Champagnesaus klinkt verfijnd en veelbelovend. Maar wat is het juist? We zochten naar de bekende “fine champagne”. In mijn twee referentiewerken; de Larousse Gastronomique en het traditionele “Ons Kookboek” is het simpelweg… onvindbaar. Maar goed, u verwacht méér van ons, dus u krijgt antwoorden:fine champagne, de basis voor champagnesaus

Eigenlijk is de juiste naam van de saus een Fine Champagne. Die is zonder champagne. Deze saus wordt namelijk altijd gemaakt op basis van cognac. De cognacregio is onderverdeeld in 6 gebieden. Twee daarvan zijn de “Grande Champagne” en de “Petite Champagne”. Cognac uit die twee regio’s samenvoegen, dat heet dus de “Fine Champagne“. Met de regio van de bubbels heeft dit helemaal niets te maken, enkel dat toevallig de ondergrond ook daar veel kalk bevat. Goed, een saus dus, zonder champagne, maar absoluut zeker mét Cognac. Het meest bekende merk is overigens Rémy Martin. Maar goed, u gebruikt uiteraard de fine champagne (of gewone cognac) die u zelf wilt.

De Fine Champagne, zonder champagne !

Njam ziet het als volgt:

  • Sjalotje en look in boter stoven.
  • champignons, witloof, tijm en laurier toevoegen.
  • Blussen met cognac en mosterd toevoegen.
  • Luxueuze toets: eventueel afwerken met geraspte zwarte truffel

Ook collega’s van smulhoek.be, solo.be en zelfs Het Laatste Nieuws: ze gebruiken allemaal dit recept, of variant hierop.

Op zoek naar een champagnesaus mét champagne?

Piet Huysentruyt komt met een recept:

  • Aanbaksel in de pan: boter bij, sjalot in stoven.
  • Blussen met champagne.
  • Water en bouillon erbij en laten inkoken.
  • Voor de Vlaamse toets: room erbij en laten inkoken.
  • Extra toets: suiker en wijnazijn toevoegen.

 


Wil je trouwens nog veel meer weten over echte champagne? Op onze site staat ook een heel aparte categorie met tientallen tips over champagne! Gewoon even hier klikken ==> Alle tips over champagne!

Volg mij op Social Media:https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2016/12/champagnesaus-uitgelicht.jpg?fit=600%2C450&ssl=1https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2016/12/champagnesaus-uitgelicht.jpg?resize=150%2C150&ssl=1RafFoodchampagne,champagnesaus,cognac,huysentruyt,Larousse Gastronomique,PietChampagnesaus klinkt verfijnd en veelbelovend. Maar wat is het juist? We zochten naar de bekende 'fine champagne'. In mijn twee referentiewerken; de Larousse Gastronomique en het traditionele 'Ons Kookboek' is het simpelweg... onvindbaar. Maar goed, u verwacht méér van ons, dus u krijgt antwoorden: Eigenlijk is de juiste naam van de...Alles voor de man met smaak!