Insecten etenOK, even snel voor de duidelijkheid: het gaat niet over kakkerlakken verwijderen en ook niet over rode mieren uit je vakantiehuis krijgen. Wel over insecten in de keuken; om op te eten.

Waarom?

– Omdat het lekker is. Hier komen we verder op terug.

– Het is gezond. Boordevol eiwitten, vetzuren, vitaminen en ijzer. Fantastisch.

– Het is ecologisch. Veeteelt (waar je dus ook voedzame en proteïnerijke producten van krijgt) verbruikt gewoon veel te veel energie om bruikbaar te zijn in onze moderne wereld. Concreet: als de Chinezen verder naar Westers niveau van vleesconsumptie groeien, lukt het gewoon niet meer om dit geproduceerd te krijgen. Kleine illustratie: 1 kilo vlees vraagt gemiddeld 10 kilo voer. Met diezelfde 10 kilo kweek je 9 kilo insecten. Reken uit je winst.

Bovendien pissen die koeien godganse dagen immense hoeveelheden (amoniak) dus, en laten die nagenoeg permanent scheten. Bella and sisters zorgen daarmee voor meer broeikasgassen dan het verkeer. Faut le faire.

– Omdat we multicultureel willen zijn? Doen als de rest van de Wereld; 80% van de wereldbevolking eet het!

– Omdat “we” er klaar voor zijn. Een studie van de Universiteit van Luik peilde bij de Belgische (tja in Wallonië blijkt België ook buiten de rode voetballers nog steeds een echt referentiekader) bevolking, en die blijkt het nu aan te durven. Voorwaarde blijkt wel dat die dingen moeten “bekend” smaken. Dus we willen iets nieuws, maar ’t moet wel proeven naar iets dat we al jaren kennen. Wat de boer niet kent, lust hij niet. Nog avontuurlijker mogen we van onze gemiddelde landgenoot blijkbaar niet verwachten. Soit, omdat u voorlopers bent, krijgt u toch nog wat meer… Lees vooral verder.

Ben je tegen? Ren snel naar de koelkast. Gooi weg die yoghurtpotjes en zoek al het snoep bij mekaar. Je zal in veel gevallen namelijk een E120 kleurstof vinden. Deze is gemaakt van bladluizen. Stel je dus niet aan, je eet het nu ook al.

Hoe smaken insecten?

Wel “een insect” is niet zo eenvoudig. Er blijken 3 miljoen verschillende insecten te bestaan! Dus we gaan op zoek naar herkenningspunten:

Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak

Libelle smaakt naar krab

Meelwormen hebben iets weg van popcorn

Uiteraard doet bereidingswijze er ook veel toe. Receptjes genoeg te vinden. Maar onthoud misschien dat “de Belgen” volgens die Waalse studie het vooral crispy willen hebben. Frituren of wokken zijn dus aangewezen. Stomen blijkbaar wat minder.

Kopen?

In België was het lange tijd verboden. De Hollanders hebben dus wel wat voorsprong.

www.delibugs.nl

– www.insectable.nl

Uitsmijter:

Rene Ridzepi, chef van Noma (beste restaurant ter wereld):

“We eten wel honing, wat eigenlijk de kots van bijen is … waarom dan geen insecten.”

 

Volg mij op Social Media:https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/09/260700365_c995e165ca.jpg?fit=375%2C500&ssl=1https://i0.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/09/260700365_c995e165ca.jpg?resize=150%2C150&ssl=1RafFoodinsectenOK, even snel voor de duidelijkheid: het gaat niet over kakkerlakken verwijderen en ook niet over rode mieren uit je vakantiehuis krijgen. Wel over insecten in de keuken; om op te eten. Waarom? - Omdat het lekker is. Hier komen we verder op terug. - Het is gezond. Boordevol eiwitten, vetzuren, vitaminen...Alles voor de man met smaak!