garnaalkroketten

 

Een vaak onderschat gerecht: garnaalkroketten! Zoveel meer dan een pakje openscheuren en die dingen de friteuse inknallen.

Maar de ambitie om het goed te doen had u wel, anders zou u niet op deze site zitten.

Begin er overigens niet aan als je binnen een uurtje je gasten wil verrassen.

In de winkelkar voor zelfgemaakte garnaalkroketten:

  • halve kilo garnalen (ongepeld, jawel)
  • 50 gr. bloem
  • 50 gr. boter
  • halve liter melk
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 50 gr gemalen kaas
  • bloem
  • pezo
  • paneermeel
  • olijfolie

Aan de slag in zes stappen:

1 Garnaaltjes pellen. UITERAARD de “afval” NIET weggooien!! Hou enkele garnalen opzij voor garnituur. Breng de melk aan de kook neem van het vuur. Gooi daar dan de pantsers en de koppen in. Half uurtje laten trekken. Daarna door de zeef.

2 Maak de roux (boter smelten en bloem er bij). Daarbij de “melk”. Blijven roeren tot alles kookt (“pruttelt”) en dan nog 2 minuutjes – blijven roeren ! – laten pruttelen.

3 Van het vuur halen, garnalen erbij gooien, een eierdooier, citroensap (van een halve citroen volstaat, anders wordt het te zuur) en kaas. Afkruiden gewoon met pezo. Op je bakplaat (ik doe er veiligheidshalve wat bakpapier over) : inboteren. Daar het deeg een 2 à 3 cm dik op uitstorten en alles laten afkoelen. Vervolgens nachtje (of dagje, afhankelijk van wanneer je er aan begint, hoe dan ook: 8 uur) afgedekt in de koelkast.

4 Kroketjes snijden, je begrijpt dat die rechthoekig zullen zijn. Laat die sinds 2 jaar geleden hippe kroketmachine maar aan de kant.

5 Paneren: de traditionele truck en de kroketten in deze volgorde door de schaaltjes:

  • 1 schaaltje met bloem
  • 1 schaaltje met eiwit, losgeklopt met een beetje olijfolie
  • 1 schaaltje met paneermeel

Daarna half uurtje laten opstijven in de koelkast.

6 de frituurolie (170°) in. Niet allemaal tegelijk, of de temperatuur zakt veel te sterk. Mooi goudbruin bakken. Wanneer zijn ze klaar? Lekker makkelijk: als ze gaan drijven.

Afwerking

Besprenkel met wat citroensap, dat maakt het lekker fris. Vers garnaaltje erbij is ook leuk. Zij die willen gooien er nog wat gefrituurde peterselie bij.

Volg mij op Social Media:RafFoodcitroen,garnaalkroketten,melk,peterselie,roux  Een vaak onderschat gerecht: garnaalkroketten! Zoveel meer dan een pakje openscheuren en die dingen de friteuse inknallen. Maar de ambitie om het goed te doen had u wel, anders zou u niet op deze site zitten. Begin er overigens niet aan als je binnen een uurtje je gasten wil verrassen. In de...Alles voor de man met smaak!