Meteen naar de inhoud
Home » Verkoopt de Trappist zijn vel?

Verkoopt de Trappist zijn vel?

Een beetje biergeschiedenis

Trappisten monnikStel je even voor … Een paar honderd jaar geleden in de vroege middeleeuwen had je in de lage landen al abdijen waar paters de kunst van het bierbrouwen onder de knie hadden. In de loop van de geschiedenis zijn veel van deze abdijen verwoest geweest en nadien terug opgebouwd maar de paters zijn echter altijd gebleven en het bier dat ze brouwden ook.

In de loop van deze geschiedenis begon men er zich meer en meer van bewust te worden dat de bieren die hier gemaakt werden uniek in hun soort waren. Twee eeuwen geleden besloot men dan ook van één en ander in regels te gieten.

Je hebt de abdijbieren die aan bepaalde regels moeten voldoen én je hebt de exclusievere trappisten die zowieso enkel door de Cisterciënzerorde mogen gebrouwen worden en moeten voldoen aan deze regels:

 

  1. Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  2. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.

In heel de wereld zijn er slechts 8 Trappistenbrouwerijen! Zes daarvan liggen in Belgie, één in Nederland en sinds kort ligt er ook één in Oostenrijk.

Het is deze exclusiviteit die maakt dat het Trappistenbier wereldwijd zo gekend en gewild is!

 

Trappist bier

 

De toekomst van de Trappist

De geschiedenis van de Trappist leest als een mooi verhaal en daar zijn we, zeker als Belgen, terecht trots op.

Over de toekomst echter maak ik me meer zorgen. Toen men in 2012 aankondigde dat er een nieuwe Trappist op de markt ging komen, uit Oostenrijk, fronste ik al even de wenkbrauwen. Ik dacht toen dat deze soort bier énkel uit Belgie of Nederland mocht komen maar niet dus, de regels zijn duidelijk. Nergens staat er in de regels iets over een plaatsbepaling…

En daar wringt nu net het schoentje. Ik lees net dat er binnenkort in de Saint Josephabdij in Spencer ook Trappistenbier mag gebrouwen worden. Spencer is een klein dorp in Amerika, in de buurt van Boston. De abdij in kwestie bestaat sinds 1950 en voldoet perfect aan alle Trappisten-regels.

Op zich kan een mens dus niks verkeerds zeggen daarover maar ik krijg een licht ongemakkelijk gevoel als ik erover nadenk.

Amerika is nu net één van de landen waar Belgisch bier enorm populair is en waar we dus veel naar exporteren. Amerika.. Als er nu één land is dat geen drank en biercultuur heeft!

Ik vrees een beetje dat we weeral eens één van onze troeven uit handen aan het geven zijn… What’s next? Een Trappistenbrouwerij in China?

Meer info vind je op de officiële site: www.trappist.be

 

Deel dit artikel als je ook bezorgd bent of deel je mening via de comments.
Volgend jaar komt er trouwens nog een nieuwe Trappist, gelukkig niet uit China maar wel uit Nederland.

Lees ook ons artikel over ‘Bier gaan kopen in Westvleteren

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: