Ik schreef eerder al een artikel over het begrip ‘superfoods‘ en dit artikel gaat ook over een ‘superfood’.Avocado

Ik ga het namelijk hebben over avocado, een echte topper qua gezonheidsvoordelen én qua gebruiksgemak. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is daar een veelgebruikt element in de keuken.

In Nederland en Belgie is de avocado ook al tientallen jaren verkrijgbaar en toch heeft dit fruit vreemd genoeg nog lang niet de weg naar alle huishoudens gevonden.

De gezondheidsvoordelen van avocado

De lijst met voordelen is uitgebreid dus het lijkt me het handigste van er hieronder gewoon een paar op te sommen:

  • Hoog gehalte gezonde enkelvoudige, onverzadigde vetzuren die goed zijn voor hart en bloedvaten en helpen het cholesterol te verlagen.
  • Hoog gehalte aan vitamine E. Goed voor huid en haar en speelt een belangrijke rol bij vorming van rode bloedcellen.
  • Vitamine K, ondersteunt de bloedstolling.
  • Foliumzuur, belangrijk voor de groei van cellen en weefsels.
  • Luteïne, een belangrijk antioxidant, dat de gezondheid van huid en ogen ondersteunt.
  • Magnesium, speelt het een rol bij de spanning en ontspanning van de spieren. Bij de productie van energie en eiwitten, en bij de vorming van enzymen.
  • Vitamine C, een antioxidant, beschermt het lichaam tegen vrije radicalen.
  • Glutathion, een belangrijkse antioxidant die anti-aging kwaliteiten heeft.

Ik zei het al, avocado is een topper! Anti-aging, Anti-oxidanten, goed tegen haaruitval… wat wil een man nog meer?

Zijn er dan geen nadelen aan? Waarschijnlijk wel maar het enige dat ik kon vinden is dat er nogal veel proteïnen in zitten waardoor het voor mensen op diëet niet de meest ideale vrucht zou zijn.
Vind ik persoonlijk een bullshit argument dus zorg dat je bij je volgende supermarkt bezoek geen avocado’s vergeet!

Avocado eten

De smaak van de avocado is eerder neutraal en strikt genomen kan je hem zo uitlepelen maar dat vind ik persoonlijk niet de meest geschikte manier van consumeren. Het vruchtvlees is nogal boterachtig dus je verwerkt het beter in een gerecht.

Avocado eet je koud dus de meeste gerechten zijn zeer vlug klaar. Hieronder zet ik alvast een voorbeeld receptje dat super easy en lekker is (en gezond)

Wrap met tonijn en avocado

Ingrediënten voor 4 personen

2 blikjes tonijn,
1 avocado,
3 eetlepels citroensap,
1 rode Spaanse peper,
2 eetlepels olie,
4 tortilla’s
1/2 krop ijsbergsla

Bereidingswijze

Giet de tonijn af en verdeel deze in kleine stukjes. Halveer de avocado, verwijder de pit, schil de vrucht en snijd het vruchtvlees in miniblokjes.

Besprenkel deze met 1 eetlepel citroensap.

Halveer de rode peper en hak deze zonder zaadjes fijn. Meng de peper door de rest van het citroensap en de olie. Schep de tonijn en avocadoblokjes door dit sausje.

Leg de tortilla’s even in een warme oven of een hete koekenpan zodat ze soepel worden. Snijd de ijsbergsla in smalle reepjes en verdeel deze over de tortilla’s. Verdeel daarover het tonijn-avocadomengsel. Rol ze op vouw ze in de vorm van een puntzakje.

Tonijn Avocado wrap

 

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/01/avocado-1024x767.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/01/avocado-300x300.jpgKristofFoodrecept,superfoodIk schreef eerder al een artikel over het begrip 'superfoods' en dit artikel gaat ook over een 'superfood'. Ik ga het namelijk hebben over avocado, een echte topper qua gezonheidsvoordelen én qua gebruiksgemak. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is daar een veelgebruikt element in de keuken. In Nederland en...Alles voor de man met smaak!