?

Laat even weten in de commentaren onder het artikel of jullie van plan zijn om te investeren in 2023 en hoe jullie dit eventueel zien! Succes in ieder geval!

 

 

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!