Meteen naar de inhoud
Home » Hoe online zijn moderne wagens en is dat wel veilig?

Hoe online zijn moderne wagens en is dat wel veilig?

Moderne wagens zijn, zoals alle apparaten, meer en meer online. De kans dat u zelf met een ‘connected car’ rondrijdt is zelfs behoorlijk groot. Met een connected car kan je allicht niet direct via Google iets gaan opzoeken maar op de achtergrond draaien er wel allerlei systemen die via internet verbonden zijn met één of andere dienst.

Wat zijn de voordelen van online zijn met de auto?

  1. Telematica en diagnose: Veel moderne auto’s zijn uitgerust met telematicasystemen die verbinding maken met het internet om diagnostische informatie naar fabrikanten of dealers te verzenden. Dit stelt hen in staat om op afstand problemen te diagnosticeren met speciale garagesoftware en software-updates uit te voeren.
  2. Infotainmentsystemen: Auto’s kunnen worden uitgerust met infotainmentsystemen die verbinding maken met internet om navigatie, muziekstreaming, spraakgestuurde assistenten en andere online services aan te bieden.
  3. Connectiviteit voor updates: Sommige autofabrikanten bieden over-the-air (OTA) updates aan, wat betekent dat de software van de auto draadloos kan worden bijgewerkt, vergelijkbaar met het bijwerken van een smartphone.
  4. Veiligheid en beveiliging: Connected cars kunnen worden uitgerust met systemen die verbinding maken met noodhulpdiensten in geval van een ongeval, of die anti-diefstal functies bieden, zoals het volgen van gestolen voertuigen.

Zijn er geen risico’s verbonden aan een connected cars?

Ja, zoals bij elk apparaat dat verbonden is met het internet, kunnen connected cars inderdaad kwetsbaar zijn voor hacking. Ik heb nog geen verhalen gehoord over auto’s die zoals in de film vanop afstand bestuurd worden maar hier zijn enkele potentiële risico’s:

  1. Toegang op afstand: Als een hacker erin slaagt om toegang te krijgen tot het telematicasysteem van een auto, kan hij op afstand functies zoals de vergrendeling van de deuren, het starten van de motor en zelfs het bedienen van remmen en gaspedaal manipuleren.
  2. Informatie-uitwisseling: Hackers kunnen gevoelige informatie onderscheppen die wordt uitgewisseld tussen de auto en externe servers, zoals locatiegegevens, persoonlijke informatie en navigatiegeschiedenis.
  3. Infotainmentsystemen: Als het infotainmentsysteem van een auto verbonden is met het internet, kan het een toegangspoort bieden voor hackers om toegang te krijgen tot andere systemen in de auto.

 

Als je zelf wel gevallen kent van gehackte auto’s mag je dat altijd laten weten in de commentaren!

Trouwens, in mijn favoriete wagen zal ik dat dus allemaal niet voorhebben!

 

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: