Zelf gin maken en de Londen Dry als grote voorbeeld? Dan moet je zelf gin distilleren.

Benodigdheden:

  • Distillatiekolom (“alambiek destilleer ketel”)zelf gin distilleren
  • Glazen flessen
  • botanicals (kruiden)
  • Alcohol (96%)

Over de ketel: Meestal mag je destilleren (water, chemische proefjes). Maar zomaar een destillatieketel bezitten mag niet. Daar heb je volgens de info die wij vonden “aangifte in te dienen bij de door de administrateur-generaal aangewezen ambtenaar.” Vandaar dat nogal wat verkopers van dergelijke ketels die aanbieden als “puur decoratief”.

Stappenplan zelf gin distilleren

  • Jeneverbessen (anders maak je geen gin) en andere kruiden, botanicals aan de alcohol toevoegen. Ook water, anders ga je bij de eerste distillatie wat veel risico lopen. De smaken gaan nu mooi in de vloeistof worden opgenomen.
  • We willen geen kruidensoepje of bouillon.
  • Door te verwarmen gaat het alcohol met de geuren en smaken verdampen. Dat slaat neer in je recipiëntenpot. Het water kookt en verdampt pas op 100 graden, dus dat gaat samen met de restanten van de kruiden netjes achterblijven.
  • En op tijd stoppen, want op het einde ga je toch maar weer het water er in pompen. Minder zuiver dus niet doen.
  • Eventueel nog te herhalen met een tweede en derde distillatie
  • Opgelet: niet zomaar opnieuw gaan distilleren. Opnieuw water aan toevoegen, want je alcoholpercentage gaat uiteraard weer een pak hoger liggen.

Je merkt: distilleren kan je best eerst wat oefenen. En verder is het vooral: testen en proeven, proeven, proeven.

Ben je overigens overtuigd van de kwaliteit van je product? Heb je uitmuntende gin gemaakt en wil je die op de markt gaan brengen? Breng dan eerst de ambtenaren van de accijnzen op de hoogte. Je wordt liever niet als bezitter van een illegale stokerij aangepakt.

Is dit allemaal te complex? Je kan ook je smaken in de fles krijgen door ze simpelweg te laten weken. Hoe je dat doet lees je in ons artikel zelf gin maken.

Conclusie

Je moet wel wat materiaal in huis halen. Om het volledig wettelijk te doen moet je in België goed kijken wat je doet. Maar eenmaal die hordes overwonnen kan je ongeloofelijk experimenteren en waan je jezelf een echte Barabas op zoek naar de ultieme gin.

Volg mij op Social Media:https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2016/07/distilleerpot-e1468620817823.jpg?fit=468%2C359&ssl=1https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2016/07/distilleerpot-e1468620817823.jpg?resize=150%2C150&ssl=1RafDrankalambiek,distilleren,gin,zelfZelf gin maken en de Londen Dry als grote voorbeeld? Dan moet je zelf gin distilleren. Benodigdheden: Distillatiekolom ('alambiek destilleer ketel') Glazen flessen botanicals (kruiden) Alcohol (96%) Over de ketel: Meestal mag je destilleren (water, chemische proefjes). Maar zomaar een...Alles voor de man met smaak!