champagne-hapjesDat champagne een goed aperitief is wist u allicht al. Het is licht en fris en het maakt niet uit welke wijn u achteraf serveert omdat het een vrij neutrale drank is. Het enige dat u beter niet doet is een demi-sec nemen. Die zijn veel te zoet voor als aperitief te geven. Een brut of een brut nature gaat veel beter passen.

Door de champagne zullen uw gasten direct in de juiste sfeer zijn en als u er ook nog eens de gepaste hapjes bij geeft is uw aperitief geslaagd!

Welke hapjes bij champagne?

Hét perfecte hapje voor bij de champagne bestaat natuurlijk niet. Ik geef jullie hieronder een paar voorbeelden van hapjes die goed passen en als je er zelf nog goede kent, zet ze gerust in de commentaren.

Vis en schaaldieren passen altijd bij een glaasje bubbels dus daar beginnen we mee:

Greta Garbo oesters

Ik had er nog nooit van gehoord maar het klinkt goed en met de zalm erbij heb je ineens nog een ingrediënt dat goed past bij champagne.

Check trouwens deze site voor nog meer van deze oesterrecepent: http://www.oestercompagnie.be/oesterrecepten

Ingrediënten:

1 à 2 verse oesters per persoon (meer mag ook maar het is maar een hapje)
sap van ½ citroen of limoen
gerookte zalm, in smalle strookjes gesneden
1 kopje zure room

Bereidingswijze:

Besprenkel de oesters met citroensap en leg op iedere oester wat gerookte zalm. Doe op iedere oester een beetje zure room.

Garneer het gerecht met bieslook en rode kaviaar.

Serveer de oesters op een bedje van ijs.

Oesters met passievrucht

Verrassende combinatie maar bijzonder lekker!

Ingrediënten:

1 à 2 verse oesters per persoon
enkele passievruchten
peper uit de molen

Bereidingswijze:

Open de oesters en giet het vocht weg. Doe er een flinke scheut peper over. Snij de passievruchten doormidden en lepel de zaadjes over de oesters.

Serveren op een bedje van ijs.

oesters-met-champagne

Gegrilde oesters

Deze zijn eerder geschikt als voorgerecht want hier nemen we 6 oesters per persoon.

Ingrediënten:

2 eierdooiers
1½ dl room
½ sjalot
1 dl champagne
1 dl oestersap
24 grote platte oesters
½ sap van citroen

Bereidingswijze:

Open de oesters, vang het sap op en breng het in een pannetje aan de kook. Giet de champagne erbij (per dl oestersap één dl champagne) Doe er de sjalot bij en laat inkoken tot de helft.

Laat afkoelen tot het lauw is.

Doe de eierdooiers en de room erbij en meng alles goed. Maak de oesters los.

Leg aluminiumfolie op een bakplaat en leg de oesters erop zodat ze recht blijven liggen. Giet de saus over de oesters. Gratineer 3 minuten in de oven.

Gerookte zalm met kruidenkaas

Dit hapje met gerookte zalm is een klassieker maar het past bijzonder goed bij een glaasje champagne dus ik post het toch nog maar eens.

Ingrediënten:

1 plakje zalm per persoon
potje kruidenkaas (bv. Boursin)
rucola sla
peper uit de molen

Bereidingswijze:

Leg de plakjes gerookte zalm open en doe er ruim veel kruidenkaas op. Leg er nu wat rucola over in de lengte.

Rol de plakjes mooi op en serveer zoals op de foto hieronder. Om af te werken draai je nog een paar keer met de pepermolen over de rolletjes.

gerookte-zalm-met-kruidenkaas-peterselie

Mousse van gerookte forel

Ingrediënten:

1 pakje gerookte forel
200 g platte kaas
peper en zout
garnering

Bereidingswijze:

Mix alle ingrediënten tot een mousse. Doe de mousse in een spuitzak en spuit deze op een lepeltje of in een glaasje.

Garneer met grijze garnaaltjes, stukjes appel, of iets anders dat fris en afsmakend is.

 

Ken je zelf nog lekkere hapjes met vis of schelpdieren die goed passen bij een glaasje champagne? Laat het onder het artikel weten in de commentaren. Hieronder zet ik er nog een paar met allerlei ingrediënten.

Champagne met aardbeien

Moet ik hierbij nog uitleg geven… Aardbeien passen super goed bij de bubbels maar het past totaal niet bij de hapjes die we hierboven vermelden. Als apertiefhapje bij een feestelijk diner vind ik dit minder geschikt. In de zomer kan het natuurlijk wel.

Gevulde dadels

Gevulde dadels met een spekje rond en opgewarmd in de oven zijn ondertussen al een klassieker maar de variant hieronder is origineel en uiterst lekker!

Ingrediënten:

verse dadels
roomkaas
Gorgonzola
walnoten

Bereidingswijze:

Snij de dadels in en haal de pit eruit (snij ze niet helemaal door). Rooster de walnoten in een pan zonder boter of olie en hak ze in stukken.

Meng de roomkaas met de gorgonzola in een kom en schep de walnoten erdoorheen.

Vul de dadels met het mengsel. Serveer op kamertemperatuur.

Peperkoek met foie-gras en uienconfituur

Eén van mijn favoriete hapjes bij de champagne en helemaal niet moeilijk te maken!

Ingrediënten:

Enkele sneden peperkoek
Rolletje foie gras
Ajuinconfituur

Bereidingswijze:

Steek met een ring rondjes uit de peperkoek. Zorg dat deze rondjes ongeveer even groot zijn als de diameter van het rolletje foie gras.

  • Je kan ook van die plakjes foie gras kopen maar voor dit hapje is een rolletje echt veel handiger

Leg op elk rondje peperkoek een rondje foie gras en doe er achteraf nog wat uienconfituur over.

Smakelijk!

hapjes-champagne-foie-gras

 

Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan maar liever lees ik jullie beste hapjes in de commentaren!

Fan van champagne? Check dan deze champagne cadeaus eens!

Weekendje naar de Champagne om ter plaatse te gaan proeven? Check Booking.com en lees zeker ons artikel over Logeren tussen de Champagneboeren eens.

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/10/hapjes-champagne-foie-gras.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/10/hapjes-champagne-foie-gras-150x150.jpgKristofFoodchampagne,hapjes,receptDat champagne een goed aperitief is wist u allicht al. Het is licht en fris en het maakt niet uit welke wijn u achteraf serveert omdat het een vrij neutrale drank is. Het enige dat u beter niet doet is een demi-sec nemen. Die zijn veel te zoet voor als...Alles voor de man met smaak!