Over gin kan je het eindeloos hebben. Dezelfde vragen komen wel meestal terug.
Welke soort gin is het best? Laat dit alvast duidelijk zijn: het hangt er maar van af. Je hebt evergreens, maar ook verdoken parels. Ontdek je smaak, maar laat je ook verrassen. Aanrader is overigens dit boekje: Gin-Tonic, van Frédéric Du Bois en Isabel Boons. Daarin ontdek je het ganse smakenpallet ( Kruidig, Floraal, Citrus en Zoet) op een superoverzichtelijke manier. Aanrader dus.
Welke tonic? Neen, niet alle tonic smaakt hetzelfde. Daar zit echt een groot verschil in. Boeiend overigens dat niet elke tonic bij elke gin past. Er bestaat dus zeker niet dé ideale tonic. Experimenteren maar, alweer.
Welke kruiden passen er in mijn glas? Limoen of citroen? Specialisten raden sowieso aan om enkel de zeste te gebruiken.. Komkommer? Leuk idee. Maar niet elke gin verdraagt komkommer… Heb een leuke combinatie gemaakt met steranijs, dat was ook een aanrader. Mijn persoonlijke smaak: kap er geen kruidentuil in en maak er geen groentesoep van.
Eindeloos veel keuze
Je hebt in de middelgrote supermarkten makkelijk een 40-tal soorten gin. Ook nog een tonic of 10. En met de ingrediënten beperken we ons bewust tot volgende 9: limoen-citroen-steranijs-komkommer-tijm-aalbes-gember-peper-jeneverbes (ah ja, daar is de gin van gemaakt!). Dat maakt het aantal mogelijke combinaties 3.600. Probeer je elke week 2 combinaties uit, dan ben je bijna 35 jaar bezig. Zoals gezegd; dan mag je nog geen voet zetten in de drankenhandels waar ze vlotjes richting 100 flessen gaan.
De enige zekerheid in de wereld van Gin en Tonic
Om het je makkelijk te maken is er tenminste één ding dat vaststaat. Gin tonic drink je NIET uit een longdrink glas, ook niet uit een whiskyglas. Heb je nog geen deftige G T glazen? Gebruik dan een glas voor rode wijn.
Ik heb trouwens gezien dat je in de Aldi nu niet alleen River Tonic kan kopen maar ook “Tonic Water”… zal ook wel iets met die gin hype te maken hebben.