Meteen naar de inhoud
Home » De allerbeste mosselen: onze grote mosselpost

De allerbeste mosselen: onze grote mosselpost

mosselenNergens ter wereld zijn ze zo gek van mosselen als in Nederland en Belgie!

Het is super om mosselen te gaan eten op een gezellig terrasje maar je kan ze ook gewoon thuis maken. Er zijn zoveel verschillende manieren om mosselen te maken dat je gewoon elke keer een ander recept kan proberen.

Hieronder heb ik een opsomming gezet van 10 verschillende manieren om mosselen mosselen klaar te maken.

Het zijn allemaal recepten van mosselen in een pot, bbq-recepten en recepten waar mosselen dienen als garnituur heb ik niet opgenomen in de lijst.

Smakelijk en vooral… Geniet er van nu het seizoen er is!

Cognac-room
Look
Look en room
Marrokaanse wijze
Natuur
Provencaals
Provencaals met pastis
Sergio Herman
Thais
Witte wijn

 

Mosselrecepten

Mosselen met cognac-room saus

Ingrediënten voor 4 personen:

4 kg mosselen
1 stengel bleekselderij
3 sjalotten
1 knoflookteen
boter
witte peper
2 dl room
1 dl cognac
3 takken verse tijm
wit stokbrood of versgebakken frieten
Bereidingswijze:

Spoel de mosselen tweemaal in koud water en trek de kruidachtige baard eruit. Snij de bleekselderij, de sjalotten en de knoflook in kleine dobbelstenen en fruit ze samen glazig in boter. Voeg de mosselen toe en kruid met peper. Doe de room, de cognac en de tijm erbij.

Dek de pan af en laat gedurende 5 min. stomen. Schud de pan eenmaal op en laat nog eens 4 min. stomen, tot alle mosselen open zijn. Serveer de mosselen met de saus meteen. Geef er wit stokbrood of versgebakken frieten bij.

Mosselen met look

Ingrediënten voor 2 personen:

2 tot 3 kg verse grote mosselen
2 niet te grote uien
2 stengels groene selder
2 tenen look (geperst)
frietjes

Bereidingswijze:

Spoel de mosselen vooraf goed schoon onder koud water. Verwijder elke mossel die nog blijft openstaan na ze dicht te drukken. Die mossel is dood en gevaarlijk om op te eten!
Snijd de uien en selder in kleine stukjes en stoof ze lichtjes in wat boter.
Gooi de mosselen in de pot, desnoods met een klein beetje water als bodem.
Breng de mosselen onder hevig vuur en met het deksel op de pot aan de kook. Schud ze na 2 à 3 minuten om. Als de mosselen goed open zijn, haal ze dan van het vuur.
Dien op met de kookpot op de tafel. Serveer er frietjes met mayonaise bij.

Mosselen met look en room

Ingrediënten voor 2 personen:

2 kg mosselen
1 grote tetrapack room
2 uien
2 of 3 looktenen
peterselie
een beetje groenten- of visbouillon
peper & zout

Bereidingswijze:

Hak de uien en look zeer fijn.
Braad dit mengsel in de pan tot de ui glazig wordt.
Giet er een beetje van de bouillon bij, en laat even inkoken.
Ondertussen: stoom de mosselen in ongeveer 1/2 cm water.
Voeg room toe aan de saus en laat dit opnieuw inkoken.
Kruiden met peper en (indien nodig) een klein beetje zout.
Als de mosselen open gaan, zijn ze klaar, en kunnen ze, zonder kookvocht (!), in een diep bord gelegd worden.
Verdeel nu de saus over de mosselen in het bord.
Afwerken met de verse fijngesneden peterselie, en snel opdienen.

Mosselen op Marokkaanse wijze

Het recept dat men in dit filmpje uitlegt is een top recept, het heeft de De Gouden Mosselpan gewonnen in 2008.

De man gebruikt knoflook olie die hij drie dagen op voorhand al laat intrekken… dit kan gewoon niet slecht zijn!

En hij geeft nog een waardevolle tip mee: ‘Mosselen te lang in de pan is een droge mossel!’

Het is maar dat je het weet.

Mosselen Natuur

Chef Johan Segers van klasserestaurant ‘t Fornuis in Antwerpen legt uit hoe hij zijn mosselen natuur maakt.

De man is al jaren met vooral visgerechten bezig dus als er één iemand is die weet hoe het moet is hij het wel!

Ingrediënten 4 personen:

4 kg verse mossels
2 fijngesneden selderstengels
1 gesnipperde ui
1 klontje boter
1 el mosterd
2 el witte wijnazijn

Bereidingswijze:

Spoel de mosselen onder koud stromend water. Neem een grote pot want de mosselen nemen toe in volume en je moet ze goed kunnen opschudden. Beboter de pot en stoof de groenten aan. Laat afgedekt een paar minuten stoven en schud dan rustig om zodat de onderste mosselen naar boven komen en de groenten goed mengen. Herhaal een aantal keer.

Mosselen op Provencaalse wijze

Ingrediënten 4 personen:

4 kg mosselen
4 tomaten
2 teentjes knoflook
1 ui
3 takjes basilicum
4 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
4 takjes platte peterselie
4 tl olijfolie
peper uit de molen, zout

Bereidingswijze:

Maak de mosselen goed schoon.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in stukken.
Pel de teentjes look en de ui en hak ze fijn.
Verhit 4 tl olie in 4 mosselpotten en verdeel er de uien over. Stoof ze 5 minuten en doe er dan de look, de tomaten, de tijm en de rozemarijn bij. Strooi er een weinig peper en zout over en roer alles goed dooreen. Laat een 5 tal minuten pruttelen op een zacht vuur.
Verdeel de mosselen over de potten en draai het vuur goed hoog, kruiden met peper. Leg het deksel op de potten en laat een 10tal minuten koken tot alle mosselen opengaan. Schud de potten af en toe stevig op. Maak intussen het basilicum schoon en hak de blaadjes fijn. Doe die aan het eind van de kooktijd bij de mosselen en roer goed.
Verwijder tijm en rozemarijn uit het kookvocht.
Strooi er blaadjes peterselie over en dien meteen op.
Lekker met zelfgemaakte frietjes en mayonaise

Mosselen op Provencaalse wijze met pastis

Ingrediënten:

4 kg mosseltjes
1 ui, grof gesneden
1 venkel, in stukjes
1 dl pastis
200 ml room
1 el dragon, fijngehakt
2 el bieslook
2 eierdooiers
½ citroen(sap)
zwarte peper
klontje boter

Bereidingswijze:

Stoof de ui en venkel in wat boter tot de ui glazig ziet. Blus met de pastis en laat 1 minuutje inkoken. Doe de gekuiste mosselen bij de venkel, kruid met peper, deksel op de pan en laat gedurende 8 minuutjes garen.
Schep de mosselen uit de pan en hou warm.
Doe de room en de eierdooiers in een kommetje en klop los. Voeg er de bieslook en dragon aan toe en het sap. Doe de room bij het mosselsap en laat al roerend wat indikken.
Verdeel de mosselen over de borden en schep er de saus over.

Mosselen volgens Sergio Herman

Sergio maakt zijn mosselen vrij traditioneel maar de truck zit hem in het klontje boter.

Mosselen op Thaise wijze:

Ingrediënten:

voor 4 personen:

2 kilogram verse mosselen
stukje van 2 cm gember
1 rode paprika
3 lente uitjes, in ringen gesneden
1 teentje knoflook, fijn gesneden
1 blik van 400 ml kokosmelk
1 el Thaise vissaus
4 el zonneboemolie
1 bakje koriander
peper en zout

Bereidingswijze:

Snij de gember fijn.
Snij de paprika in twee, verwijder de zaadjes en het steeltje en snij de paprika in reepjes.
Verhit de olie in een grote wok. Voeg de knoflook, gember, rode paprika en lente uitjes toe en laat ze 2 min bakken.
Giet de kokosmelk en de vissaus erbij en breng aan de kook.
Voeg de mosseltjes toe, breng op smaak met peper en zout en dek de wok af.
Schep regelmatig om. De mosselen zijn klaar als ze allemaal open zijn.
Zeker niet te lang laten opstaan anders verkleuren ze en worden het gummi
bolletjes i.p.v mosselen.
Snij de blaadjes van de koriander grof en bestrooi de mosselen hiermee.

Mosselen met witte wijn

Ingrediënten 4 personen:

4 kg jumbo mosselen
6 stengels selder
spaghetti- of cajunkruiden of gewone peper
2 uien
2 teentjes look
½ bosje peterselie
tijm en laurier
boter
4 dl witte wijn
frietjes
mayonaise
mosterd

Bereidingswijze:

Snij de uien, look, peterselie en selder fijn en stoof ze aan in wat boter. Voeg er de mosseltjes aan toe en laat gedurende 5 minuten garen onder deksel. Voeg er de wijn, tijm en laurier bij en kruid naar smaak (pikant met peper, pikanter met spaghettikruiden en pikantst met cajun).
Laat nogmaals doorkoken ongeveer 6 à 8 min. Schud de pot 2x goed op. Serveer met frietjes en mosterdsaus (mosterd en mayonaise mengen).

 

Ken je zelf nog mosselrecepten die in deze lijst moeten staan? Zet ze in de comments en ik zet ze mee in het artikel (met vermelding naar je blog als je daar een recept hebt staan)

Facebook Comments Box

1 reactie op “De allerbeste mosselen: onze grote mosselpost”

  1. Pingback: mosselen op de barbecue - sixpacks.be

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

Privacyvoorkeur centrum

%d bloggers liken dit: