Meteen naar de inhoud
Home » Merlot, je hebt er zeker al van gehoord maar wat is het nu juist?

Merlot, je hebt er zeker al van gehoord maar wat is het nu juist?

Een beetje wijnliefhebber heeft uiteraard al gehoord van Merlot! “Jaja, natuurlijk!” hoor ik al veel mensen zeggen nu maar wat is die Merlot nu eigenlijk echt? Is het een dorpje in Frankrijk? Is het een wijn regio in Spanje? Of is het misschien een druivensoort waar heel goede wijnen mee gemaakt worden?

Hieronder geef ik jullie een uitgebreide uitleg!

Wat is Merlot?

Merlot is een druivensoort die zijn oorsprong vindt in de Bordeaux-regio in Frankrijk, waar het een belangrijke rol speelt in de befaamde Bordeaux-blends. Bordeaux, gelegen aan de Atlantische kust, biedt een gematigd klimaat met invloeden van de oceaan, wat gunstig is voor de Merlot-druif. De regio is onderverdeeld in verschillende appellaties, zoals Pomerol en Saint-Émilion, waar Merlot vaak de belangrijkste druivensoort is.

De Pomerol streek staat bekend om zijn elegante en rijke Merlot-wijnen, vaak op zichzelf gevinifieerd. Saint-Émilion, een andere belangrijke regio, produceert zowel op Merlot als op Cabernet Franc gebaseerde blends waarin de Merlotdruif bijdraagt aan de zachtheid en fruitigheid van de wijnen.

Als je dit allemaal leest denk je natuurlijk onmiddellijk aan heerlijke rode topwijnen, terecht, maar wist je dat ze ook rosé wijnen maken in deze streek?

Hoe maken ze rosé wijn?

In Bordeaux wordt Merlot dus niet alleen gebruikt voor rode wijnen, maar ook voor het produceren van verfijnde roséwijnen.

Om rosé te maken zijn er eigenlijk twee manieren: de “saignée”-methode en directe persing.

De “saignée”-methode, wat ‘bloeden’ betekent in het Frans, houdt in dat een deel van het sap van de rode wijn wordt afgetapt nadat de druiven gedurende korte tijd zijn gefermenteerd met hun schillen. Dit afgetapte sap wordt vervolgens afzonderlijk gefermenteerd om rosé te produceren. Deze methode resulteert vaak in een intensere rosé, omdat het sap een beperkte tijd in contact is geweest met de druivenschillen. De kleur van deze wijnen is dikwijls ook donkerder. (Bij champagne doen ze dit trouwens ook!)

De directe persmethode omvat het persen van de druiven direct na de oogst, zonder enige maceratie met de schillen. Hierdoor wordt een lichtgekleurde most verkregen die wordt gefermenteerd tot rosé. Deze methode levert vaak lichtere en frissere roséwijnen op.

Het gebruik van Merlot voor rosé in Bordeaux zorgt voor wijnen met een elegante structuur en fruitige aroma’s.

Volgende keer dat je wijn gaat bestellen is het dus misschien interessant om ook eens een Merlot rosé erbij te nemen!

 

Hierboven hebben we het nu enkel gehad over de Bordeaux streek maar weet dat de Merlotdruif tegenwoordig zowat overal gebruikt wordt. Het is dus best mogelijk dat je een wijntje uit Chili uit het drinken bent waar ook Merlot in zit.

Opmerkingen, vragen of weet ik veel zijn zoals altijd welkom in de commentaren onder dit artikel!

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

Privacyvoorkeur centrum

%d bloggers liken dit: