Alleen de naam al! Of het een typisch Grieks gerechtje is weet ik niet maar het heeft wel al het beste van de mediterraanse keuken in zich. Deze ovenschotel is perfect om te eten met een stukje stokbrood, eventueel besmeerd met wat echte boter. Heerlijk gewoon!

Er is één klein minpuntje en dat is dat het niet op vijf minuten klaar is. Je moet er wat tijd insteken maar dan heb je ook wel wat! Ik zou dan ook aanraden van verse tomaten te gebruiken en geen tomaten uit blik om het zo authentiek mogelijk te maken.

gebakken feta met olijven, tomaten en eieren

Recept gebakken feta met olijven, tomaten en eieren.

Ingrediënten:

(Alles zit bijna in de titel maar ik som ze toch nog even op.)

5 a 6 grote tomaten
4 teentjes look
2 tl komijnzaad
2 tl oregano
1 sjalot, gesneden
3 a 4 eieren
groene olijven
1 blok feta
peper en zout
olijfolie

Bereidingswijze:

Eigenlijk is het heel simpel. Voor een gerechtje zoals dit moet je trouwens zelf de hoeveelheden wat aanvoelen.

Plet en snipper de teentjes look en doe die samen met de komijn in hete olie. Snij de tomaten in blokjes en doe die samen met de gesneden sjalot ook in de pan. Doe hier ook de oregano bij.

Laat 20 minuten sudderen terwijl je af en toe eens roert.

Snij de feta in blokken en leg die samen met een handvol olijven in een ovenschaal. Giet hier de tomatensaus over en meng alles door elkaar. Dit kan nu voor 20 minuten in een oven van 180 graden.

(Ik heb de olijven in zijn geheel gelaten maar ik denk dat het beter is als je ze halveert.)

Haal de ovenschaal na 20 minuten uit de oven en kluts de eieren erover. Probeer de eierdooiers heel te houden en verdeel het eiwit over de volledige oppervlakte van de schaal.

Nu moet het in principe nog 10 minuten in een oven van 200 graden maar hier moet je mee oppassen. Het is de bedoeling dat de dooiers nog lopend zijn dus hou dit in het oog!

Direct opdienen met een stuk stokbrood!

gebakken-feta-met-olijven-en-eieren-2

Leuk recept? Laat het even weten in de commentaren hieronder of deel het met je vrienden op Facebook of Twitter!

 

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2016/02/gebakken-feta-met-olijven-en-eieren.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2016/02/gebakken-feta-met-olijven-en-eieren-150x150.jpgKristofFoodfeta,grieks,olijven,provencaals,recept,zuidersAlleen de naam al! Of het een typisch Grieks gerechtje is weet ik niet maar het heeft wel al het beste van de mediterraanse keuken in zich. Deze ovenschotel is perfect om te eten met een stukje stokbrood, eventueel besmeerd met wat echte boter. Heerlijk gewoon! Er is één klein...Alles voor de man met smaak!