Meteen naar de inhoud
Home » De Poolse keuken – de beste recepten en restaurants

De Poolse keuken – de beste recepten en restaurants

Ik ben zelf al een paar keer in Polen geweest en naast het feit dat het een aangenaam land met vele verrassingen is, is vooral de Poolse keuken me elke keer opgevallen. In Polen kosten luxe producten evenveel als in Nederland of in Belgie maar eten en drinken is er naar onze normen spotgoedkoop! Je kan er uitgebreid op restaurant gaan met heel het gezin voor de prijs van één of twee personen hier bij ons.

Het is zeker geen verfijnde keuken maar wel een eerlijke keuken. Men gebruikt altijd basisproducten die zo van het veld lijken te komen. Qua groenten gebruikt men vooral allerlei soorten kool en qua vlees is het vooral varkensvlees.

Ik ga hieronder geen recepten neerpennen omdat veel van de gerechten op verschillende manieren worden gemaakt. Ik zal wel een paar recepten opsommen zodat je zelf op internet een lekkere bereidingswijze kan zoeken. Wat nog beter zou zijn, is dat mensen van Poolse komaf hun eigen traditionele recepten in de commentaren willen zetten. Hoe authentieker hoe beter!

Poolse gerechten

Eerst en vooral geef ik jullie twee sites waar je al heel wat inpiratie kan opdoen:

http://www.culy.nl/inspiratie/18-x-gerechten-uit-de-poolse-keuken/

http://www.polenvoornederlanders.nl/?page_id=45

De gerechten hieronder heb ik zelf op restaurant gegeten en ook bij vrienden thuis dus hiervan kan ik met absolute zekerheid zeggen dat ze heel lekker zijn!

Pierogi

Pierogi is gemaakt van ongerezen deeg. Het zijn kleine deegzakjes die een beetje op ravioli lijken. De vulling bestaat uit een mengeling van vlees en groenten.

pierogi

Golabki

Dit gerecht zie je echt overal! Golabki zijn gevulde koolbladeren. De eerste keer dat ik het gegeten heb bestond de vulling enkel uit gehakt maar ook hier zit er soms een mengeling van vlees en gehakt in.

poolse keuken

Kotlet Schabowy

Dit verschilt eigenlijk niet veel van van de gekende schnitzel. Het is een gepaneerd stuk varkensvlees en in Polen geven ze daar verschillende soorten kool en aardappelen bij. Op de foto zijn het puree aardappelen maar dikwijls zijn het gewoon gekookte aardappelen. Daar zoek ik trouwens nog een recept van! De laatste keer dat ik dit gegeten heb waren de aardappelen echt zo superlekker!!

de poolse keuken

Makowiec

Een dessert moet ik er natuurlijk ook tussen steken. Deze Makowiec is hét bekendste taart recept van Polen! Het donkere gedeelte is een mengeling van maanzaad en nog een paar ingrediënten. Op zowat alle feesten of gelegenheden wordt dit gemaakt.

poolse keuken

 

In het begin van dit artikel heb ik het al gezegd. De Poolse keuken is een heel eerlijke keuken en tijdens feesten maken de Polen zelf hun eten. No way dat men een traiteur laat komen bij gelegenheden!

Daarom dat ik er van overtuigd ben dat veel mensen nog steengoede recepten kennen. Laat het aub weten in de commentaren als je zelf een goed recept kent.

Eigenlijk zou ik nog een tweede artikel kunnen schrijven over de dranken uit Polen maar alvast in twee woorden: wodka en bier, daar houden ze van!

Poolse restaurants

Een Chinees, een Turk of een Italiaan vind je op zowat elke hoek van de straat maar een Pool? Toen ik de laatste keer terugkwam van Polen wou ik een paar weken nadien graag eens gaan eten bij een Pools restaurant maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn…

In Belgie vind ik er eigenlijk maar twee online, het eerste in Gent, het tweede in Anderlecht:

http://www.restaurantpolka.be/

http://pierogicafe.be/

In Nederland bestaat er een website die alle restaurants probeert te verzamelen:

https://poolse.restaurants.nl/

De restaurants zijn allicht niet zo goedkoop als in Polen zelf maar op de menukaart van Pierogi Cafe zie ik dat de prijzen toch heel democratisch zijn. Als je zelf nog recepten of restaurants kent, laat het dan zeker weten!

Geïnteresseerd in Polen? Lees dan ook mijn verslag over Wroclaw eens. Op Youtube heb ik ook nog een leuk filmpje gevonden dat laat zien hoe veelzijdig het land wel is:

Naar Polen ga je best met het vliegtuig maar als je geen schrik hebt van een mooi ritje door Duitsland kan je ook perfect met de auto gaan. Check zeker Booking.com eens een leuk hotel. De overnachtingen zijn ook veel goedkoper dan bij ons!

Heb je zelf nog goede tips over de Poolse keuken of in het algemeen? Vergeet ze dan zeker niet in de commentaren te zetten!

 

Facebook Comments Box
Tags:

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!