Een vaak onderschat gerecht: garnaalkroketten! Zoveel meer dan een pakje openscheuren en die dingen de friteuse inknallen.
Maar de ambitie om het goed te doen had u wel, anders zou u niet op deze site zitten.
Begin er overigens niet aan als je binnen een uurtje je gasten wil verrassen.
In de winkelkar voor zelfgemaakte garnaalkroketten:
- halve kilo garnalen (ongepeld, jawel)
- 50 gr. bloem
- 50 gr. boter
- halve liter melk
- 1 citroen
- 1 ei
- 50 gr gemalen kaas
- bloem
- pezo
- paneermeel
- olijfolie
Aan de slag in zes stappen:
1 Garnaaltjes pellen. UITERAARD de “afval” NIET weggooien!! Hou enkele garnalen opzij voor garnituur. Breng de melk aan de kook neem van het vuur. Gooi daar dan de pantsers en de koppen in. Half uurtje laten trekken. Daarna door de zeef.
2 Maak de roux (boter smelten en bloem er bij). Daarbij de “melk”. Blijven roeren tot alles kookt (“pruttelt”) en dan nog 2 minuutjes – blijven roeren ! – laten pruttelen.
3 Van het vuur halen, garnalen erbij gooien, een eierdooier, citroensap (van een halve citroen volstaat, anders wordt het te zuur) en kaas. Afkruiden gewoon met pezo. Op je bakplaat (ik doe er veiligheidshalve wat bakpapier over) : inboteren. Daar het deeg een 2 à 3 cm dik op uitstorten en alles laten afkoelen. Vervolgens nachtje (of dagje, afhankelijk van wanneer je er aan begint, hoe dan ook: 8 uur) afgedekt in de koelkast.
4 Kroketjes snijden, je begrijpt dat die rechthoekig zullen zijn. Laat die sinds 2 jaar geleden hippe kroketmachine maar aan de kant.
5 Paneren: de traditionele truck en de kroketten in deze volgorde door de schaaltjes:
- 1 schaaltje met bloem
- 1 schaaltje met eiwit, losgeklopt met een beetje olijfolie
- 1 schaaltje met paneermeel
Daarna half uurtje laten opstijven in de koelkast.
6 de frituurolie (170°) in. Niet allemaal tegelijk, of de temperatuur zakt veel te sterk. Mooi goudbruin bakken. Wanneer zijn ze klaar? Lekker makkelijk: als ze gaan drijven.
Afwerking
Besprenkel met wat citroensap, dat maakt het lekker fris. Vers garnaaltje erbij is ook leuk. Zij die willen gooien er nog wat gefrituurde peterselie bij.
I love zelfgemaakte garnaalkroketten! Hiermee maakt de kok het verschil tussen een ordinaire snackbar of een degelijke bistro!
ps: wat is er mis met die kroketmachine?
🙂 ik wist dat de krokettenmachinefans zich zouden roeren. Uitlokken noemen ze dat.
Die kroketmachine is geniaal, maar voor de garnaalkroketjes even niet.
Daar zijn ze toch iets te delicaat voor, het zijn dan ook geen gewone kroketten. Remember dat je net alles 8 uur hebt laten opstijven… (het is dan ook -in tegenstelling tot gewone kroketten- helemaal geen aardappelbereiding he) En als je ze al door de machine gaat halen, nog voor ze opgesteven zijn, krijg je … blubber.