Meteen naar de inhoud
Home » Houd je mes scherp met aanzetstaal

Houd je mes scherp met aanzetstaal

messcherp dankzij aanzetstaal

Bot

Snij je met een mes dan wordt het bot want het snijvlak raakt elke keer weer lichtjes beschadigd. Let op, dat is op microscopisch niveau. Een aanzetstaal, dat harder is dan het mes, haalt deze kleine braampjes weg of vouwt ze terug. Het mes wordt dus weer scherper.

Verwacht er wel geen wonderen van. Als het mes echt bot is, krijg je het met aanzetstaal niet scherp. Daarvoor dient een slijpsteen of keramische slijpstaaf.

 

Het juiste materiaal

Staal Een stalen wetstaal is eigenlijk aangewezen. Daarmee zet je mooi het snijvlak weer juist helemaal recht. Mag je dagelijks gebruiken. Meer nog; zorg dat je mes er scherp mee blijft, want botte messen zijn gevaarlijk.

Diamant Omdat je aanzetstaal harder moet zijn dan je mes kan je voor de zekerheid kiezen voor diamant. Opgelet, want je schraapt hier elke keer een klein stukje mee van je mes. Niet meteen een ramp, want het gaat maar over een klein stukje. Maar wel eigenlijk maar aangewezen als je mes echt bot is.

Aan de slag

  • De juiste hoek Niet zo eenvoudig, maar de juiste hoek moet je tijdens het gebruik van een aanzetstaal in stand houden. Als de snijhoekbijvoorbeeld 40 graden is, zoals bij de meeste Duitse messen, moet je het mes onder een hoek van 20 graden (de helft) tegen het aanzetstaal houden.  Laat je de hoek te klein, dan heeft het aanzetstaal geen effect maak je krassen op het lemmet. Maak je de hoek te groot, dan beschadig je de snijkant en wordt het mes bot.
  • Van boven naar beneden Al een stuk makkelijker en de reden ligt voor de hand: veiligheid. Je zet het aanzetstaal recht en beweegt het mes van boven naar beneden. Alsof je een dun schelletje van het ronde stuk staal zou willen snijden. Rustig blijven en maar zachtjes druk uitvoeren.
  • Wisselen Kanten afwisselen. Telkens afwisselend links en rechts de beweging maken.

Conclusie

Het gebruik van een goed aanzetstaal zal de levensduur van je messen verlengen. Het is veel meer dan wat show geven met een groot mes en een stuk staal.

Gebruik het juiste materiaal op de juiste manier  of je gaat je dure koksmessen serieus mismeesteren.

Voor een degelijk aanzetstaal moet je zelfs je huis niet verlaten, hier kan je ze online bestellen.

 

 

Facebook Comments Box

1 reactie op “Houd je mes scherp met aanzetstaal”

  1. Pingback: Koksmes: Laguiole | Sixpacks.be

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: