Meteen naar de inhoud
Home » Asperges op zijn Vlaams

Asperges op zijn Vlaams

Asperges op zijn Vlaams, asperges à la Flamande, asperges op Vlaamse wijze allemaal verschillende namen voor hetzelfde topgerecht.

Mannen, geloof me, als je dit op een goede manier kan klaarmaken ben je de held van éénder wie aan je tafel zit!

Ik heb al verschillende recepten gemaakt maar het recept hieronder van Jeroen Meus vind ik persoonlijk heel goed en het is eenvoudig om klaar te maken.

Asperges op zijn Vlaams

Ingrediënten voor Asperges op zijn Vlaams

de asperges:
Een 6tal witte asperges per persoon
zout

de geklaarde boter:
200 g hoeveboter

de mimosa van ei en peterselie:
1 bussel krulpeterselie
3 eieren
nootmuskaat
peper

Bereidingswijze van Asperges op zijn Vlaams:

de asperges:
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af.

Asperges koken is op zich niet zo moeilijk, maar vergt toch wat kennis van zaken. Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.

Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en laat nog een minuut of twee, drie doorkoken. Als het echt dikke asperges zijn best nog een paar minuten langer.

Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges. Je kan eigenlijk zien of ze klaar zijn als ze naar de bodem beginnen zakken.

Proef even en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek.

de geklaarde boter:
Leg de hoeveboter in een pot en laat ze rustig smelten op een zacht vuur.

Voor dit gerecht heb je geklaarde boter nodig. Dat wil zeggen dat de witte melkbestanddelen uit de gesmolten boter verwijderd moeten worden. Zodra de boter gesmolten is, zullen de melkresten bovendrijven. Schep ze voorzichtig weg met een kleine pollepel of een eetlepel.

Hou de geklaarde boter warm op een zeer zacht vuur.

de mimosa van ei en peterselie:
Breng een pot of een pannetje met water aan de kook.

Spoel de peterselie, laat ze uitlekken en knip er de steeltjes af. Snipper de peterselieblaadjes fijn.

Kies voor kwalitatieve, verse eieren. Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 9 à 10 minuten.

Pel de eitjes en doe ze in een mengschaal. Plet ze met een pureestamper of een vork tot mimosa. Maak er geen puree van, maar zorg ervoor dat je fijne stukjes ei overhoudt.

Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles.

Rasp wat nootmuskaat over het mengsel, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen. Voeg nog een scheutje toe van het water waarin je de asperges gegaard hebt. Meng een laatste keer en proef.

afwerking:
Serveer per persoon 6 à 8 warme asperges op een groot (langwerpig) bord.

Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel met geklaarde boter en verse peterselie.

Voor de liefhebbers kan je er ook een beetje Ardeense ham bij doen, dat smaakt perfect samen! Het resultaat ziet er dan zo uit:

Ik heb de ham eerst even in de oven laten drogen zodat ze wat krokanter was.

Wat denken jullie? Puur op zijn Vlaams of toch eens proberen met die ham? Laat het maar weten in de commentaren!

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: