Groene Duvel

Groene Duvel, onbemind

Duvel kent intussen wel iedereen. Maar er bestaat ook een variant. In Antwerpen ook bekend als “Kleine Duvel”. Maar de officiële naam is dus “Groene Duvel”; het etiket verklaart de naam.

De oorsprong zou liggen bij de Gentse Feesten. Daar wilden ze wel de smaak van een goede Duvel, maar liever wel iets lichter.

Het bier is hetzelfde als een gewone Duvel, maar zonder hergisting op de fles. Daardoor is de kleur helderder. Het kleurverschil heeft ook te maken met het glas waarin het wordt geschonken. Een zogenaamd “fluitje”. En een Duvel die “parelt”, dat is bij een Groene Duvel ook minder het geval. Ook hier: het niet hergisten op de fles is de oorzaak.

Onbekend Het bier bestaat intussen 50 jaar, maar je kan het zeker niet overal vinden. In Zwijndrecht ; café de Smoutpot (http://www.smoutpot.com/) kan je het in elk geval al krijgen. Weet je nog een café of goede bierhandel waar je het kan kopen? Laat het weten, zodat iedereen dit lekkere frisse bier kan proeven !

Smaak

Duvelse pils De smaak is aangenaam en proeft echt als een pilsversie van de gewone Duvel. Wel complexer en rijker van smaak dan andere pils. Ik was aangenaam verrast.

aperitief Op zomerse terrassen zie je wel eens mensen een “Rode” Duvel als aperitief nemen, maar dan is de Groene variant meer geschikt. Zo proef je nadien toch meer van je eten.

Groene-Duvel

Gevaarlijk

Alcohol Met een alcoholpercentage van 7,5% toch wat gevaarlijk om te gebruiken als dorstlesser. Een gewone pils heeft maar 5%, dus dit is aanzienlijk meer.

kleine flesjes Doordat het flesjes (ik ben nog nergens van ’t vat tegengekomen) van 25 cl. zijn is het mogelijk wel wat minder gevaarlijk dan de “rode” én de tripel hop varianten.

Conclusie

Een aangename ontdekking. Lekker biertje, echt smaakvol. Vollere smaak dan een pilsbiertje, maar geen overweldiging zoals bij Gewone Duvel.

Dit ga ik nog drinken. Onbemind, want onbekend.

De Belgische bierliefhebber heeft er alvast een Gouden Tip bij !

 

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2013/11/Groene-Duvel.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2013/11/Groene-Duvel.jpgRafDrankDuvel,fles,Groene Duvel,onbekend,pils,Smoutpot,vatGroene Duvel, onbemind Duvel kent intussen wel iedereen. Maar er bestaat ook een variant. In Antwerpen ook bekend als 'Kleine Duvel'. Maar de officiële naam is dus 'Groene Duvel'; het etiket verklaart de naam. De oorsprong zou liggen bij de Gentse Feesten. Daar wilden ze wel de smaak van een goede...Alles voor de man met smaak!