Wie deze blog af en toe leest weet dat we al eens naar Komen Eten durven kijken. Over het algemeen schitterende uitlach-tv maar soms kunnen we ook iets bijleren!
Gisteren hadden we bijvoorbeeld Erik en die schitterde niet door zijn dommigheid of extravagante kenmerken maar wel degelijk door zijn eten en de omkadering.
Ik heb op de website van VIER zijn voorgerecht opgezocht en het hieronder gezet.
Recept Trio van zalm met aangepaste garnituur
Ingrediënten voor 4:
12 blokjes rauwe zalm (2×2 cm)
100 g gerookte zalm
250 g rauwe zalm
100 g verse garnalen
kaviaar (van haring of van andere eitjes)
40 g knolselder
12 schijfjes tomaten
citroensap
olijfolie
sojasaus
peper
fleur de sel
bieslook
bladpeterselie
200 groom (35%)
50 cl kippenbouillon
2 gelatineblaadjes
bruschetta-kruiden
tomatenpoeder
1 avocado
1 koffielepel Griekse yoghurt
cayennepeper
Bereidingswijze:
Pel de tomaatjes, en snijd ze in schijfjes van ongeveer 4 mm. Bestrooi ze met een mengsel van tomatenpoeder, bruschetta-kruiden en cayennepeper.
Droog ze in een oven van ongeveer 120 °C. Plaats na ongeveer 50 minutenop een bordje en laat afkoelen.
Tartaar van knolselder:
Snijd of rasp de knolselder heel fijn en roer er een weinig olijfolie onder, verfris met wat citroensap.
Voeg er fijngesneden bieslook en bladpeterselie aan toe, meng alles door elkaar en kruid met witte peper en een beetje zout.
Zalmmousse:
Kook de room samen met de kippenbouillon. Voeg er de fijngesneden gerookte zalm aan toe en de vooraf geweekte gelatine.
Mix dit alles in een blender en giet het mengsel daarna in de vormpjes en laat afkoelen.
Gebakken zalm:
Laat de blokjes een nacht marineren in een mengsel van sojasaus en citroensap.
Dep droog en bak in olijfolie, breng op smaak met wat peper en fleur de sel.
Tartaar van rauwe zalm:
Snijd de zalm in tartaar, werk af met sojasaus, citroensap, peper en zout.
Tartaar van gerookte zalm:
Snijd de gerookte zalm in tartaar en kruid met peper en een beetje zout.
Tomaatschijfjes:
Leg drie schijfjes op het bord en leg er wat gepelde garnalen bij.
Neem een rechthoekige vorm en vul met een laagje knolseldermengsel. Doe daarboven een laagje tartaar van gerookte zalm.
Leg daarop de zalmmousse en versier met de haringkaviaar en enkele stengels bieslook.
Maak een crème van het vruchtvlees van een avocado, kruid met peper, zout, citroensap en een koffielepel Griekse yoghurt. Voeg alles samen en mix.
Lepel een soeplepel op het bord en draai dit open met de lepel, leg daarop een quenelle tartaar van verse zalm.
Leg de gebakken zalm op het bord en strooi er een beetje fleur de sel op.