Als we vandaag de dag een soep mixen halen we al gauw onze staafmixer boven. Logisch, je steekt hem in het stopcontact en je kan aan de slag. Zo doe ik het en zo doet bijna iedereen het. Alleen… zo’n superkrachtige mixer is niet voor alles geschikt, je mixt er namelijk alles kapot mee.

Voor een mooie gladde soep is het ideaal maar voor een soep met wat textuur ga je iets anders moeten gebruiken.

De Passe Vite

De Passe Vite is in 1928 is uitgevonden door de Belg Victor Simon. Het is een werktuig uit de keuken om niet al te hard voedsel te kunnen malen en pureren. In tegenstelling tot bij een moderne mixer kan je hier niet op een knopje duwen. Je moet zelf met de hand het voedsel pureren.

Het zou kunnen dat een paar mensen nog altijd niet weten waarover we het hebben want dikwijls wordt dit toestel ook een passeerzeef of een roerzeef genoemd. Ik ga het niet verder beschrijven want als je kijkt naar de foto hieronder weet je onmiddellijk wat het is. Dit hebben je ouders zeker nog in huis gehad.

Passe vite

 

De voordelen van een Passe Vite

Doordat je veel trager mixt dan met een mixer blijft het voedsel dat je gepureerd hebt veel ‘luchtiger’. Het is ideaal om bijvoorbeeld groentesoep of appelspijs te maken. Ik vind in deze context ‘pureren’ dan ook een veel beter woord dan ‘mixen’.

Als er harde stukken zoals pitten of beentjes tussen het voedsel zitten voel je dat en kan je die er nog uithalen terwijl ze bij een elektrisch examplaar gewoon mee in de soep gaan.

Als man, maar dat is persoonlijk, vind ik het ook wel aangenaam om wat arbeid te verrichten in de keuken. Met een staafmixer gaat het sneller maar deze Passe Vite geeft je gegarandeerd meer voldoening.

Een Passe Vite kopen?

Je zou verwachten dat je dit toestel overal online kan kopen maar dat valt wat tegen. Ik heb maar een paar winkels gevonden waar ze het verkopen en dikwijls zijn ze dan nog peperduur. Bij Bol.com heb je zowat de meeste keuze:

Ik heb het spul nog maar net dus als je thuis ook één hebt laat dan gerust weten voor welke bereidingen ik het zeker moet gebruiken.

 

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2013/11/passeviteuitgelicht.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2013/11/passeviteuitgelicht.jpgKristofKeukensAls we vandaag de dag een soep mixen halen we al gauw onze staafmixer boven. Logisch, je steekt hem in het stopcontact en je kan aan de slag. Zo doe ik het en zo doet bijna iedereen het. Alleen... zo'n superkrachtige mixer is niet voor alles geschikt, je mixt er...Alles voor de man met smaak!