Met de feestdagen in het zicht doen oesters het bijzonder goed als voorgerecht of aperitief. Je kan ze bovendien goed combineren met die andere feest-topper: champagne.

Een gewone rauwe oester zo uit de schelp is heerlijk maar als het eens iets anders mag zijn moet je zeker hieronder eens kijken. Het is een trio van oesters dat je kan presenteren op wat grof zout, op een zwarte leisteen enz.

Ik heb er voor gekozen om hieronder drie aparte recepten te zetten zodat u kan kiezen of u ze apart maakt of in een trio zoals hier voorgesteld. Als u het recept apart maakt is dit telkens voor 6 personen. Als u gaat voor het trio heb je geen 24 oesters nodig! Hou daar rekening mee.

Er zitten twee gegratineerde oesters bij, de oesters met parmezaan en de Rockefellers, en één frissere oester met een frisse salsa en bbq saus.

trio-van-oesters

Recepten voor een trio van oesters

Recept Oesters met Parmezaan

Ingrediënten:

2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
40 g geraspte Parmezaanse kaas
1 kg grof zout
24 holle oesters
10 cl witte droge wijn of champagne
50 g zachte boter

Bereidingswijze:

verwarm de ovengrill.
Bedek de ovenplaat met aluminiumfolie. Verkreukel deze folie zodat je er nadien de schelpen in kan vastzetten.
Open de oesters, giet het vocht weg en leg ze op de plaat. Schep 1 koffielepel witte wijn op elke oester.
Meng de boter met de peterselie en verdeel over de oesters. Bestrooi met kaas en laat enkele minutren onder de grill kleuren.
Schep grof zout op de borden en schik er de gegratineerde oesters op. Dien dadelijk op.

Oesters met een frisse rooksmaak

Ingrediënten:

24 oesters
2 sjalotjes
halve komkommer
klein tomaatje
BBQ saus

Bereidingswijze:

Begin met een frisse salsa te maken: snipper de sjalot, maak hele kleine blokjes van de komkommer, snij de tomaat en doe het vruchtvlees weg, maak van de overschot kleine blokjes. Meng al deze ingrediënten onder elkaar. Deze salsa gaat zorgen voor de frisse toets.
Doe de oesters open en giet het vocht weg. Trek een klein streepje BBQ saus over elke oester. Deze saus gaat zorgen voor het rokerige.
Schep over elke oester een beetje frisse salsa. Dien de oesters op.

Rockefeller Oesters

Ingrediënten:

2 plakken spek
24 verse oesters
160 gram roomboter
160 gram gesnipperde bosui
160 gram kleingesneden bleekselderij
100 gram platte peterselie
1 takje dragon
100 gram verse spinazie
50 gram geschaafde Parmezaanse kaas
100 gram broodkruim
10 ml Pernod
Enkele druppels Tabasco
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Bak het spek bruin in een pan. Laat het spek uitlekken en snij in kleine reepjes. Hou deze apart tot straks.

Smelt de helft van de roomboter in een steelpannetje en voeg de gesnipperde bosui en bleekselderij toe.
Voeg na 1 minuut de peterselie, dragon en spinazie toe en bak zachtjes mee.
Laat afkoelen en meng deze massa in een keukenmachine tot een fijne puree.
Voeg vervolgens de rest van de roomboter toe, de Parmezaanse kaas, het broodkruim en de Pernod. Hou nog wat kaas opzij om over de oesters te doen.

Breng op smaak met enkele druppels tabasco, peper en zout.

Open de oesters. Verwijder de platte schelp en snij de oesters in de bolle oesterschelpen los.
Leg op elke oesterhelft een schepje van de kruidenmassa en werk af met een klein sneetje spek. Strooi de overschot van de parmezaan over de oesters.

Bak de oesters in een oven onder de grill totdat de oesters een goudbruin korstje hebben.

 

KristofFoodMet de feestdagen in het zicht doen oesters het bijzonder goed als voorgerecht of aperitief. Je kan ze bovendien goed combineren met die andere feest-topper: champagne. Een gewone rauwe oester zo uit de schelp is heerlijk maar als het eens iets anders mag zijn moet je zeker hieronder eens kijken....Alles voor de man met smaak!