Rammenas, wat is dat?
Rammenas heb je in twee soorten zwarte (die is inderdaad … zwart) en witte. De witte noemen we overigens Rettich. De kleur daarvan is niet zo eenduidig wit, maar kan variëren. Beide varianten zijn zeer geschikt indien u wat extra vitamine C en calcium wenst.
Van smaak komen de radijsjes het meest in de buurt. Let op: de verschillende soorten variëren wel wat van smaak.
Door sommigen overigens ook “ramenas” geschreven.
Welke rammenas kies ik?
Je staat in de supermarkt, maar hoe weet je nu dewelke je er moet uitkiezen?
- Als er nog lof aanhangt, zorg dan zeker dat je er een kiest met een frisse, groene kleur.
- Kijk ook even naar de wortel: geen slap gedoe, liefst een uitkiezen met een stevige wortel
In de koelkast?
Voor de witte geldt: Als het lof er nog aanhangt doe je dat er best even af. Dan kan je hem 14 dagen in de koelkast houden.
Zwarte bewaar je beter in een koele berging. De koelkast is daar toch iets te fris voor.
Op het menu
Hoe maak je rammenas klaar?
Het eenvoudigste is rauw. Gewoon in niet al te grote blokjes en in de sla. Lekkere bittere toets voor op zomerse momenten. Of in schijfjes op je boterham met platte kaas.
Of je maakt hem in een stoofpotje voor een pittig smaakje.
Leuk receptje met Rammenas vonden we hier: Gestoomde langoustine met radijs, plattekaas en basilicum.
Zelf kweken?
Zaaien in april en mei. Oogsten zal vanaf augustus kunnen.
Is super!